UtánpótlásSport Úszás: Jackl Vivien ifjúsági Európa-bajnok lett 400 m vegyesen Vilniusban; Birkózás: Lévai Levente U20-as Európa-bajnoki címet szerzett Újvidéken
2024. július 2.
  • instagram
Ifjúsági úszó Európa-bajnokság, Vilnius
Keresés:

Sportágak

Kézilabda Junior női kézilabda-világbajnokság

2024-06-30 19:19

Vb-ezüstérmes a junior női válogatott

A magyar junior női kézilabda-válogatott három góllal kikapott a világbajnokság döntőjében Franciaországtól, így ezüstéremmel búcsúzik az utánpótlásévektől.

Vasárnap délután eljött a várva várt pillanat, 2022 után ismét junior-világbajnoki döntőben szurkolhattunk a magyar női kézilabda-válogatottnak, amely Franciaország csapatával került szembe az Észak-Macedóniában megrendezett vb utolsó összecsapásán.

A franciák minden korábbi meccsüket megnyerték, ahogyan a magyar lányok sem kaptak ki,

igaz, nekik „becsúszott” a negyeddöntőben Izland ellen egy döntetlen, ami után hosszabbításban kellett kivívni a továbbjutást.

Nem záporoztak a gólok a mérkőzés elején, a magyar csapat remekül, keményen védekezett, így még ha el is jutott lövésig a francia együttes, Zaj Klára védeni tudott. Mégsem sikerült komolyabb előnybe kerülni, ugyanis a nyolcadik percben még mindig csak 2–0 állt az eredményjelzőn. Ekkor szerezte meg az első gólját a francia csapat egy eladott labda után, amely a tizenkettedikben először a vezetést is megszerezte, ismét egy támadásban elkövetett figyelmetlenséget kihasználva; picit megtorpantak a magyarok, könnyű találatokat szerzett az ellenfél, 6–4-es hátrányban pedig ki is kérte az első idejét Szilágyi Zoltán szövetségi edző. Ezután hamar sikerült egyenlíteni, sőt fordítani is, ám továbbra is hullámzó volt a játék képe, amiből inkább a franciák jöttek ki jól, a magyaroknak kellett futni az eredmény után.

A félidei szünetre egygólos hátrányban vonultak be a csapatok az öltözőbe, aminek a helyzetek alapján örülhettünk, hiszen a franciák a plusz háromért is támadhattak, ehhez képest Zaj védése után Csíkos Luca az utolsó másodpercekben újabb gólt szerzett (13–14).

A második játékrész eleje viszont már nem a magyar tervek szerint alakult, sok rontás csúszott be támadásban, amik után nem mindig sikerült visszarendeződni, ez pedig többször is francia ziccert – és gólt – eredményezett. Hamar ki is alakult az addigi legnagyobb különbség, néggyel lépett el az ellenfél, így újabb magyar időkérés jött, rendezni kellett a sorokat.

Fontos lett volna, hogy még a hajrá kezdete előtt tudjon faragni a csapat a hátrányból, ami sikerült is, másfél perc alatt 3–0-t futva máris visszajött a meccsbe az együttesünk.

A 47. percben kulcsfontosságú pillanatokat figyelhettünk: Faragó Lea bombájával egyenlítettek a magyarok hét a hat ellen felállva, ami után rádobtak az üres kapunkra a franciák – ez a felső lécen csattant, a következő támadásból pedig Gém Léna talált be jobbszélről, amivel először vezetett a válogatott a második félidőben. A hajrára 23–23-nál fordultak a csapatok,

óriási izgalmakat tartogatott a végjáték.

Zaj továbbra is remekelt a kapuban, amit viszont elől nem tudtunk kihasználni, perceken át zajlott gól nélkül a meccs, a „csendet” pedig a franciák törték meg, amire Faragó még válaszolt, ám a hét a hat elleni játékunkban elkövetett hibákat kétszer is megbüntette az ellenfél. Négy és féllel a vége előtt mínusz kettőről kellett visszajönnie a magyaroknak, nem nagyon fért bele több rontás. A franciák három gólos előnyért is támadhattak, sikertelenül, a második félidőben remeklő Faragó viszont a legrosszabbkor rontott hetest, másfél perccel a végső dudaszó előtt pedig hárommá nőtt a különbség, amit már nem sikerült ledolgozni.

A francia junior női kézilabda-válogatott története első világbajnoki címét szerezte, a magyar csapat pedig a két év után kapott ki újra,

amivel az ifjúsági Eb-győzelem és vb-bronzérem, illetve a junior Eb-siker után junior-világbajnoki ezüstéremmel búcsúzik az utánpótlásévektől.

„Csalódottság, amit érzek, nem játszottunk jól, a franciák minden fronton fölénk tudtak kerekedni. Pár nap múlva viszont valószínűleg sokkal nagyobb lesz az örömöm, mert nagyszerű eredmény a világbajnoki ezüstérem. Sajnálom, hogy az i-re nem sikerült feltenni a pontot, a végjátékban olyan hibák csúsztak be, amik eldöntötték a mérkőzés végkimenetelét” – foglalta össze röviden a gondolatait Szilágyi Zoltán a döntő után.

Junior női kézilabda-világbajnokság, döntő:

Magyarország–Franciaország 26–29 (13–14)

A magyar csapat góllövői: Faragó 6, Kovács 4, Csíkos 4, Varga 3, Farkas 2, Gém 2, Szabó L. 2, Szabó A. 1, Kövér 1, Panyi 1.
C-csoport:

06.19. 9:00 Magyarország–Argentína 39–21

06.20. 13:30 Magyarország–Mexikó 54–10

06.22. 13:30 Magyarország–Dél-Korea 32–17

Középdöntő:

06.23. 16:15 Magyarország–Norvégia 31–26

06.25. 13:30 Magyarország–Dánia 31–23

Negyeddöntő:

06.27. 18:00 Magyarország–Izland 34–31 (19–12, 29–29), hosszabbítás után

Elődöntő:

06.28. 18:00 Magyarország–Hollandia 28–24

A magyar női juniorválogatott kerete:
Kapusok: Zaj Klára (NEKA), Imre Szofi (Érd), Lakatos Réka (DVSC SCHAEFFLER)
Jobbszélsők: Gém Léna (Kisvárda Master Good SE), Vártok Tamara (Moyra-Budaörs Handball)
Jobbátlövők: Farkas Júlia (Győri Audi ETO KC), Kovács Anikó (Praktiker-Vác), Panyi Krisztina (Érd)
Irányítók: Horváth Fanni (FTC-Rail Cargo Hungaria), Csernyánszki Liliána (DVSC SCHAEFFLER)
Beállók: Szabó Lili (Kisvárda Master Good SE), Kövér Luca (Alba Fehérvár KC), Gajdos Petra (Dunaújvárosi KKA)
Balátlövők: Varga Emília (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Csíkos Luca (Praktiker-Vác), Faragó Lea (NEKA)
Balszélsők: Szabó Anna (Moyra-Budaörs Handball), Török Fanni (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi edző: Szilágyi Zoltán
Edző: Kudor Kitti

(Kiemelt képünkön: Faragó Lea Forrás: IHF)