UtánpótlásSport
2024. szeptember 8.
  • instagram
U19-ES FIÚ VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BURGASZ U20-AS BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Keresés:

Sportágak

Olimpiai játékok, 2024

2024-07-27 00:24

Párizs fölé emelkedett a láng, kezdődik az olimpia

Látványos, formabontó megnyitóval vette kezdetét pénteken a 2024-es nyári olimpia Párizsban.

Pénteken hivatalosan is kezdetét vette a 2024-es nyári olimpia Párizsban. Az esős megnyitó ünnepségen a versenyzőket a Szajna mintegy hat kilométeres szakaszán 85 hajó szállította az Austerlitz hídtól a Jéna hídig olyan nevezetességeket érintve, mint a Notre-Dame, a Louvre vagy az Orsay Múzeum, közben a ceremónia műsora nagyjából 2000 táncos és színész részvételével a sokféleséget állította középpontba. A sportolók hajós felvonulását a hagyományoknak megfelelően a görögök kezdték, őket követte a többi csapat a francia ABC alapján, így Magyarország a 83. volt a sorban. A mieink az Európa hajón Hondurasszal és Hongkonggal együtt érkeztek, a zászlót Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó vitte.

Magyarország 180 sportolóval – 93 férfi és 87 nő – vesz részt az ötkarikás játékokon, és

a küldöttségben 10 olyan fiatal követelt helyet magának, aki a saját sportágában még korosztályos versenyzőnek számít.
A magyar csapatból 63-an vettek részt a nyitó ünnepségen Fotó: Árvai Károly

A megnyitó hivatalos része a Trocadéro kertben kialakított területen zajlott. Beszédet mondott Tony Estanguet, a szervezőbizottság vezetője, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a játékokat pedig a hagyományoknak megfelelően az államfő, Emmanuel Macron nyitotta meg.

 A fáklyavivők között olyan klasszisokat láthattunk, mint Zinedine Zidane, Rafael Nadal, Serena Williams, Nadia Comaneci, Carl Lewis, Amélie Mauresmo vagy Tony Parker. Végül a Tuileriák kertjében a háromszoros olimpiai bajnok atléta Marie-José Pérec és a cselgáncsozó Teddy Riner gyújtotta meg a lángot, amely egy hőlégballonon Párizs fölé, a magasba emelkedett.

Az augusztus 11-ig tartó párizsi olimpián 206 ország 10 714 sportolója vesz részt, semleges színekben 15 orosz és 16 fehérorosz olimpikon versenyez. A résztvevők 32 sportág 329 versenyszámában mérik össze tudásukat, 157 férfi, 151 női, illetve 21 vegyes számban osztanak érmet. A magyar csapat 21 sportágban érdekelt.

(Forrás: MTI, Kiemelt fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)