UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-06-25 17:39

Az úszó Eb-s csúcsszereplésből az ifjak is tekintélyes részt vállaltak

Minden idők legjobb Európa-bajnoki éremgyűjteményét hozták össze a magyar úszók Belgrádban, s az elmúlt heti rekordtermelésből ifjú kiválóságaink is alaposan kivették részüket.

A szerbiai úszó Eb-n korábban sosem látott mennyiséget, együttesen 27 medált – benne tíz aranyat – nyertek a mieink, s a csapatban helyet kapott utánpótláskorúak is jócskán hozzátettek az összkollekcióhoz. Magától értetődően adott hát hangot elégedettségének Sós Csaba szövetségi kapitány, aki a hátországot megjelenítő ötös fogatból mindenekelőtt Jackl Vivient és Pádár Nikolettet dicsérte, de elégedetten nyilatkozott honlapunknak Ábrahám Minna, Molnár Dóra és Komoróczy Lora teljesítményéről is.

Közülük négyen is biztos tagjai az olimpiára utazó úszókülönítménynek, csak az egyéniben az olimpiai A-szinttől elmaradó Komoróczy nem lehet ott a párizsi játékokon, miután a női vegyesváltó nem tudta kvalifikálni magát az ötkarikás indulásra jogosultak mezőnyébe.

„Nincs hiányérzetem, nagyjából az történt Belgrádban, amire számítottam, a fiatalok pedig különösen jól nyomták"

összegzett az egykori kiváló úszóból lett szakvezető, aki főképpen a 400 vegyesen második, 1500 gyorson pedig győztes Jackl Vivient, a 100. magyar egyéni Eb-aranyérmest, úszósportunk históriájának legzsengébb korú Európa-bajnokát méltatta.

Tizenöt évesen nyert felnőtt Eb-n, a legfiatalabb magyarként egy olyan országból, amelyben Egerszegi Krisztina is úszott.

Ami azt illeti, ezerötszázas sikerén meglepődtem, a vegyes ezüstjén nem. Az, hogy a leghosszabb medencés gyorsszámban egyéni csúcsot ment, itt is megúszva az olimpiai szintet, azt jelenti, hogy jól fel van készülve. Párizsban a fő száma minden bizonnyal a négyszáz vegyes lesz,

a belgrádi ezüstje az olimpia előtt nagyon jó előjel, ugyanakkor ne tegyünk rá terhet.

Úgy vélem, nagy dolog, ha az olimpián döntőbe jut, hogy aztán ott mi lesz, majd meglátjuk...” – fogalmazott a kapitány.

A 15 éves Jackl Vivien remekelt a belgrádi felnőtt Eb-n Forrás: musz.hu

A 100 gyorson Eb-bronzérmes Pádár Nikolett, aki már tavaly ősszel megúszta 200 gyorson az olimpiai szintet, egyéniben, Belgrádban legerősebb számában eltaktikázta magát, s mivel a szegediek 18 évese csak harmadik lett a magyar indulók közül, nem jutott tovább a selejtezőből.

A kétszázat bizony elkalkulálta, az ő hibája volt, de úgy látszik, tanult belőle, mert utána viszont végigversenyezte az Európa-bajnokságot. Úszott délelőtt, délután, benne volt az összes országos csúcsban, mindhárom aranyérmes váltóban és az ezüstérmesben is.

Olyan részidőket ment, hogy láthatólag felfelé ível a pályafutása” – mondta Sós Csaba, hozzáfűzve, hogy női 200 gyorson ugyanakkor az Eb-ezüst mellé Ábrahám Minna végre megúszta az A-szintet, egyéni csúcsot állítva fel.

Stabil ember volt ő is a váltókban, egyéniben szintén jól úszott, úgyhogy várjuk tőle a további előrelépést

 – értékelte az UTE Amerikában tanuló 18 évesének a teljesítményét.

Kijutott az elismerő szavakból a budafókás hátúszónak, a 18. születésnapját e hónap végén ünneplő, 200 háton Eb-ezüstérmes Molnár Dórának is.

Szokás szerint az Eb-n is kiegyensúlyozottan versenyzett, fő számában egyéni csúcsot ment,

de igazolta újból, hogy kétszáz gyorson is bevethető, s váltóban is, tartalékként lehet rá számítani” – mondta.

A szintén 2006-os évjáratú Komoróczy Lorára kitérve azt hangsúlyozta, hogy az Iron Swim versenyzője is nyert Belgrádban ezüstöt, az országos csúcsot úszott vegyesváltóval.

„Emellett egyéniben is több döntőben úszott, ötven és száz háton, s pillangón,

Eb-negyedik helyezése is volt, az ő szereplésével is maximálisan elégedett lehetek

– zárta értékelését a szövetségi kapitány, aki válaszolt az idei Eb-ről távol maradt külföldi klasszisok, az igazán erős konkurencia hiányát szóvá tevőknek is:

„A huszonhét érem, az új magyar éremcsúcs, a minden idők legeredményesebb Eb-szereplése akkor is nagy diadal, ha néhány ország, több kiemelkedő úszó valóban hiányzott az idei Európa-bajnokságról.

Ám nem a mezőny, hanem az egyéni csúcsok, az országos rekordok, az újabb olimpiai szintek, amelyekből jócskán akadt Belgrádban, ezek minősítik igazán a magyar csapatot.

A fanyalgóknak üzenem: csinálják utánunk!”

(Kiemelt képen: Ábrahám Minna Forrás: musz.hu)