UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2024-07-19 14:38

Ígéretes csapattal készülhetnek a juniorok a közelgő Eb-re

A válogatóul szolgáló korosztályos Európa-kupa-versenyek végeztével kialakult a junior cselgáncsválogatott névsora a szeptember eleji, tallinni Európa-bajnokságra. Szabó Tibor szövetségi edző értékelte a fiatalok Ek-állomásokon mutatott teljesítményét, illetve beszélt az Eb-vel kapcsolatos várakozásokról is.

Mint arról beszámoltunk, egy-egy arany- és bronzéremmel végeztek a magyar dzsúdósok a paksi junior Európa-kupa-versenyen, miután a 66 kilós fiúk között Gábor Áron az első, Major Ádám a harmadik helyen végzett. Az Atomerőmű SE csarnokában rendezett viadallal a juniorkorúaknak lezárult a válogatóversenyek időszaka, és ezzel eldőlt, a mieink közül kik szereztek indulási jogot a közelgő, észtországi korosztályos Európa-bajnokságra. A lignanói, a grazi, a slovenj gradeci, illetve a paksi Ek-állomáson elért eredmények alapján a tervek szerint hat férfi és hét női versenyző lehet ott a tallinni Eb-n.

„Azt tudni kell, hogy a fiúk esetén viszonylag fiatal csapattal dolgoztunk ebben az esztendőben, kevés az utolsóéves juniorkorú a társaságban, a többség még csak első vagy másodéves a korosztályban – kezdte a helyzetértékelést a fiúkkal Szabó Tibor, a szakági korosztályos válogatott szövetségi edzője az Utánpótlássportnak. – Az eredmények kapcsán maradt bennem némi hiányérzet, kicsit szerepelhettünk volna jobban is az Európa-kupákon, ugyanakkor volt okunk az örömre is, mert többeknek összejött az éremszerzés az egyes versenyeken, és ennek köszönhetően pedig bekerültek az Eb-csapatba.

A hatvanhat kilósok között nagy versengés zajlott az Eb-re nevezhető két pozícióért, és hárman is kvalifikáltak, végül közülük Gábor Áron és Kollár Sebestyén fog indulni ebben a kategóriában.

Emellett még a száz kilósok mezőnyében szintén két versenyzőnk lesz Kenderesi Péter és Lakos Máté révén. A többi súlycsoportban, amelyben lesz résztvevőnk, most nem igazán volt itthon komoly rivalizálás. Az esélyeket illetően nagyon nehéz feladat jóslásokba bocsátkozni az Eb előtt, mert nemzetközi szinten mindegyik súlycsoport rendkívül sűrű, és nagyban függ a sorsolástól is, hogy végül ki meddig juthat, de

alapvetően egy-egy érem és pontszerző hely az elvárás a fiúktól az Eb-n.

A lányok között az év első felében Mamira Luca (52 kg) vitte a prímet, aki a négy válogatóverseny közül hárman is érmet nyert, mi több, Slovenj Gradecben meg sem állt a végső győzelemig. Továbbá ebben az esztendőben Celjében már felnőtt Európa-kupa-versenyen is sikerült diadalmaskodnia.

Mamira Luca Forrás: EJU

„Összességében idén a lányok jobban teljesítettek, mint a fiúk. Több versenyzőnek sikerült érmet nyerni, illetve összesítve is több dobogós helyezésnek örülhettünk náluk – folytatta Szabó Tibor. – 

Ami örömteli, hogy a hét Európa-bajnoki indulónk közül idén mindannyian álltak dobogón Európa-kupán, szóval ha jó napot és kedvező sorsolást fognak ki, tényleg joggal reménykedhetnek benne, hogy akár az Eb-n is eljuthatnak az éremcsatákig.

Tehát, a lányoknál alapvetően nagyobb sanszunk lehet érmet nyerni, de mint mondtam, sok tényezőnek kell összeállnia a sikeres szerepléshez. Radics Attila, a női szakág szövetségi edzője szintén egy-egy éremben és pontszerző helyezésben fogalmazta meg a célkitűzést. Az egyértelmű, hogy Mamira Luca a legnagyobb esélyesünk, de a többiektől is sokat várok."

Az Eb-ig hátralévő időszakban még programban szerepel a berlini Európa-kupa-állomás, amelyen az előzetes tervek szerint hat magyar versenyző indul, szóval nem a teljes válogatott. Majd a felkészülés finisében a hazai edzések mellett horvátországi nemzetközi edzőtáborral hangolódnak a fiatalok a kontinensbajnokságra.

A juniorválogatott kerete a korosztályos Eb-n:
Férfiak:
66 kg: Gábor Áron, Kollár Sebestyén; 90 kg: Kiss Levente; 100 kg: Kenderesi Péter, Lakos Máté; +100 kg: Dobos Levente
Nők:
48 kg: Szeleczki Szabina; Hársvölgyi Tamara; 52 kg: Mamira Luca; 57 kg: Szász Hanna, Vég Luca; 63 kg: Bognár Inez; 78 kg: Sági Nikolett

(Kiemelt képen: Szabó Tibor szövetségi edző és Szeleczki Szabina Forrás: EJU)