UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-07-24 17:05

„A magyar korosztályos csapatok legyenek felismerhetők!” – Fehér Péter, az utánpótlás-válogatottak vezetője

A korábban Dániában edzősködő, majd a Budapest Honvéd labdarúgó-akadémiáját irányító Fehér Péter lett az utánpótlás-válogatottak vezetője. A szakember az Utánpótlássportnak beszélt az új munkaköréről, az egység fontosságáról és az akadémiákkal való szoros együttműködésről.

Új feladatot kapott, hogyan fogalmazná meg azt, hogy mivel foglalkozik az utánpótlás-válogatottak vezetője?

Szerintem két része van ennek a munkának. Egyrészt folyamatosan egyeztetek a korosztályos válogatottak edzőivel, másrészt létre kell hozni azt a stratégiát, amely alapján dolgozni fogunk a következő években. Természetesen ezt nem egyedül teszem, jól képzett és nagytudású edzőink vannak, mindenkit be kell vonni, mindenki hozza az ötleteket, hogy aztán a legjobb utat jelöljük ki. A végén nyilván a vezetőségnek és nekem kell eldönteni, hogyan tovább.

Igyekeznek majd a korosztályos csapatokat a felnőttválogatott stílusa felé terelni?

Még nem volt lehetőségem Marco Rossival beszélni, de ez hamarosan meg fog történni. Azt gondolom, hogy a felnőttfutball más világ, de azért a fociban vannak bizonyos alapelvek, amiket követni kell. Azt szeretem, amikor

látszik egy csapaton, hogy mit szeretne csinálni, vannak különböző értékek, amelyek mentén felépül a játéka.

Szerintem a fiataloknak is ilyen elvek mentén kell majd játszani, az a célom, hogy a magyar korosztályos csapatok legyenek felismerhetők.

Az alapelvek mellett mennyi autonómiája lesz az egyes korosztályos szövetségi edzőknek?

Az alapelvek betartását minden edzőtől elvárjuk, de természetesen mindenki egyénisége érvényesülhet, hiszen anélkül nem is tud működni egy csapat. Minden edző más, fontos, hogy a trénerek stílusa is látszódjon az együttes játékán.

Ugyan még csak néhány hete nevezték ki, tud-e mondani olyat már, amin biztos, hogy gyorsan változtatni szeretne?

Egyelőre az ismerkedési időszak zajlik, de egyértelmű, hogy az egységre akarok nagy hangsúlyt fordítani. A legfontosabb, hogy Magyarországot képviseljük és nem egyénekről szól a válogatott.

Ennek az első lépcsője az, hogy mi, edzők, stábtagok legyünk egységesek, azt lássák rajtuk a játékosok, hogy sokat kommunikálunk és figyelünk egymásra.

Ezután várható el, hogy a srácok között is létrejöjjön a csapategység.

Pedig sokszor hallani az utánpótlás-nevelésben, hogy az egyéni fejlődés és teljesítmény a legfontosabb.

Természetesen fontos az egyének fejlődése és az utánpótlás-válogatottaknál is kimondott cél, hogy segítsünk kinevelni azokat a labdarúgókat, akik később, a felnőttfutballban is eljuthatnak nemzeti csapat szintjére. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy csapatjátékról van szó, nem egyéni sportágról. Tipikus példa, amikor kikapunk 3–1-re, de arról beszélünk, ki a góllövőnk. Ha így állunk hozzá, kicsit félreértjük, miről szól a foci. Abban hiszek, hogy

az egyén csak akkor tud villogni, ha a csapat működik.

A Budapest Honvéd akadémiájáról érkezett a szövetségbe, tehát ismeri a közeget: hogyan fogja tartani a kapcsolatot a kiemelt akadémiákkal, amelyek a legtöbb játékost adják a korosztályos válogatottaknak?

Kulcsfontosságú, hogy együtt tudjunk dolgozni. Ugye még csak most kezdtem az új pozíciómban, de rövidesen az összes akadémiát szeretném meglátogatni, meetingeket tartani a vezetőkkel. A válogatott csak egy része a magyar utánpótlás-nevelésnek, a munka nagy része a klubokban folyik év közben, ezért nekünk nagyon szorosan együtt kell működnünk.

Az elmúlt években a magyar utánpótlás-válogatottak elvétve jutottak ki a korosztályos Európa-bajnokságokra – kivéve, amikor itthon rendezték azokat. Mikor láthatunk újra magyar csapatot az utánpótlás Eb-n?

Nehéz megbecsülni ezt, három-öt év biztosan kell. Persze addig is kijuthatunk, de ahhoz időre van szükség, hogy ne véletlen legyen, hanem

tudatos stratégia mentén, fokozatosan fejlődve elérjünk az európai elit közelébe.

Ez a válogatott mellett dolgozó szakemberekkel és a klubokkal közösen sikerülhet csak.

Más futballközegből jön, mennyire átültethető a Dániából hozott szemlélet a hazai utánpótlás-nevelésbe?

Egy az egyben nem biztos, hogy lehetséges, de a felfogáson lehet változtatni idővel. Szerintem nem lehet anélkül futballozni, hogy jó kedvünk legyen, illetve azt kell érezni, bármi lehetséges, ugyanis ez a sport lényege. Büszkének kell lenni arra, hogy kik vagyunk és hinni abban, hogy jó, amit csinálunk.

(Kiemelt képünk forrása: MLSZ)