UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-06-20 20:42

Ábrahám 200-as sprintje Eb-ezüstöt ért, Komoróczy majdnem dobogós 50 háton

A szerbiai vizes Európa-bajnokságon a negyedik versenynapon is kitettek magukért korosztályos kiválóságaink: Ábrahám Minna ezüstérmet nyert és olimpiai szintet teljesített 200 gyorson, Komoróczy Lora negyedik lett az 50 hát fináléjában, Jackl Vivien pedig a csütörtöki matinés selejtezőben 1500 gyorson úszta be magát simán a pénteki döntőbe.

Belgrádi Eb-csapatunk utánpótláskorú ötös fogatából ketten voltak érdekeltek a csütörtök esti döntős programban, s a legkevesebb, amit elöljáróban mondhatunk róluk, hogy valósággal parádéztak a medencében.

Ábrahám Minna, az UTE amerikai egyetemen tanuló 18 évese a szerdai selejtezőben egyfelől kellemes meglepetésre a legjobb időt úszta, másfelől pedig jelentős részt vállalt a 4x100 méteres gyorsváltónk Európa-bajnoki elsőségéből is. Csütörtök este szólóban is tündökölt: 1:57.65-ös egyéni csúcsát 1:57.22 percre szállította le, s két legyet is ütött egy csapásra.

Amellett, hogy Európa-bajnoki ezüstérmes lett, egyéniben is ötkarikás résztvevővé avanzsált, mivel a párizsi olimpiai szintet is megúszta 200 gyorson.
Sokszor jártam már közel az A szinthez, de mindig kívül rekedtem. Most végre mellettem voltak a századok, négy századmásodperccel sikerült a szinten belül úsznom, ez talán még az Eb-ezüstnél is többet ér számomra...

 – mondta Magyarovits Zoltán tanítványa.

A szintén 18 éves Komoróczy Lora az 50 hát döntőjében szerepelt, ahová a hatodik idővel érkezett az elődöntőből. Medálreményeket nem igazán táplálhatott, még akkor sem, ha nemcsak országos bajnok, hanem ifjúsági világ- és Európa-bajnok is volt már, ám a felnőtt nemzetközi mezőnyben még nem sok tapasztalatot gyűjtött. Ehhez képest a fináléban igazi vagány produkcióval rukkolt elő, addigi legjobbjából, a 28.08 másodpercből érdemben faragva 28.02 alatt tudta le a távot, s a magyar felnőttrekordtól – amelyet Hosszú Katinka tart 2015 novembere óta – mindössze három századmásodperccel elmaradva végül negyedikként csapott célba.

Még nem jött el az én időm, de ami késik, nem múlik

– összegzett a dobogó közeli helyezést kommentálva Komoróczy, akinek az Eb-bronzhoz alig két század hiányzott...

Harmadik érintett tinédzserünk, a 15 éves Jackl Vivien a 400 méteres vegyes friss – előző napi – ezüstje után csütörtökön a leghosszabb medencés szám, az 1500-as gyors délelőtti selejtezőjében ugrott vízbe. Célja szemmel láthatóan ezúttal csupán az volt, hogy biztosítsa helyét a döntőben, s ezt a leckét minden erőlködés nélkül megoldotta. A távot 16:44.15 perc alatt tudta le, s az ötödik időeredmény birtokában várhatja a pénteki finálét.

(Kiemelt képünkön: Ábrahám Minna szárnyalása 200 gyorson Eb-ezüstöt és olimpiai A szintet eredményezett Forrás: musz.hu/Facebook)