UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-06-21 21:11

Jackl Vivien olimpiai szinttel aranyérmes 1500 gyorson a belgrádi felnőtt Eb-n

Volt miért tapsolnunk a belgrádi vizes Európa-bajnokság ötödik versenynapján is: utánpótláskorú úszóink közül különösen a 15 éves Jackl Vivien versenyzett fantasztikusan, aki a magyar úszósport századik egyéni Eb-aranyát szerezte meg az 1500 méter gyors megnyerésével.

Ifjú kiválóságaink újabb érmeket gyűjtöttek a szerb fővárosban zajló vizes Eb-n, ahol

az új magyar uszodacsillag, a 15 éves Jackl Vivien úgy lett Európa-bajnok, hogy 16:06.37 perccel – élete legjobbjával – teljesítette az olimpiai A-szintet is.

A 400 vegyes ezüstje után meglett tehát az Eb-arany is a Tatabányai Vízmű ifjú klasszisának, aki úgy 300 métertől ellépett a többiektől, s egyre növelve a tempót hatalmas előnnyel csapott elsőként a célba.

Európa-bajnok lett a 4x100 méteres vegyes – két férfi és két női úszót felvonultató – gyorsváltónk is,

soraiban a 18 éves Pádár Nikolett-tel, aki négyesünk „befutó” embereként ragyogó idővel hozta be az első helyre a kvartettet az esti fináléban.

A szegediek Belgrádban 100 gyorson bronzérmes nagyágyújának úszását már a délelőtti előfutamban is öröm volt nézni, akárcsak a fiatal staféta harmadik tagjaként sprintelő Ábrahám Minnáét. Az UTE Amerikában egyetemistáskodó 18 évese is látványosan sebesen szelte a vizet, s hozzátette a magáét a mutatós összképhez, ahhoz, hogy a mieink a legjobb idővel biztosították helyüket a döntőben.

Ábrahámnak, aki 200 gyorson csütörtökön az olimpiai szintet is megúszva Eb-ezüstöt szerzett, az 50 gyors pénteki selejtezője ugyanakkor a végállomást jelentette. Hogy a honi szövetség honlapjának vonatkozó megállapítását idézzük: Minnától „a varázslatos 200 gyors másnapján aligha kérhettük számon, hogy miért nem sikerült a sprintszám”.

Annál sikeresebb volt két hátúszónk, a 18 éves Iron Swim-es Komoróczy Lora és a néhány nap múlva nagykorúvá váló budafókás Molnár Dóra szereplése 100 háton. Utóbbi, aki a műfaj 200-as számában Eb-ezüstöt nyert a szerb fővárosban, az előfutam után az elődöntőben is jeleskedett, és a hetedik idővel biztosította helyét a szombati döntőben. Az 50 háton Eb-negyedik Lora 100-on is hozta magát: ő nyolcadikként harcolta ki a finalista rajt jogát.

(Kiemelt képen: Jackl Vivien Fotó: Derencsényi István/MTI)