UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2024-06-23 18:38

Budapesti sportmajálison osztottak olimpiai kvótákat

Remek hangulatú sportünnepet varázsoltak a szervezők az Orczy Parkban a városi sportágak olimpiai kvalifikációs sorozatának utolsó, budapesti állomásán.

„Túl sokan vannak már bent, nem tudunk több biciklit beengedni” – sajnálkozott a biztonsági őr a városi sportágak Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs multisportrendezvényén. A Nagyvárad téri bejárat előtt valóban hatalmas volt a nyüzsgés, akárcsak az Orczy parkban, amelyet jelentősen átalakítottak az esemény miatt.

Ki gondolta volna, hogy a sportmászás, a BMX, a gördeszka és a breaktánc ezreket vonz Magyarországon?

A kellemesnek csak jóindulattal nevezhető kánikulában rengeteg család, sportrajongó és pihenni vágyó lepte el a Ludovikát. A szervezőket feltétlenül dicséret illeti, ugyanis – a szó legjobb értelmében véve – majálishangulatot teremtettek, igazi sportünnepet varázsoltak a városi sportágak olimpiai selejtezőjéből.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság célja az új ötkarikás sportágakkal az, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a játékokat, ezzel új közönséget nyerve az olimpiának. Annyi biztos, hogy a budapesti rendezvényen nem fog múlni: számtalan gyerek ismerkedett meg a felvonultatott sportágakkal, ráadásul azok kipróbálására is volt lehetőség.

Ahogyan arra számítani lehetett, nem csak a nézők között volt jelen az ifjúság, számos 18 év alatti versenyző jutott döntőbe a különböző versenyszámokban.

Leginkább a női gördeszkát dominálta az utánpótlás

ugyanis a park kategóriában a 14 esztendős ausztrál, Alisa Trew nyert, a második a 15 éves brit Sky Brown lett, a bronzérmes pedig a szintén 15 éves japán Hiraki Kokona. További érdekesség, hogy a nyolcas döntőben a legidősebb versenyző is csak 17 éves volt.

A street szakágban pedig a japán fiatalok uralták a mezőnyt: a 14 esztendős Yoshikawa Coco győzött, ezüstöt érdemelt ki a 17 éves Oda Yumeka, míg a dobogó harmadik fokára a 19 éves Nakayama Funa állhatott. 

A férfiaknál ugyan alacsonyabb a fiatalok aránya, de

a 14 éves japán csodagyerek, Onodera Ginwoo azért méltó módon képviselte generációját,

és második lett a gördeszkások street versenyszámában. A parkosok között a legjobb tinédzser a 17 éves amerikai Gavin Bottiger volt, aki negyedikként zárt, míg a 16 esztendős dán Viktor Solmunde hetedik lett.

A férfi falmászók boulder és nehézségi versenyében a 19 éves Hannes van Duysen volt a legfiatalabb döntős – a negyedik helyen végzett, akárcsak a nők mezőnyében a 18 éves Luo Zhi-lu kevéssel maradt le a dobogóról.

Breaktáncban a női versenyben két 17 éves induló is eljutott az elődöntőig, azonban ott a francia Sissy és a japán Riko is kikapott, kettejük bronzmeccsét pedig utóbbi nyerte.

(Kiemelt képünk forrása: MOB)