UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2024-07-24 20:02

Gyász: elhunyt Szabó Krisztián korcsolyaedző

Ötvenéves korában elhunyt Szabó Krisztián, korábbi rövid pályás gyorskorcsolyázó, aki a sportágban éveken keresztül a szegediek és a juniorválogatott, illetve gyorskorcsolya sportágban a női válogatott vezetőedzőjeként dolgozott.

A magyar szövetség honlapjának szerdai beszámolója szerint Szabó Krisztián rövid betegség után hunyt el. Szabó szülővárosában, Debrecenben kezdett el korcsolyázni, rövid pályás gyorskorcsolyázóként képviselte a magyar színeket olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, valamint téli Universiádén. Tagja volt a 2001-ben Európa-bajnoki bronzérmet szerző férfiváltónak, majd a következő évben indulhatott a Salt Lake City-i téli olimpián.

Sportolói pályafutása után dolgozott a Szegedi Korcsolyázó Egyesület vezetőedzőjeként, tanítványai közé tartozott – többek között – Lajtos Szandra, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Oláh Bence.

Hosszú éveken keresztül irányította a short track juniorválogatottat, munkája során számos junior-világbajnoki éremmel és Európa-kupa dobogóval járult hozzá a magyar korcsolyasport sikereihez. (2022 márciusában A hónap utánpótlásedzője címre is jelölték.)

A 2023/24-es szezontól a női gyorskorcsolya válogatott vezetőedzőjeként erősítette a szövetséget. Szabót a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a saját halottjának tekinti.

(Kiemelt kép forrása: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség)