UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-07-23 10:48

Gyász: elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó alakja

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége.

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) honlapja adta hírül, hogy rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége.

Az MVSZ felidézi, hogy Solti Antal a Budapesti Honvédnál kezdte az edzősködést. Tanítványai között volt Orosz Gyula, Szelei István, László Dezső, Pál Gábor és Tuschák Katalin is. Az MTK-ba már ismert és sikeres edzőként került, és Szőcs Bertalannal közösen az ország egyik legerősebb tőrszakosztályát építette fel. Ekkor már a válogatott mellett is dolgozott. Azokban az esztendőkben került a „kezei közé” Mohamed Aida, aki világbajnoki ezüstérmével és olimpiai negyeddöntőivel a magyar tőrvívás utóbbi negyven évének legeredményesebbje lett. Negyven évig alkottak edző-tanítvány párost, függetlenül attól, hogy Mohamed melyik klubban vívott, illetve, hogy a mester melyik szakosztályban dolgozott.

Solti Antalnak elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Ferencváros vívószakosztályt alapított. A Magyar Vívó Szövetség mellett az FTC is saját halottjának tekinti.

„Szorgalmát még a legnagyobb kritikusok is becsülték, tanítványait gyermekeiként szerette, tűzbe ment bármikor, bármelyikükért. Elvégre aki elérte, hogy helyet kapjon a tőrvívás Pézsa Tibor kardozói és Horváth Kornél párbajtőrözői között a Semmelweis utcai szentélyben, az mégiscsak tudhatott valamit…” – olvasható a Magyar Vívó Szövetség honlapján.

(Kiemelt fotó forrása: Nemzeti Sport)