UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2024-06-24 09:02

Kezdődik az alexandriai junior-világbajnokság

Az öttusázók egyiptomi junior-világbajnokságán tizenkét magyar fiatalnak szurkolhatunk.

Ezen a héten az egyiptomi Alexandria ad otthont a juniorkorú öttusázók világbajnokságának.

A magyarokat mindkét nemben hat versenyző képviseli a világeseményen.

A nyitó napon a női és a férfiváltók megméretését rendezik, az egyéni döntőket szombaton bonyolítják le, míg a világbajnokság vasárnap a vegyes váltók viadalával zárul.

Belák János, a Magyar Öttusa Szövetség utánpótlásért felelős szakmai vezetője a vb előtt a következőt mondta honlapunknak:

„Sajnos a válogatási időszakban több olyan fiatal versenyzőnk is lebetegedett vagy megsérült, aki az elmúlt korosztályos világeseményeknek rendszeres résztvevője volt és nagyon szép eredményeket ért el. Ilyen a fiúk között Gáll András és Jassó Zalán, vagy a lányoknál Gyugyi Laura. Az ő kiesésük által viszont a megnőtt a bizonyítási vágy azokban a versenyzőkben, akik a helyeikre pályázhattak. A válogatóversenyek szoros csatákat hoztak, a világeseményeken a fiúknál és a lányoknál is négy-négy egyéni indulónk lesz. A nemenkénti váltók a két egyéni tartalékversenyzőből tevődnek össze, míg a mix váltót a két ranglistaelső alkotja, tehát utóbbi versenyszámban igyekszünk a legerősebb felállásban indulni.”

Zemán Zóra Forrás: UIPM

Tavaly a litvániai Druskininkai városában rendezett junior-vb-n a Basa Lili és Tóth Dorka Sára alkotta női váltó már a nyitó napon ezüstérmet érdemelt ki, a folytatásban azonban nem állt magyar fiatal a dobogón. Tavalyelőtt, 2022-ben – amikor még a lovaglást nem váltotta fel az akadályverseny – a lengyelországi Zielona Górában Koleszár Mihály egyéni aranyérmet nyert, nem mellesleg Viczián Bencével és Tamás Botonddal csapatban bronzérmes lett. Továbbá a nők között Erdős Rita bravúros ezüstöt érdemelt ki, aki ráadásként Bauer Blankával és Eszes Noémivel csapatvilágbajnoki címet is szerzett. Aztán az Erdős, Viczián váltó szállított még egy ezüstöt.

Juniorválogatott a vb-n
Férfiak: Tárkányi Zsombor, Tamás Botond, Csák Milán, Marschall Attila. Férfiváltó: Holéczy-Fehér Bogdán, Simon Barnabás
Nők: Zemán Zóra, Dulai Kinga, Dobronyi Dorina, Mészáros Emma. Női váltó: Varga Orsolya, Tóth Dorka
Mix váltó: Zemán Zóra, Tárkányi Zsombor

(Kiemelt képünkön: Tamás Botond Forrás: UIPM)