UtánpótlásSport Vízilabda: ezüstérmes lett az U16-os leányválogatott a manisai korosztályos vb-n
2024. július 4.
  • instagram
Ifjúsági úszó Európa-bajnokság, Vilnius U18-as fiú vízilabda-világbajnokság, Buenos Aires
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2024-07-02 18:25

A 17 éves Barna Dániel is bizonyíthat az U20-as Eb-n

A magyar válogatott legfiatalabb tagjaként a veszprémi Barna Dániel is pályára léphet az U20-as kézilabda Európa-bajnokságon.

A felkészülés célegyenesére fordult rá a magyar junior férfi kézilabda-válogatott, amely július 10-től az U20-as Európa-bajnokságon szerepel Szlovéniában.

A csapat az utolsó hetekben Balatonbogláron, Telkiben és Nagykanizsán is edzőtáborozott, jelenleg Győrben készül, a jövő héten pedig a NEKA főhadiszállásáról indul el Celjébe, az Eb helyszínére.

A keret legfiatalabb tagjaként – és a szegedi Gazsó Péter mellett az egyetlen ifjúsági korúként – a 2006-os születésű Barna Dániel is készül a kontinensviadalra, ami az elmúlt évadban mutatott remek formája miatt nem meglepő. Barna a Veszprém U21-es csapatában kezdte meg a 2023-2024-es idényt, amely során az NB I/B-ben, vagyis a felnőttmásodosztályban gólkirály lett 207 találattal, az együttessel pedig a második helyen végzett, fiókcsapatként viszont nem juthatott fel az élvonalba. A balkezes átlövő októberben a klub első csapatában is bemutatkozhatott, ráadásul ezt hét góllal tette; utána még öt másik NB I-es bajnokin kapott lehetőséget a később a bajnoki címet is megszerző együttesben. A 2023-ban még a serdülőválogatottal EYOF-bronzérmet szerző kézilabdázó egy évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy 2024-ben már junior Eb vár rá.

Egyáltalán nem számítottam erre a lehetőségre.

Próbáltam a legjobb teljesítményt nyújtani a saját korosztályomban, amire szerencsére felfigyelt a juniorválogatott szövetségi edzője, Sótonyi László, és meghívott az évad közepén az idősebbek közé – mondja Barna. – Az NB I/B váratlanul jól sikerült, aztán az első csapatban is bemutatkozhattam, aminek nagyon örültem. Szerintem sokat tudtam fejlődni ebben az idényben; a társaim a másodosztályban rendkívül segítőkészek, és az NB I-es gárdában is ugyanezt tapasztaltam, amelyben ráadásul klasszisoktól tanulhatok. A juniorválogatottba nem volt egyszerű a beilleszkedés, nem sok játékost ismertem korábban, új volt a társaság, de úgy érzem, mostanra én is a csapat tagja lettem.”

A fiatal kézilabdázó motiváltan várja az Európa-bajnokság kezdetét.

Mindenhova győzni megyek,

ez az Eb-n sem lesz másképp. Szeretnénk a lehető legjobb eredményt elérni, a lehető legtöbbet szeretnék segíteni a csapaton!”

(Kiemelt képünk forrása: Telekom Veszprém)