UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2024-07-16 13:01

Nem mindig van kedve edzeni az olimpián induló 11 éves kínai gördeszkásnak

A 11 éves kínai gördeszkás, Cseng Hao-hao is szerepelni fog a jövő pénteken rajtoló párizsi olimpián, ezzel ő lesz minden idők legfiatalabb olimpikonja hazájából.

A sportoló a sanghaji és budapesti selejtező eredményei alapján szerzett kvótát – írja az NSO.

„Korábban a görkorcsolya volt a kedvencem, de mostanra visszacsúszott a második helyre a gördeszka mögé” – jegyezte meg Cseng Hao-hao, akinél az újkori játékok történetében egyetlen fiatalabb szereplő volt, Dimitriosz Lundrasz görög tornász az 1896-as, athéni játékokon.

Édesanyja elárulta, hogy lánya kivételes képességei már egészen korán megmutatkoztak, szeretett sziklákra és lépcsőkre felmászni, de kedvelte a zenét, a sakkot, a festészetet, a táncot. A hetedik születésnapjára kapott egy gördeszkát és innentől nem volt megállás, édesapja által vezetett klubban tréningezett. A kezdeti sérülések és bukások ellenére kitartott a sportág mellett.

A 2021-es bajnokságon – amikor még kilencéves múlt – elődöntőbe jutott, 14. lett, majd 2022-ben már tartományi bajnoki címet ünnepelhetett. Tavaly szerepelt először külföldön, Argentínában, majd idén a sanghaji és a budapesti olimpiai selejtező várt rá. A Ludovikán az első fordulója jól sikerült, a másodikban hibázott, így a folytatásban kockáztatnia kellett, de el tudta viselni a nyomást, és kiharcolta a párizsi részvételt.

A francia fővárosban arra számít, hogy kevésbé lesz számára megterhelő a verseny.

„Az olimpiai részvétel azt jelenti, hogy többen megismernek majd.

Azért kezdtem el gördeszkázni, hogy új barátokat szerezzek és jól érezzem magam

 – jegyezte meg. Azt elárulta, hogy nem mindig van kedve edzeni, de amikor játék közben édesanyja felhívja, hogy menni kell, akkor – bár szívesen kérné a tréning elhalasztását – mégis elmegy gördeszkázni.

(Kiemelt képünk forrása: Sports China/Facebook)