UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-07-16 09:06

Kik voltak a legjobb fiatalok az Európa-bajnokságon?

Nem vitás: a labdarúgó Európa-bajnokság legnagyobb felfedezettje a torna kezdetekor még csak 16, mára már 17 éves spanyol Lamine Yamal, azonban rajta kívül is meg-megvillantak a 21 év alatti játékosok. Összegyűjtöttük, kik voltak a futball-Eb legjobb fiataljai.

Véget ért a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, a döntőben Spanyolország 2–1-re legyőzte az angolokat, akik 2021 után ismét ezüstérmesként zártak. A spanyolok a negyedszer állhattak fel a dobogó tetejére, míg a két harmadik helyezett Franciaország és Hollandia lett. A németországi kontinensviadalt követően áttekintjük, hogyan szerepeltek a legjobb 21 év alatti futballisták.

Ugyan az Európa-bajnokság előtt sokan gondolták, hogy a 20 éves angol Jude Bellinghamről fog szólni a torna, a spanyolok szélsője, az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa,

az éppen csak 17 éves Lamine Yamal vitte el a show-t.

A Barcelona ígéretéről ITT írtunk részletesen, és lényegében nincs olyan szakportál, amely ne szentelt volna kiemelt figyelmet a spanyolok új csillagának. Olyan párost alkotott a 22 éves Nico Williamsszel, amilyet régen látott már a világ: szétfutották, szétcselezték a szélső védőket, egyszerűen megállíthatatlannak tűntek.

Yamal négy gólpasszt adott, nála többször senki nem szolgálta ki a csapattársakat,

valamint az elődöntőben be is talált: a torna egyik legszebb gólját szerezte, amikor a tizenhatoson kívülről védhetetlenül tekert Mike Maignan kapujába.

A statisztikákra pillantva láthatjuk, hogy a 17 esztendős csodagyerek passzpontossága majdnem 80 százalékos volt, illetve a második legtöbb cselt hajtotta végre, szám szerint harminckettőt.

A 17. születésnapját a döntő előtti napon, szombaton ünnepelte, a győztes finálé után pedig így nyilatkozott a spanyol állami televíziónak:

„Nagyon boldog vagyok, ez egy álom, a legszebb ajándék, amit valaha is kaptam a születésnapomra.

Most el akarok menni a családommal ünnepelni. Amikor kiegyenlítettek az angolok, nagy nyomást helyeztek ránk, de ez a csapat olyan, amilyen: mindig feláll, és mindig nyer. A csapattársaim rengeteget segítettek nekem, én pedig nagyon jól érzem magam a társaságukban.”

Az UEFA természetesen Yamalt választotta a torna legjobb fiatal, azaz 22 év alatti játékosának. 

A már említett Bellingham nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ám így is két gólt szerzett az Európa-bajnokságon, ráadásul a másodikat kulcspillanatban, lenyűgöző mozdulattal: a Szlovákia elleni nyolcaddöntőben 1–0-s hátrányban volt Anglia, amikor

a rendes játékidő hosszabbításában, a 95. percben ollózva talált be.

Ezzel versenyben tartotta a csapatot, amely végül továbbjutott, és a döntőig menetelt. A gólok mellett egy gólpasszt is kiosztott, a passzpontossága pedig 85 százalékosnál is magasabb volt a lejátszott hét meccsen.

A másik angol fiatal, a 19 éves Kobbie Mainoo hat meccsen kapott lehetőséget az Eb-n. Gólja és asszisztja sem volt, de kifejezetten hasznosan játszott a középpályán: átadásainak több mint 92 százaléka ment oda, ahová szánta és tizenegy labdát szerzett. Ha egyelőre nem is kulcsszereplőként számított rá Gareth Southgate szövetségi kapitány, az valószínűsíthető, hogy fogjuk még látni az angol csapat meghatározó játékosaként a Manchester United labdarúgóját.

A szintén 19 éves török Arda Güler – Yamalhoz hasonlóan – hatalmas gólt lőtt;

ő a csoportkörben Georgiának akasztott be 26 méterről. A csodálatos találat mellett két gólpasszt is jegyez a negyeddöntőig menetelő török válogatott és a Real Madrid reménysége. A passzpontossága majdnem elérte a 90 százalékot, továbbá húsz cselt húzott meg a tornán.

(Kiemelt képünkön: Lamine Yamal Forrás: UEFA)