UtánpótlásSport
2024. október 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2024-07-06 19:17

Nagyot küzdöttek és sokat tanultak az U16-os lányok a vb-n

Az U16-os vb-ezüstérmes leány vízilabda-válogatottat irányító Csicsáky Vince minden játékosával elégedett a manisai torna után.

Mint arról beszámoltunk, az U16-os leány vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a korosztály Manisában rendezett világbajnokságán.

Törökországban a magyar lányok a csoportjukban a dél-afrikai, a kazah, majd a thaiföldi együttest is magabiztosan győzték le, a görögök elleni negyeddöntőből ötméteresekkel jutottak tovább, majd a horvátokkal szembeni elődöntős siker után

a fináléban a spanyoloktól kaptak ki 10–7-re.

A nemzeti csapat a döntő második felében bizonyította, hogy akár a világbajnoki címre is érdemes lett volna, ám a harmadik negyed eleji 7–1-es hátrányból már nem tudott visszajönni a sokra hivatott gárda.

„A döntő első felében nem mentek be a helyzeteink, ebből kifolyólag a lányokon érezhetővé vált kis bizonytalanság – mondja a válogatottat iráyító Csicsáky Vince. – A mérkőzés második félidejében sikerült a csapattal elhihetnem, hogy ez is olyan meccs, mint a többi, és ugyanúgy képesek a gólszerzésre a vébé-döntőben is, ám akkor már késő volt. Az elején, ha jobban odafigyelünk, borsot törhettünk volna a spanyolok orra alá, de így is elégedett vagyok a csapatommal. A torna alatt lépésről lépesre fejlődtünk. A dél-afrikaiak elleni meccs még nagyon nem tetszett, a kazahok ellen már jobban játszottunk, a thaiföldiekkel szemben pedig nagyon jól. A csúcsformánkat a görögök elleni negyeddöntőre igyekeztünk időzíteni. Ott három és fél negyedig magabiztosan játszottunk, aztán jött egy kis rövidzárlat, így döntetlennel zárult a meccs. Viszont

a lányok lelkierejét mutatja, hogy az ötméterespárbajt megnyertük.

A horvátok elleni elődöntőben a támadással nem volt baj, de a védekezésünkön érződött a negyeddöntőből adódó fáradtság. A döntőben pedig későn ébredtünk.”

A tréner szerint a csapata ezen a tornán is számos hasznos tapasztalattal gazdagodott.

„Összességében nagyon pozitívan éltem meg a világbajnokságot, ahogyan a lányok is évezték minden pillanatát.

Mindenki sokat tanult, fejlődött.

Miután a tavalyi U15-ös Európa-bajnokságon bronzérmet szereztünk, most ezüstöt nyertünk, és ez előrelépést jelent ennek a korosztálynak.”

Vb-ezüstérmet nyert Csicsáky Vince (jobb szélen) U16-os leánycsapata Forrás: MVLSZ

A pólósok idei utánpótlás-világeseményeinek sorát az U16-osok kezdték vb-n, az U18-as fiúvilágbajnokság a napokban is zajlik az argentin fővárosban, Buenos Aires-ben. A máltai U16-os világbajnokságon bronzérmet érdemeltek ki a magyar fiúk, akiket szintén a későbbi tornagyőztes spanyolok győztek le. Csicsáky a spanyolokkal szemben szerzett tapasztalatáról is beszélt:

„A spanyolok jól úsznak, dinamikusak és mindenki tudja, hogy mi a feladata. Az olyan alapnak számító dolgokat csinálják a legjobban, mint például a kontra vagy a lefordulás. Ellenünk a blokkjaik is a helyükön voltak, valamint a helyzetkihasználásukat sem érhette panasz. Sokat készülnek együtt, kiváló csapatszellem jellemzi őket. Ezzel együtt én is a maximálisan elégedett vagyok a játékosaimmal, hiszen hatalmasat küzdöttek. Azért dolgozunk tovább, hogy jövőre a legfényesebb érem kerüljön a nyakunkba.”

AZ U16-OS VB-EZÜSTERMÉS LEÁNYCSAPAT:

Alaksza Kinga, Dimitrovics Nia, Füle Barbara, Hetzl Adrienn, Horváth Orsolya, Kenéz Kincső, Keszthelyi Sára, Kiss Emma, Matajsz Janka, Mikola Boglárka, Nagykereki-Kerekes Laura, Péter Nóra, Szalkai Hanga, Tóth Freia, Urbin Zsófi

(Kiemelt képünkön: az U16-os leányválogatott Fotó: Sila Kocak)