UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-07-09 18:59

Odatették magukat az U20-as fiatalok az újvidéki Eb-n

Két arany- és hét bronzéremmel zártak a mieink az újvidéki U20-as birkózó Európa-bajnokságon. Bácsi Péter, a hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója szerint nagy fegyvertény, hogy ismét mindhárom fogásnemben örülhettünk magyar éremnek.

Egy héttel az után, hogy U17-es birkózóink hat éremmel zárták az újvidéki korosztályos Európa-bajnokságot, az U20-asok szintén kiválóan szerepeltek az ugyanott rendezett kontinensviadalukon. A kötöttfogású versenyzők három, a szabadfogásúak egy, a lányok öt érmet nyertek.

Lévai Levente (77 kg) és Elekes Enikő (65 kg) révén két Európa-bajnoki címet szereztek a mieink,

míg Tótok Péter (55 kg), Mányik Dávid (67 kg), Nyikos Veronika (76 kg), Kapuvári Liliána (53 kg), Terék Gerda (57 kg), Osváth-Nagy Noémi (72 kg) és a szabadfogású Arsunkaev Musza (92 kg) egyaránt bronzérmes lett.

A magyar válogatott így kilenc éremmel

az előkelő ötödik helyen végzett az Eb összesített éremtáblázatán,

méghozzá az ukránok, a törökök, az azeriek, valamint a grúzok mögött.

Azt mondhatom, hogy az U17-es korosztályhoz képest az U20-asok között az előzetes elvárásaink is kicsit magasabban voltak,

és örömteli módon a fiatalok végül nem is maradtak adósak sem a jó teljesítménnyel, sem pedig az érmekkel – kezdte értékelését Bácsi Péter, a hazai sportági szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója az Utánpótlássportnak. – Azzal tisztában voltunk, hogy kifejezetten erős a női csapatunk, és a legtöbb dobogós helyezést tőlük várhatjuk.

A lányok aztán ismét kitettek magukért, és az egy arannyal, illetve négy bronzzal igazolták, hogy nem alaptalanul fűztünk a szereplésükhöz nagy reményeket.

Elekes Enikő mellett a kötöttfogásúak között Lévai Levente is maximálisan megérdemelten szerezte meg az aranyérmet, nem férhetett kétség a győzelméhez. Remélem, hogy a világbajnoki dobogón is sikerül majd egyet feljebb lépnie, túlszárnyalva a tavalyi második helyét."

A szakági rangsorban a magyar női csapat a top három közé is odafért: az ukránok és a törökök mögött harmadikok lettek a mieink. Továbbá Lévaival az élen kötöttfogásúak szintén a legjobbak közé tartoztak, és a hatodik legjobb nemzetként fejezték be szereplésüket.

„Ha az összképet nézzük: persze, utólag mindig van az emberben minimális hiányérzet azzal kapcsolatban, hogy összejöhetett volna még egy-két további érem, vagy a meglévő medálok színe akár lehetett volna még fényesebb, de mindent egybevéve, nincs okunk panaszra.

Rendkívül sikeres Eb-t zártunk, és határozottan kijelenthetjük: az európai nemzetek között továbbra is az élmezőnybe tartozunk.

Továbbá legalább ilyen örömteli fejlemény, hogy az U17-esek után az U20-as korosztály Európa-bajnokságán is mindhárom fogásnemben szereztünk érmet, illetve pontszerző helyezéseket. Ez nagy fegyvertény, és egyértelműen jelzi a magyar birkózó-utánpótlás erejét. Bizakodó vagyok, hogy az őszi világbajnokságon szintúgy jól szerepelnek majd a versenyzőink."

(Kiemelt képen: Lévai Levente (pirosban) Forrás: UWW/MBSZ)