UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-06-20 11:01

Stefan Svitek a Vasas Akadémia edzőjeként folytatja

A felnőtt női kosárlabda-válogatottat korábban két időszakban is irányító, szlovák Stefan Svitek a következő évadtól a Vasas Akadémia U19-es fiúcsapatának vezetőedzője lesz.

Játékosként és szakvezetőként egyaránt gazdag és eredményes pályafutás áll Stefan Svitek mögött, aki a legutóbbi bajnokságban a DVTK Akadémia junior leánycsapatát vezette bronzéremre. A Gölnicbányán született kosárlabdázó csehszlovák, majd cseh és szlovák együttesekben játszott, 1991-ben szerződött Németországba, ahol a Braunschweig csapatánál kezdte meg több mint egy évtizedes ottani karrierjét. 2007-ben, Kassán ült először a kispadra edzőként, majd a magyar női válogatott mellett, cseh, szlovák és lengyel klub- és nemzeti csapatokat egyaránt irányított. Tapasztalatai igen széleskörűek, s nemcsak a különböző korosztályokra, de a férfi és a női kosárlabdára egyaránt kiterjednek. És vajon milyen tervekkel érkezik Pasarétre?

„Első lépésként meg kell ismernem a játékosokat, a nyári hónapoknak ez lesz az egyik legfontosabb teendője – nyilatkozta Stefan Svitek a Vasas honlapjának. – 

A fő célom természetesen a srácok magas szintű képzése lesz, személyes fejlődésük révén olyan kosárlabdázókat szeretnék tovább adni, akik a felnőttek között is megállják a helyüket.

Az U19-es korosztály egy átmeneti időszakban van, mert bár még fiatalok és tapasztalatlanok, de már a játék legtöbb elemében a felnőttkosárlabdát kellene játszaniuk. Ez utóbbi pedig nem jön magától, komoly munkával és nagy figyelemmel kell felkészíteni őket erre a kifejezetten nagy lépésre. Utóbbit viszont már egyedül kell megtenniük, a tőlünk kapott tudás hasznosításával. A végén ugyanis mindig a játékos áll a pályán, helyettük nem tudjuk megoldani a helyzeteket, nemcsak az életben, de a palánk alatt is komoly felelősséget kell vállalniuk önmagukért. Természetesen azért leszek mellettük, hogy mindenben segítsem őket, ám ennek a szándéknak is megvannak a határai. És ez így van jól. A vereségekről és a kudarcokról is az a véleményem, hogy szükség van rájuk, számos szituációt csak ilyen helyzetben lehet megtanulni. Ilyenkor formálódik a jellem, acélosodnak a mentális képességek."

A teljes interjú ITT olvasható.

(Kiemelt képen: Stefan Svitek (középen guggol) a DVTK leány juniorcsapatával egy évvel ezelőtt ezüstérmet szerzett az országos döntőben Forrás: MKOSZ)