UtánpótlásSport
2024. október 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-07-06 09:07

Miért nem szerepel az olimpián a magyar válogatott?

Huszonnyolc éve nem jutott ki az éremtáblázatot vezető magyar labdarúgó-válogatott az olimpiai játékokra, miközben a környező országok közül Szerbia kétszer, Románia, Szlovákia Csehország és Ukrajna pedig egyszer szerzett kvótát az elmúlt három évtizedben.

Magyarország a mindenkori olimpiai éremtáblázat élén áll labdarúgásban a férfiak között. A 20. században három arany- (1952, 1964, 1968), egy ezüst- (1972), valamint egy bronzérmet (1960) szerzett a magyar válogatott – első helyezésből csak Nagy-Britannia gyűjtött ugyanennyit.

Azt természetesen mindenki tudja, hogy a magyar futball nemzetközi szinten nem azt a pozíciót foglalja el, amelyet az 1900-as évek közepén, illetve az is közismert, hogy az olimpiai játékokon nem a labdarúgás van a középpontban.

Egyrészt a futball a külön polcon található, ha a népszerűségük szerint állítjuk sorba a sportágakat. A kitüntetett helyzetet csak a négyévente rendezendő olimpia tudja megváltoztatni néhány hétre, amikor a világ az összes más játékra koncentrál, a labdarúgás pedig háttérbe szorul. Másrészt – talán éppen azért, hogy ne a futballon legyen a fókusz – nem a legerősebb felnőttválogatottak vesznek részt az olimpián. A szabályok szerint 1996 óta

az U23-as nemzeti csapatok versengenek a játékokon, legfeljebb három túlkorossal kiegészülve.

A magyar csapat legutóbb 1996-ban nyert kvótát, a szereplés viszont meglehetősen gyengére sikerült, ugyanis a tizenhat csapatos torna utolsó helyén végzett Dunai Antal szövetségi kapitány együttese.

A 2024-es párizsi olimpián is tizenhat gárda vehet részt. A franciák rendezőként automatikusan indulási jogot kaptak, a Európából pedig további három, a 2023-as U21-es Európa-bajnokságon legjobban szerepelt válogatott jutott ki. Vagyis jutott volna: az Eb-t Anglia nyerte, de mivel az olimpián csak Nagy-Britannia indulhat, a második helyezett Spanyolország, valamint a harmadik Izrael és Ukrajna utazhat júliusban a francia fővárosba.

Magyarország meglehetősen távol volt a kvalifikációtól, hiszen már az U21-es kontinensviadal selejtezőjében elvérzett.

Jogosan vetődik fel a kérdés: miért nem tud kijutni Magyarország huszonnyolc éve az olimpiára, ha a mieinknél a felnőttek között gyengébb Izrael és a hozzánk hasonló szintű Ukrajna képes erre?

A 2020-as tokiói játékokon ott lehetett a szomszédos Románia, 2012-ben Londonban Fehéroroszország, 2008-ban Pekingben és 2004-ben Athénben Szerbia, 2000-ben Syndey-ben pedig Szlovákia és Csehország. Láthatjuk, hogy

nem csak a sztárválogatottak képesek kvótát szerezni, hanem a környező országok együttesei is, a magyar csapat viszont majdnem három évtizede rendre lemarad az olimpiáról.