UtánpótlásSport
2024. július 3.
  • instagram
Ifjúsági úszó Európa-bajnokság, Vilnius
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu U23-as és ifjúsági kajak-kenu Európa-bajnokság

2024-07-01 09:00

Huszonnyolcon állt meg a magyar éremszámláló a korosztályos Eb-n

Az évad első korosztályos kajak-kenu világversenyét rendezték meg Pozsonyban: az U23-as és ifjúsági Európa-bajnokság a szokásoknak megfelelően magyar dominanciát hozott.

Az év első felében a felnőtt kajak-kenusok kerültek reflektorfénybe, legalábbis a világversenyek tekintetében, hiszen már világkupán és Európa-bajnokságon is bizonyíthattak. Ezeken az eseményeken számos utánpótláskorú magyar sportoló is lehetőséget kapott, akik közül többen éremmel bizonyították, hogy már a nagyok között is számolni kell velük.

Június utolsó napjaiban aztán az idény első korosztályos világversenye is elérkezett: csütörtöktől vasárnapig Pozsonyban Európa-bajnokságon mérték össze a tudásukat a U23-as és ifjúsági kajakosok és kenusok. Szlovákia először adott otthont a kontinensviadalnak; 36 országból érkezett nevezés a viadalra, a sportolók – köztük negyvenkét magyarral – pedig négy napon át versenyeztek egymással.

Okkal reménykedhettünk az eredményes magyar szereplésben, hiszen évről-évre brillírozik az utánpótlásunk, amely tavaly a korosztályos vb-n és Eb-n összesen 74 érmet szerzett, közte 40 aranyat.

„Az, hogy a korosztályos vb-n, Eb-n sikerül-e az előző évek magasságait megközelíteni, esetleg túlszárnyalni, jó kérdés; az éremtermés hullámzó, egyszer majd jönnie kell egy visszafogottabb eseménynek is, ám ez természetes, semmi rosszat nem jelent. A cél továbbra is az, hogy az U23-asra, de még inkább a felnőttkorosztályra érjenek be a versenyzőink – mondta még áprilisban az oldalunknak a kenuutánpótlás szövetségi kapitánya, Foltán László. A dobogós helyek idén sem maradtak el, ám végül

a tavalyi, rekordot jelentő „termést” nem sikerült megugrani: 2023-ban harminc érem, közte 19 arany került magyar nyakba, idén huszonnyolc medállal „kellett beérnünk”, ebből tizenkettő járt első helyért.

A nemzetek versenyét ismét utcahosszal nyerte a magyar válogatott, amelyben voltak, akik mindkét számukban dobogóra tudtak állni. Közülük két aranyat ünnepelhetett az U23-asok közül az Opavszky Réka, Csorba Zsófia kenupáros, akik a 200 és az 500 métert is megnyerték, míg az ifjúságiak közül a kajakos Szabó Vilmos (K2 1000 és K4 500), Mészáros Anna (K1 500, K4 500), Holló Hanna, Horváth Kata (mindketten K2 500 és K4 500), illetve a kenus Matkovics Vanda és Paragi Petra (C2 200, C2 500) duplázott.

A részletes eredmények ITT érhetők el.

Az évad korosztályos célversenyére sem kell sokat várni, az U23-as és ifjúsági kajak-kenu világbajnokságot ugyanis július 17. és 21. között rendezik meg a bulgáriai Plovdivban. Az előrejelzés pedig – ilyen eredményes „főpróbával” – újabb magyar éremesőt mutat.

(Kiemelt képünkön: Mészáros Anna Forrás: MKKSZ)