UtánpótlásSport
2024. szeptember 7.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-07-26 09:01

Kik lehetnek a meghatározó fiatalok az NB I új évadában?

Új évad, új remények: összegyűjtöttük, kik azok az utánpótláskorú labdarúgók, akiktől a legjobb teljesítményre számíthatunk az NB I-ben.

Pénteken rajtol a labdarúgó NB I 2024/25-ös évada a Zalaegerszeg–MTK Budapest találkozóval, majd közvetlenül utána jön a két újonc, a Nyíregyháza és a Győri ETO mérkőzése. Szombaton nem rendeznek meccset, vasárnap a Diósgyőr vendége lesz a Paks, a Kecskemét fogadja a Fehérvárt, a Puskás Akadémia pedig Újpestre látogat, míg a Debrecen–Ferencváros összecsapást később pótolják.

Az előző évadban fordulóról fordulóra követtük a fiatalpercek alakulását az Utánpótlássporton, természetesen ezt folytatjuk, és minden játékhét után beszámolunk, mennyi lehetőséget kaptak a korosztályos futballisták.

A 2024/25-ös kiírásban a 2004-ben vagy annál később születettek játékpercei után kapnak pontokat a klubok az NB I-ben

(valamint a pontszám fele a 2003-as játékosok szerepeltetése után is jár).

Az elmúlt esztendőben nagyon sok kritika érte a fiatalszabályt, elsősorban a Kisvárdával kieső Révész Attila, a Pakssal ezüstéremig jutó Bognár György, valamint az Újpest kispadjáról tavasszal távozó Nebojsa Vignjevics részéről. A véleménynyilvánítások ellenére a felsorolt szakemberek csapatai teljesítették a játékperckontingenst, szemben a Ferencvárossal és a Fehérvárral. A korábbi években ennek a két csapatnak volt a legmagasabb a költségvetése, talán ezzel magyarázható, hogy nem igyekeztek begyűjteni az MLSZ-től a fiatalpercek után járó 325 millió forintot.

A felkészülési időszakban azonban mind a fehérváriak, mind az zöld-fehérek – az eddigiekhez képest – aktívan kommunikáltak a fiatalokról. Az újonnan kinevezett székesfehérvári vezetőedző,

Pető Tamás azt nyilatkozta a klub honlapjának, hogy a vezetőség kifejezetten kérte: feleljenek meg a fiatalszabálynak,

építsenek be korosztályos játékosokat. Az FTC szintén új trénere, a holland Pascal Jansen a CSZKA Szófia elleni felkészülési mérkőzés második félidejében a 18 éves Tóth Alexnek adta a csapatkapitányi karszalagot, amely szimbolikus jelentőségű. A védekező középpályásnak ettől még nehéz dolga lesz bekerülni a kezdőcsapatba, ugyanis olyan játékosok vannak a posztján, mint a Mohammed Abu Fani vagy Habib Maiga. A Ferencváros még a téli átigazolási időszakban szerződtette, az egyik legígéretesebb magyar labdarúgót, a 19 esztendős Gruber Zsombort, aki a tavaszi szezonban Zalaegerszegen játszott kölcsönben, azonban megsérült, így idő előtt csatlakozott a rekordbajnok keretéhez.

A tavaszi idény legnagyobb felfedezettje a 19 éves Pécsi Ármin,

aki Markek Tamás sérülése miatt lett ideiglenesen a Puskás Akadémia első számú kapusa, majd olyan jól teljesített, hogy kollégája felépülése után is a kezdőben maradt. Pécsi 16 mérkőzésen lépett pályára, négyszer nem tudták bevenni a kapuját és az évad során mindössze 15 gólt kapott, azaz meccsenként egynél is kevesebbet.

Érdemes lesz figyelni az előző évadban a legtöbb fiatalpercet gyűjtő Debrecen utánpótláskorú játékosaira is, ugyanis a hajdúságiak szerződtették a FC Köbenhavn akadémiáján nevelkedett 19 éves Szűcs Tamást, akit a magyar futball reménységei között tartanak számon. A támadó középpályás nemrégiben interjút adott az Utánpótlássportnak, amelyben elmondta, hogy érettebb és alázatosabb lett a dániai évek alatt, és nagyon motiváltan készül az NB I-re.

Szintén ígéretes debreceni játékos a 20 éves Vajda Botond, aki ugyan az előző évadban még nem vált alapemberré, de huszonegy mérkőzésen lehetőséget kapott, ötször pedig eredményes is volt.

A Diósgyőr 19 éves támadója, Jurek Gábor is szintet léphet ebben az évben. A 2023/24-es évadban huszonhárom meccsen szerepelt, kétszer talált be és egy gólpasszt adott. A szakvezetés rendszeresen számított rá, és ennek a gyakorisága valószínűleg csak növekedni fog a pénteken rajtoló idényben.

Összességében persze nehéz megjósolni, kik lehetnek azok a fiatal játékosok, aki kiugró teljesítményt nyújthatnak az évadban, ugyanis nagy részük az elmúlt években a korosztályos bajnokságokban vagy az NB III-ban játszott – színvonalban egyik sem mérhető az élvonalhoz. Az egyes labdarúgókon túllépve azonban a tendenciákra is érdemes lesz figyelni.

A 2022/23-as évadban a tizenkét csapat harminchárom forduló alatt 34 083 fiatalpercet gyűjtött, míg 2023/24-ben mindössze 25 049-et.

Ez azt jelenti, hogy a két évvel ezelőtti, fordulónkénti 1032 perces átlagról az előző évadra ez a szám 759-re csökkent.

(Kiemelt képünkön: a 19 éves Pécsi Ármin a Puskás Akadémia első számú kapusa lett Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport)