UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-06-19 20:58

Jackl Vivien vegyese Eb-ezüstöt ért

Ezüstös és részben aranyos magyar nappá lényegült át a szerda a szerbiai úszó Európa-bajnokságon, ahol is ezúttal két korosztályos érmet is ünnepelhettünk: az egyik, az ezüst a 400 méteres női vegyesben a 15 éves Jackl Vivien jóvoltából született meg, a másikat pedig, az aranyat, a több utánpótláskorú talentumunkat is felvonultató 4x100-as női gyorsváltónk szállította.

A vizes Eb harmadik versenynapján a Tatabányai Vízmű hatalmas tehetségét, Jackl Vivient a hosszabbik vegyesúszó számban csupán egy izraeli tudta megelőzni a fináléban, így az októberben még csak 16 esztendős reménység első Eb-jén a felnőttek között ezüstéremmel tette le névjegyét. A magyar csapat tinédzserei közül Molnár Dóra, Ábrahám Minna és Pádár Nikolett a nők 4x100-as gyorsváltójában járultak hozzá a sikerhez, az ő teljesítményük is nagyon kellett ahhoz, hogy

a mi négyesünk szerezze meg az Európa-bajnoki címet – 1954 után a másodikat Magyarországnak a hölgyek e staféta műfajában.

Ami az egyéni sikert illeti, a tavaly ifi Európa-bajnok Jackl, aki az idei országos bajnokságon nagyszerű idővel, 4:34.98-cal ötkarikás A szintet teljesített, Belgrádban 4:39.30-mal az első helyen masírozott be az esti döntőbe. „Nagyjából ez volt a célom, szerettem volna az olimpiai szint, vagyis 4:38.53 perc környékén úszni, ez sikerült is" - mondta Jackl a selejtezőt követően. Az esti fináléban pedig még inkább remekelt: 4:38.96 perc alatt ért célba, ami Európa-bajnoki ezüstöt ért neki élete első komoly felnőtt világversenyén.

A „vegyes örömöket” tompította, hogy méretes magyar meglepetéssel indult a szerdai matinés műsor, merthogy női 200 méter gyorson a szám egyik éremesélyese, a kedden, 100 gyorson bronzérmes Pádár Nikolett nem jutott tovább a selejtezőből... A szegediek 18 éves üdvöskéje alighanem eltaktikázta magát: 1:58.96-tal zárt, ami a hetedik időt jelentette, csakhogy két honfitársa is gyorsabbnak bizonyult nála, így nem juthatott elődöntőbe a szabály értelmében, amely nemzetenként csak a két legjobbat engedi tovább.

Utóbbiak egyike egy másik utánpótláskorú magyar volt: jelesül Ábrahám Minna, aki az UTE Amerikában tanuló sprintere, s az ötödik időt produkálta 1:58.83-mal. A 18 éves kiválóság az elődöntőben még inkább kivágta a rezet: egyéni csúcsot elérve 1:57.65 perccel összesítésben a legjobb eredménnyel lett tagja a finálé nyolcas mezőnyének. Ábrahám közel jutott az olimpiai A szinthez (1:57.26) is, a szerdai hiányt a csütörtöki döntőben pótolhatja, s akkor egyéniben is biztosíthatja helyét  a párizsi ötkarikás játékokon...

A harmadik versenynap történetéhez tartozik, hogy női 50 méter háton a szintén 18 éves Komoróczy Lora az Iron SE-ből 28.47 másodperccel az ötödik helyen került be az elődöntőbe, onnan pedig 28.30-cal összesítésben a hatodik idővel lett tagja a csütörtöki döntőnek.

Afféle vizes csattanóként

a szerda zárószámában a női gyorsváltó Európa-bajnok lett.

Már délelőtt könnyed úszással lett első az időfutam jelentette megméretéskor, soraiban a 18. születésnapját a hónap végén ünneplő, és a stafétában utolsó emberként valósággal szárnyaló Molnár Dórával. A négyes az esti fináléban – a matinés 3:42.04-es időből tetemes mennyiséget lefaragva, országos csúcsot érő, 3:36.77-es teljesítménnyel lett Eb-győztes. Molnár estére pihenőt kapott, a döntőben szereplőváltó viszont így is tovább fiatalodott: a magyar csapatba tudniillik Ábrahám és Pádár is bekerült. És mindketten ragyogóan úsztak, a 200-as gyors egyéni csalódását Pádár azzal feledtette, hogy befejező emberként magabiztosan hozta be az első helyen a magyar váltót.

(Kiemelt képünkön: Jackl Vivien a 400 vegyes Eb-ezüstjével köszönt be a felnőttek mezőnyében Forrás: musz.hu/Facebook)