UtánpótlásSport
2024. szeptember 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2024-06-26 19:30

Két tinédzser is ott lehet a női válogatottban az olimpián

Az egyaránt 18 éves Hajdú Kata és Varró Eszter tovább készülhet a párizsi olimpiára a női vízilabda-válogatottal.

Cseh Sándor és Mihók Attila, a női vízilabda-válogatott kapitányi párosa huszonhárom fős bő kerettel kezdte meg az olimpiai felkészülést májusban. Az akkori névsorban négy utánpótláskorú játékos is helyet kapott: 2006-os születésűként volt ott a kapus Torma Luca, valamint Hajdú Kata és Varró Eszter, míg a legfiatalabbként a 2007-es Tiba Panna.

A válogatott a napokban Kanada ellen vívott felkészülési mérkőzést, majd a gödöllői gyakorlás után tizenhat fősre szűkült a keret.

A korosztályos játékosok közül az egyaránt 18 éves Varró Eszter és Hajdú Kata tovább reménykedhet abban, hogy ott lesz Párizsban.
Varró Eszter is tovább készülhet a válogatottal az olimpiára Forrás: MVLSZ

Mindketten az UVSE bajnokcsapatát erősítik és U20-as világbajnoknak mondhatják magukat. Varró első ízben szerepelhet felnőtt-világeseményen, Hajdú már 2022-ben, 16 esztendősen a tenerifei világliga-szuperdöntőn debütált a nemzeti csapatban. Múlt év nyarán, az akkori szövetségi kapitány, Bíró Attila a hatodik hellyel záruló fukuokai világbajnokságra is elvitte, melyen 17 évesen és 113 naposan a legfiatalabb magyar női vízilabdázó lett, aki vb-n gólt lőtt. Aztán tavaly ősszel a Mihók, Cseh kapitányi kettős nem szavazott neki bizalmat az Eb-n, sem a későbbi vb-n. De Hajdú az évad során remek játékkal jelezte, hogy bizony kell vele számolni a válogatottban.

„Amikor tavaly kiderült, hogy nem számítanak rám már az Eb-re készülő bő keretben sem, egyből tudtam, az a legfontosabb feladatom, hogy a következő alapozás minél jobban sikerüljön – nyilatkozta a sokra hivatott tinédzser a portálunknak még az első kerethirdetés előtt. – Úgy érzem, az azóta eltelt időszakban látványosan javultam mindenben, főképp erőnlétben. Minden mérkőzésen igyekszem bizonyítani, hogy nekem is van helyem a válogatottban és a hasznára tudok lenni a nemzeti csapatnak. A meccseken nem azért próbálok százszázalékot nyújtani, mert a válogatottság lebeg a szemem előtt, hanem ott és akkor a társaimért, valamint magamért teszem a dolgomat. Már másfél-két évvel ezelőtt is az volt az álmom, hogy ott lehessek a párizsi olimpián.”

Hajdú Kata már 16 évesen bemutatkozhatott a női válogatottban Forrás: MVLSZ

A hazai vízilabda szövetség tájékoztatása szerint a keretszűkítésről a szakvezetők annyit mondtak, hogy mint mindig, ezúttal is borzasztó nehéz volt a döntés, és nem is nagyon kívánják külön indokolni azt. A párizsi olimpián tizenháromfős keret vehet részt.

A MAGYAR NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT 16 FŐS, BŐ OLIMPIAI KERETE
Kapusok: Magyari Alda, Neszmély Boglárka
Mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Hajdú Kata, Horváth Brigitta, Keszthelyi  Rita, Kurucz-Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Mahieu Geraldine, Parkes Rebecca, Peresztegi Nagy Kinga, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Varró Eszter
Szövetségi kapitány: Cseh Sándor, Mihók Attila

(Kiemelt képünkön: Hajdú Kata Forrás: MVLSZ)