UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2024-06-26 08:58

Mamira Luca önmagát is meglepte a sikerekkel

A 19 éves dzsúdós, Mamira Luca nyolchónapos kihagyás után visszatérve sorozatban szállítja a nemzetközi sikereket: négy junior Európa-kupa-állomáson is érmet nyert (két-két ezüstöt és bronzot), majd a legutóbbi, szlovéniai felnőtt Ek-versenyen meg sem állt az aranyéremig.

Öt évvel ezelőtt Mamira Luca üstökösként robbant be az utánpótláskorú cselgáncsozók nemzetközi élmezőnyébe: 2019-ben, 14 évesen ifjúsági világbajnoki címet szerzett és még ugyanebben az évben korosztályos Európa-bajnoki ezüstérmet is ünnepelhetett a 40 kilósok mezőnyében. Ezután viszont „csendesebb” évek következtek a Dunaharaszti MTK reménységének életében: néhány ifjúsági, majd junior Európa-kupa-érem mellett az EYOF-bronzérem jelentette számára a maximumot.

Tavaly nyáron – közvetlenül a junior-világversenyek előtt – súlyos térdsérülést szenvedett, s emiatt nagyjából nyolc hónapot kellett kihagynia. Így a most 19 esztendős Luca 2024 elején nem a legjobb előjelekkel fordulhatott rá az utolsó juniorévére. Csakhogy hamar rácáfolt a kétkedőkre, hiszen úgy tért vissza, mintha egyetlen napot sem hagyott volna ki: az idén mind az öt eddigi nemzetközi versenyén dobogóra állt. A lignanói és grazi junior Európa-kupa viadalon ezüst-, míg a podgoricai és a rijekai állomáson bronzérmet szerzett az 52 kilósok súlycsoportjában. Majd ezt bő egy héttel ezelőtt sikerült azzal megfejelnie, hogy

a szlovéniai felnőtt Ek-versenyen begyűjtötte első érmét a „nagyok” között, ráadásul rögtön egy aranyat.

„Természetesen bíztam benne, hogy a sérülést követően jól sikerül majd a visszatérés, és miután tavaly az Eb-n és a vébén sem lehettem ott, tényleg extrán motiváltan vágtam neki ennek az évnek.

De be kell, hogy valljam, kicsit még önmagamat is megleptem ezzel az eredménysorral

– mondta az Utánpótlássportnak. – Márciusban mindjárt az első Európa-kupa-versenyen sikerült bronzot nyernem Podgoricában, azóta pedig nincs megállás. Versenyről versenyre jobb formában érzem magamat, és kezdem visszaszerezni azt a rutint és önbizalmat, ami elengedhetetlen a sikerességhez. Ezen a szinten már technikai tudásban és erőben sincsenek nagy különbségek a versenyzők között, a lényegi kérdések elsősorban fejben dőlnek el.”

Hozzátette, az idei sikerek közül a lignanói második hely, illetve a szlovéniai, felnőttek között aratott győzelem különösen kedves a szívének.

„Korábban még nem sikerült érmet nyernem Olaszországban, így a lignanói junior Ek-n szerzett ezüsttel, mondhatni, megtörtem a rossz szériát.

A legutóbbi, celjei arany pedig több szempontból is különleges, mivel nemzetközi versenyt legutóbb 2021 nyarán Teplicén, még az ifjúsági korosztályban tudtam nyerni, most pedig már a felnőttek között diadalmaskodtam.

Lélektanilag nagy szükségem volt erre a győzelemre, jól esett ismét meghallgatni a magyar himnuszt.”

Luca az eredményeinek köszönhetően már biztosan kiharcolta a részvételt az őszi junior Európa-, illetve világbajnokságon.

„Gőzerővel készülök tovább. Ezen a héten már jön az újabb junior Ek-állomás Slovenj Gradecben, majd két hétre rá Paks következik. Szeretném hasonló elánnal folytatni, és újabb jó eredményekkel ráfordulni a világversenyekre.

A fő célom, hogy mindig kihozzam magamból a maximumot, és lehetőleg éremmel térjek majd haza az Eb-ről és a vébéről is.

(Kiemelt kép forrása: EJU)