UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-07-24 14:58

„Jó eredményt értünk el, de akár még ennél is többre lehettünk volna képesek" – Carlos Vallejo

Hatodik helyen végzett az U20-as férfi kosárlabda-válogatott a romániai B-divíziós Európa-bajnokságon. Carlos Vallejo szövetségi edző összességében pozitívan értékelte a csapat szereplését, de némi hiányérzet is maradt benne.

Mint arról beszámoltunk, a magyar csapat a georgiaiak elleni 96–79-es vereséggel fejezte be szereplését, s így a hatodik helyen zárt a Pitestiben rendezett, B-divíziós U20-as férfi kosárlabda Európa-bajnokságon. A mieink korábban a csoportkörben Koszovót, Örményországot és Moldovát is legyőzték, majd kikaptak az ukránoktól, és végül a sorsdöntő meccsen felülmúlták a svédeket, ezzel továbbjutottak a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben Carlos Vallejo tanítványai nem bírtak a románokkal, akik aztán házigazdaként százszázalékos mérleggel megnyerték a másodvonalbeli kontinenstornát. A folytatásban az 5-8. helyért zajló helyosztókon a magyar együttes előbb nyert Portugália ellen, majd a már említett módon zárásként vereséget szenvedett Georgiától.

„Amikor egy bajnokság vagy bármilyen nagy torna véget ér, azt hiszem, minden edzőnek az jár a fejében, hogy mit csinálhatott volna jobban – kezdte értékelését Carlos Vallejo szövetségi edző az Utánpótlássportnak. –

Jelenleg bennem is ugyanez az érzés kavarog, mert úgy gondolom, akár még ennél is többre lehettünk volna képesek. Ugyanakkor, ha az összképet nézem, remek eredményt ért el a csapat, és a közös munka során olyan egységes, összetartó társaság alakult ki a srácokból, amely nagyon ritkán adatik meg.

Büszke vagyok arra a munkára, amit elvégeztünk! Mind a játékosok, mind a szakmai stáb tagjai, mind pedig a szövetség szakemberei hozzátették a magukét. Mindent egybevéve, pozitív szájízzel zárhattuk az Eb-t, de nem lehetünk maximálisan elégedettek, látni kell a hibákat is, amelyekből a játékosok és mi, edzők is csak tanulhatunk. Rendkívül hasznos tapasztalatokkal gazdagodhattunk. Első alkalommal irányíthattam válogatottat Európa-bajnokságon, illetve most először kellett csapatot úgy felkészítenem, hogy rövid felkészülési idő, csupán néhány hét állt rendelkezésre. Továbbá az Európa-bajnokságon a másfél hét alatt lejátszandó nyolc meccs is olyan kihívás, amellyel korábban még nem szembesültem.

Bizonyos esetekben, talán túledzettem a csapatot, és túl sok információval, taktikai utasítással láttam el a srácokat. De rá kellett jönnöm: a kevesebb néha több.

Sokszor elég csak az alapdolgokra fókuszálni, és olyan »fegyvereket« kell adni a játékosok kezébe, amelyeket könnyedén és azonnal tudnak használni a pályán. Ha újrakezdhetném a felkészülést, bizonyára jó néhány dolgot másképp csinálnék. Sokkal jobb és tapasztaltabb edzőnek érzem magam most, mint két hónappal ezelőtt."

Carlos Vallejo Forrás: FIBA.Basketball

A magyar válogatott a mostani hatodik helyével 2016 óta a legjobb eredményt jegyezte az U20-as Eb-ket tekintve.

„A negyeddöntőben sajnos nem volt esélyünk a házigazda románokkal szemben. Azt látni kell, hogy a románok végül veretlenül az első helyen végeztek, méghozzá meggyőző fölénnyel, szóval egyértelműen a mezőny előtt jártak. Ha tegyük fel, ez a román csapat idén az A-divízióban szerepelt volna, szerintem még ott is a legjobb nyolc között végzett volna. Ilyen szempontból nem volt szerencsénk, hogy velük kellett játszanunk a negyeddöntőben.

Nyilván, elkerülhettük volna őket, ha a második hely helyett elsőként jutunk tovább a csoportból, így ezt figyelembe véve, elsősorban az ukránok elleni vereség miatt bosszankodhatunk.

Mert, ha azt a meccset megnyerjük, más ágon folytatjuk, és más lehetett volna a torna végkimenetele is. Utólag persze, megfordul az ember fejében, hogy mi lett volna, ha nem a románokkal játszunk, de igazából most már sosem tudjuk meg, így nem érdemes ezzel sokat foglalkozni. Mint mondtam, a hatodik helyezés jó eredmény, és különösen annak a fényében értékes, hogy az elmúlt években nem sikerült hasonló helyezést elérni ebben a korosztályban. Egyébként emlékezetes pillanatokból sem volt hiány. Például a svédek elleni fordítás mindenképpen az élre kívánkozik ezen a téren. Ugyanis, amikor már mindenki leírt minket, és azt hihette, hogy nincs esélyünk továbbjutni, az utolsó percekben 14–0-ás sorozatot produkáltunk, és a legyőztük az addig százszázalékos svédeket.

Nem adtuk fel egyetlen pillanatra sem, a csapatunk megmutatta az igazi erejét és karakterét.

Számomra ez a legfontosabb, hogy sikerült egy olyan kivételes kohéziót kialakítani csapaton belül, és tényleg mindenki a saját egóját is félretéve harcolt és küzdött azért, hogy közösen legyünk sikeresek."

A magyar csapat 12 fős kerete az Eb-n:
Bor Gábor
Csátaljay Péter
Cseh Botond
Csendes Péter
Csuti Kornél
Hajdu Péter
Halmai Dániel
Kaye Benjamin
Meszlényi Róbert
Reizinger Máté
Schmera Gergely

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)