UtánpótlásSport
2024. szeptember 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Olimpiai játékok, 2024 Kézilabda Úszás

2024-07-28 22:15

Győztes gól Simon Petrától, Ábrahám Minna 14. lett 200 gyorson

A 19 éves Simon Petra főszerepet vállalt a női kézilabda-válogatott brazilok elleni győzelméből. A 18 éves úszó, Ábrahám Minna továbbjutott az előfutamokból 200 női gyorson, majd a középdöntőben a 14. helyen végzett a párizsi olimpia vasárnapi versenynapján.

Mint arról beszámoltunk, a magyar női válogatott nagy csatában, a 19 esztendős Simon Petra utolsó másodpercekben szerzett találatának köszönhetően 25–24-re legyőzte Brazíliát az olimpiai női kézilabdatorna csoportkörének második fordulójában.

„Muszáj voltam lőni, örülök, hogy így tettem, mert gól lett. Minden meccsbe úgy megyek bele, hogy a legtöbbet kell magamból kihozni, az első mérkőzés után végképp így voltam ezzel, sikerült bizonyítanom.

Mindenki hitt bennem, nagyon jó ilyen csapat tagjának lenni. Ami a mai játékomat illeti, a védekezésben azért volt néhány hibám, de az ötös alát megadjuk…

– nyilatkozta az M4 Sportnak a mérkőzést követően a győztes gólt szerző, még utánpótláskorú Simon Petra, akit színötös érettségit követően a napokban vettek fel az ELTE jogi karára. 

„Az előző meccsen is hatvan percen keresztül küzdöttünk, most is. Legutóbb kicsit hibáztunk a végén, most viszont majdnem tökéletesen zártunk. Nagyon fontos volt, hogy az egész mérkőzésen megvolt a hitünk.

Örülök, hogy Simon Petra legfiatalabbként magára vállalta a terhet, és sikerült neki gólt szereznie. Így születnek az igazán nagy játékosok.

Az volt a terv, hogy a második félidőre küldöm be. Felkészültünk a brazil válogatottból, úgy éreztük, hogy neki a végén kell majd a nyerőembernek lenni. Megoldotta” – mondta Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. 

Két 18 éves magyar úszó, Ábrahám Minna és Pádár Nikolett is vízbe ugrott vasárnap délelőtt a 200 méter gyors előfutamaiban a párizsi olimpián. Elsőként Ábrahám kezdte meg szereplését, és az előfutama ötödik helyén zárt, nem sokkal maradt el egyéni csúcsától, és az 1:57.77-es idejével a 13. helyen jutott tovább az esti középdöntőbe.

„Nagyon boldog vagyok, délelőtt soha életemben nem úsztam még ilyen jól. Ez volt a célom, hogy legyen még egy délutáni úszásom, ahol saját magammal szeretnénk versenyezni. Össze akarok rakni egy még jobb versenytervet, és egyéni csúcsot szeretnék úszni" – mondta az MTI-nek Ábrahám.

Az időeredménye alapján (amivel a futama negyedik helyén zárt) a szintén utánpótláskorú Pádár Nikolett is bekerült volna a következő körbe, ám őt a rajtnál történő bemozdulása miatt kizárták.

Ábrahám Minna Fotó: Derencsényi István/MTI

Az esti középdöntőben Magyarovits Zoltán tanítványa a második futamba kapott besorolást, és

az 1-es pályán úszva végül az előfutamban elért idejétől egyetlen századdal elmaradt, így összesítésben a 14. lett.

„Tudok örülni ennek az eredménynek, hiszen

a felnőttmezőnyben idén volt egyáltalán az első világversenyem egyéniben, majd most rögön olimpiai középdöntőt úszhattam

– mondta az MTI-nek Ábrahám, aki júniusban, a belgrádi Európa-bajnokságon az utolsó lehetősége alkalmával, a fináléban teljesítette az olimpiai A-szintet, amivel ezüstérmes lett a szerb fővárosban. 

„A hangulat egészen elképesztő, az állítóban nem hittem el, hogy az ausztrál sztárok vagy éppen a hongkongi versenyző csak nevetgélnek, én meg kiléptem és felrobbant a stadion, egészen hihetetlen volt. Ilyenre még nem volt példa a karrieremben, ezt is meg kell szokni. A váltóval pedig majd odaállunk, mindenki jó formában van, kiérdemlünk egy döntőt" – tette hozzá.

Eközben a második napon remekeltek a japán fiatalok a női gördeszkások utcai versenyében. A 14 éves Josizava Coco a selejtezőben 258.92 ponttal végzett az élen, és a fináléban a kétszer 45 másodperces trükkbemutatási lehetőség közül másodikra érte el a magasabb pontszámot (86.80). Josizava ekkor azonban csak a második helyen állt honfitársa, a szintén 2009-es születésű, de már 15 éves Akama Liz (89.26) mögött.

Ezt követően minden induló öt alkalommal bemutathatott még egy-egy trükköt – ezek közül a két legmagasabb pontszám számított bele az összevetésbe –; sokáig Akama érezhette magát olimpiai bajnoknak, mivel első két próbálkozása remekül sikerült. Josizava azonban tudott újítani, és utolsó kettő kísérletével megelőzte honfitársát, és olimpiai bajnok lett. A dobogó harmadik fokára a 16 esztendős, Tokióban ezüstérmes brazil Rayssa Leal állhatott fel.

(Kiemelt képen: Simon Petra és Kökény Beatrix a brazilok elleni győzelem után Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport)