UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-07-13 09:03

A felnőttcsapat sikerei az utánpótlásra is pozitívan hatnak Pakson

A 2023/24-es volt a Paksi FC legeredményesebb évada, hiszen megnyerte a labdarúgó Magyar-kupát és ezüstérmes lett a bajnokságban. Péter Norbert, az egyesület utánpótlás-vezetője beszélt arról, hogy megugrott a jelentkezők száma a felnőttcsapat sikerei után, az élvonalbeli játékosok miként segítik a fiatalok fejlődését és miért nem érvényesül Pakson a kiemelt akadémiák elszívóhatása.

Fantasztikus évadot zárt májusban a Paksi FC: Bognár György együttese a bajnokság félénél még vezetett, és ezüstérmes lett a labdarúgó NB I-ben, a Magyar-kupában pedig első alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére – a döntőben éppen az élvonal győztesét, a Ferencvárost legyőzve. (Azóta csütörtökön az Európa-liga-selejtező első meccsén meglepő vereséget szenvedett a csapat, de jelen cikkünk az előző évad eredményeiről és az utánpótlásról szól.) Ugyan a megalakulása óta kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató klubban mára csökkent a saját nevelésű játékosok aránya, a tolnai futballfellegvárban nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre.

A Paks utánpótlás-vezetőjét, Péter Norbertet először arról kérdeztük, a 2023/24-es évad sikerei nyomán mennyivel ugrott meg a jelentkező gyerekek száma.

„A kupadöntőt május 15-én rendezték, mi pedig május 20-ra szerveztük a toborzónkat.

Érezhetően megnövelte az érdeklődést, hogy győztünk, ami nem is csoda.

Egyébként akkor sincs okunk a panaszra, amikor éppen nem érünk el kiugró eredményt, folyamatosan keresnek minket a szülők, hozzák focizni a gyerekeket.”

Azok a nevelőműhelyek, amelyek nem tartoznak az államilag elismert sportakadémiák – vagy, ahogy a köznyelvben ismert: kiemelt akadémiák – közé, gyakran panaszkodnak arról, hogy a legjobb korosztályos játékosaikat elviszi valamelyik környékbeli akadémia, a sok éves munka gyümölcsét pedig nem arathatja le az az egyesület, amely elindította az úton az ifjú labdarúgót.

„Nálunk nem annyira jellemző a vándorlás. Persze, mindig van egy-egy srác, aki a jobb körülmények és a fejlődés reményében például Budapestre vagy a Puskás Akadémiához megy, de ez nem tömeges.

Szerintem ennek az az oka, hogy Pakson mindenki megkapja a játéklehetőséget.

Az NB III-as csapatunkban szinte csak utánpótláskorúak szerepelnek, az U19-es és az U17-es korosztályban is a kiemelt bajnokságban indulunk, ami hatalmas fegyvertény, mert ott többnyire az akadémiák versenyeznek.”

Péter Norbert utánpótlás-vezető Forrás: paksifc.hu

A paksi vezetőség törekszik a családias közeg kialakítására, amiben az első csapat legjobbai is aktívan közreműködnek.

„Nagyon nyitottak a játékosok minden olyan ötletre, amikor a fiatalokat lehet segíteni: sokat találkoznak velük, akár edzőtáborokban is részt vesznek. Utóbbiban például Böde Dániel jár az élen, aki számtalanszor segített már táborokban az edzőknek. De örömmel jelennek meg a játékosok díjátadókon vagy bármilyen közösségi rendezvényen. Amit még kiemelnék, az az, hogy a felnőttek és az utánpótláskorúak kapusedzője, Csernyánszki Norbert gyakran bevonja Szappanos Pétert a fiatalok edzésébe. Szerintem a családi hangulatot az is erősíti, hogy

az edzők jelentős része korábban Pakson futballozott.”

A vezetőedző, Bognár György ügyel arra, hogy naprakész legyen a paksi fiatalokkal kapcsolatban.

„Bognár György eleinte folyamatosan kint volt a korosztályos csapataink mérkőzésein, figyelte a gyerekeket. Manapság is gyakran kijár még, az NB III-as együttesünk meccsein pedig állandó néző. Sokszor meg is hív a felnőttek edzésére egy-egy ügyes fiatalt, akit kiszúrt a hétvégi fordulóban. Ismert, hogy a fiatalszabály miatt a klubok rá vannak kényszerülve arra, hogy szerepeltessék az NB I-ben az utánpótláskorú játékosokat.

Nálunk is kapnak lehetőséget, viszont egy perc sincs ingyen, keményen meg kell dolgozniuk a csapatba kerülésért,

a pályán pedig bizonyítani kell – de ez tudják a srácok is, és ennek szellemében küzdenek minden edzésen és meccsen.”

 Péter Norbert elmondta, hogy az utánpótláscsapatok stílusát tudatosan úgy alakítják ki, hogy az illeszkedjen az élvonalbeli együttes játékához.

„Igyekszünk minden korosztályban a direktebb, támadófutballra ösztönözni a gyerekeket. A fiatalok esetében nem az eredményességre törekszünk – még, ha fontosnak is tartjuk, hogy minden erősebb bajnokságban szerepeljenek a csapataink –, hanem arra, hogy jó meccseket játszanak, végrehajtsák azt, amit edzők kérnek, és folyamatosan fejlődjenek egyénileg.”

(Kiemelt képünkön: Böde Dániel és április hónap legjobb paksi játékosai Forrás: paksifc.hu)