UtánpótlásSport
2024. szeptember 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-07-09 10:44

A 16 éves Lamine Yamal a vonat helyett már az Eb-n labdázik

Szinte az egész futballvilág róla beszél: a 16 éves Lamine Yamal berobbant az Európa-bajnokságon, és már a franciák elleni elődöntőre készül.

A labdarúgó Európa-bajnokság legnagyobb felfedezettje egyértelműen a 16 éves Lamine Yamal. A spanyol támadó rögtön rekordot döntött azzal, hogy ő lett minden idők legfiatalabb Eb-szereplője, majd az első mérkőzésén gólpasszt adott Horvátország ellen. De ki ez a srác, aki néhány hete uralja a sportsajtót?

Yamal édesapja marokkói származású, édesanyja pedig Egyenlítői Guineában született. A Barcelona tinédzsere már Spanyolországban, a katalán főváros melletti Esplugues de Llobregatban jött világra, majd Mataró munkásnegyedében, Rocafondában nőtt fel – már amennyire 16 éves fiú esetében használhatjuk ezt a kifejezést.

Édesanyja szinte soha nem szerepel a nyilvánosságban, visszahúzódó személyiségnek tartják, ellentétben az apával, aki 2023 májusában a spanyol helyhatósági választás kampányában azzal került be a hírekbe, hogy megtámadta a szélsőjobboldali Vox szimpatizánsait. Mounir Nasraoui megütötte az egyik aktivistát, valamint földhöz vágta annak szemüvegét, amiért összesen 660 euró pénzbírságot szabtak ki rá – írja a La Razón.

A család egyáltalán nem számított jómódúnak, ezért amikor

Yamal 7 évesen a világhírű La Masia akadémiára került,

sokat kellett utaznia a meccsek, tornák előtt. A többi gyerek szüleivel ellentétben nekik nem volt autójuk, az édesapjával, később pedig egyedül vonattal ment az edzőközpontba, és az úton– a Mundo Depotivo információi szerint – folyamatosan a labdájával játszott.

Annyi bizonyos, Yamalban nyomot hagytak ezek az évek, ugyanis pontosan tudja, honnan jön, és mennyi munkát kellett elvégeznie ahhoz, hogy ott tartson, ahol most. Sajátos gólörömével is a gyerekkorát idézi meg: amikor betalál 304-es számot mutat a kezével, ami Rocafonda irányítószáma.

Lamine Yamal Rocafonda irányítószámát mutatja minden gólja után Forrás: UEFA

A beszámolók szerint a La Masián gyorsan kiemelkedett a többiek közül, sorban lépkedett felfelé a korosztályokban, a 2022/23-as évadban már az U19-esek között játszott – 14-15 évesen –, majd a Barcelona vezetőedzője, Xavi kiválasztotta néhány utánpótláskorú játékossal együtt, hogy vegyen részt a felnőttcsapat edzésein. Még profi szerződése sem volt, de lenyűgözte a korábbi klasszis középpályást, és 2023. április 29-en bemutatkozhatott a La Ligában, amivel

Yamal lett a Barcelona történetének legfiatalabb élvonalbeli futballistája.

Érdekes adalék: Yamal Magyarországon az NB III-ban sem játszhatott volna 15 évesen, mert a hazai szabályozás nem engedi meg, hogy az első három osztályban 16 évnél fiatalabb labdarúgó szerepelhessen.

A fiatal csillaggal kapcsolatban a legizgalmasabb kérdés az, hogyan volt képes szinte egyből magas színvonalon teljesíteni a felnőttek között. A legtöbb labdarúgónak hosszú éveket kell eltöltenie alacsonyabb osztályokban ahhoz, hogy beleérjen a felnőttfutballba, megszokja az iramot, megerősödjön a párharcokhoz.

A játékát nézve úgy tűnik, a világ legegyszerűbb dolga 16 évesen a legnagyobb sztárok között érvényesülni, de ez korántsem igaz.

Kivételes tehetségéhez nem fér kétség, ám laza, egyben harcos mentalitása nélkül biztosan nem lehetne a spanyol válogatott egyik legjobbja az Európa-bajnokságon.

A 2024/24-es évadban harminchét mérkőzésen szerepelt a La Ligában – azaz mindössze egy meccset hagyott ki –, öt gól szerzett és nyolc gólpasszt adott. A Bajnokok Ligájában mind a tíz találkozón játszott és két asszisztot osztott ki.

A spanyol válogatottban eddig tizenkétszer kapott lehetőséget és már hét gólpassznál és két gólnál jár. Az Európa-bajnokságon lehengerlően játszik, három gólpasszt jegyez, és a rutinos védőket meccsről meccsre megbolondítja a jobbszélen fantasztikus cseleivel és gyorsaságával. Az öt Eb-meccsen tizenháromszor lőtt kapura, a passzpontossága pedig 81 százalékos.

Yamalra egyéb kihívások is vártak a kontinensviadal alatt: még az Eb előtt üzenet a tanárainak, hogy ne aggódjanak, vitt magával leckét Németországba, és sikeresen le is vizsgázott két csoportmeccs között.

 

Spanyolország kedden elődöntőt játszik Franciaország ellen. Ha Luis de la Fuente szövetségi kapitány nem változtat,

Yamal ismét ott lesz a kezdőcsapatban, és sorra építheti fel a támadásokat.

A spanyol mester, akit ITT mutattunk be részletesen, nagyon bízik Yamalban és a fiatalokban – erről De la Fuente az AS című sportlapnak nyilatkozott:

„Természetesen elkötelezett vagyok a fiatal labdarúgók iránt, edzői pályafutásom nagy részében ezzel a korosztállyal dolgoztam. A tények pedig azt mutatják, hogy nem okoznak csalódást, ha lehetőséget adsz nekik.

Lamine kivételes fiú, nagyon jó a kapcsolatunk, és meg kell értenie, hogy a futballban időnként lecserélnek, egyik nap többet, máskor kevesebbet játszol”

utalt a tréner arra, hogy az újságírók szerint Yamal dühösen hagyta el a pályát Németország ellen.

Az elődöntőt megelőzően azért némi kritikát is fogalmazott a tinédzserrel és a balszélső Nico Williamsszel kapcsolatban:

„Amikor ilyen gyors játékosaid vannak, az kockázattal is jár, de ez orvosolható. Nem lehet mindig százon pörögni. Nem az én szlogenem, de igaz: a sebesség és az erő kontroll nélkül mit sem ér. Remekül játszanak, fantasztikus futballisták, de néha le kell lassítaniuk. A minap azt mondtam Lamine-nak, hogy ha három játékos van rajta, akkor a pálya másik pontján üres területek nyílnak meg, ahová el kell juttatni a labdát. De nem cselezéssel, hanem gyors passzokkal” – mondta De la Fuente.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook/UEFA EURO 2024)