UtánpótlásSport
2024. október 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2024-07-06 13:40

A jövőre nézve biztató Eb-bronzot szerzett a serdülő leányválogatott

A harmadik helyen zárta a Svédországban megrendezett nyílt kézilabda Európa-bajnokságot a serdülő leányválogatott; a szövetségi edző, Kun Attila értékelt az Utánpótlássportnak.

Az első világversenyén vett rész a 2008-as és 2009-es születésű kézilabdázók alkotta serdülő leányválogatott július első hetén. A Kun Attila által irányított nemzeti csapat Svédország felé vett az irányt, ahol részt vett a korosztály nyílt Európa-bajnokságán.

A csapat összesen nyolc mérkőzésen lépett pályára Göteborgban. A csoportját hibátlan mérleggel nyerte meg, a cseheket, a spanyolokat, a románokat és a ciprusiakat is legyőzte, a középdöntőt viszont vereséggel kezdte, a házigazda svédek ellen egy góllal kapott ki. A franciák ellen viszont sikerült javítani, így jöhetett az elődöntő, amelyben újabb egygólos vereség következett, ekkor – a későbbi győztes – Svájc válogatottja ellen, így a bronzmérkőzés maradt a magyar lányoknak, akik ismét összecsaphattak a franciákkal; ennek kiütéses, 18 gólos győzelem lett a vége, így a harmadik helyen zárt a nemzeti együttesünk.

„Az elején még volt kis izgalom a lányokban, de egyre magabiztosabbá váltak, a csehek elleni siker kezdésként megadta az alaphangot a folytatásra – kezdi az összegzését Kun Attila. –  A csoportmeccseken az volt a cél, hogy minden meccset megnyerjünk, és a középdöntőbe két pontot vigyünk tovább, mert nagyon nehéz ágra kerültünk. Szerencsére ez sikerült, ám a harmadik napon holtponthoz értünk, a játék és a fizikai állapot tekintetében is, így a középdöntőt vereséggel kezdtük – az utolsó másodperceben kapott góllal maradtunk alul a svédekkel szemben. A válogatott erősségét mutatja, hogy, bár ez elég rosszul esett mindenkinek, hamar visszataláltunk a helyes útra, és a franciák elleni diadallal bejutottunk a legjobb négy közé. A svájci csapatról tudni kell, hogy a tagok együtt nevelkednek egy akadémián; ismét utolsó másodperces góllal kaptunk ki, amit nagyon rossz volt átélni. Viszont sok beszélgetéssel, motivációs foglalkozással jó állapotban érkeztünk meg a bronzmérkőzésre, amin aztán

olyat mutattak be a lányok, amilyet korábban még nem láttam.

A középdöntőben 21–17-re, a harmadik helyért megrendezett meccsen pedig 30–12-re győztük le a franciákat – minden a helyén volt, extra teljesítményeket láttam. Sokan jöttek oda az Eb-n, hogy megdicsérjék a játékunkat, ez óriási büszkeség. Külön pozitívum, hogy a magyar kézilabdázásban rendre felmerülő probléma a szélsőjátékkal esetünkben nem mutatkozott meg, sőt! Rendkívül eredményesen, extra teljesítményt hoztak; mindenki dicséretet érdemel!”

Kun Attila (középen) Forrás: NEKA, archív

Az előzetesen kijelölt célt magabiztosan elérte az együttes, amely az első hét helyezett csapat egyikeként kivívta a 2025-ös EYOF-on való indulás jogát.

„Nagyon köszönöm a stábnak a munkáját, emberfeletti módon dolgozott mindenki, emellett az MKSZ-nek, hogy lehetővé tette a részvételt. Volt is erre szükség, mert az Eb szervezése minden előzetes várakozást alulmúlt. Két mérkőzésünket este nyolctól játszottuk, és egyszer sem vártak meg minket a vacsorával, a folyosón kellett elfogyasztanunk az elhozott vacsorát. Az sem könnyítette meg a csapatok dolgát, hogy különböző hosszúságú találkozókat játszottunk: a csoportkörben még kétszer húsz, majd a folytatásban huszonöt és harminc perces összecsapásokon szerepeltünk. Ettől függetlenül boldogan térünk haza, az pedig

biztos, hogy nagy reményekkel léphetnek tovább a lányok a következő korosztályba!

(Kiemelt képünk forrása: NEKA, archív)