UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Olimpiai játékok, 2024

2024-07-29 23:04

McIntosh nyerte a 400 méteres vegyesúszás Jackl nélküli döntőjét

A párizsi olimpia hétfői versenynapjának egyetlen utánpótláskorú magyarja, a 15 éves Jackl Vivien nem jutott a 400 méteres vegyesúszás döntőjébe, melyben a 17 esztendős Summer McIntosh bizonyult a legjobbnak.

Mint arról délelőtt beszámoltunk, a magyar utánpótláskorú sportolók közül hétfőn Jackl Viviennek szoríthattunk a párizsi olimpián. A tatabányaiak mindössze 15 éves reménysége a 400 méters vegyesúszás első előfutamában a jóval rutinosabb riválisaival csak háton és gyorson tudta felvenni a versenyt – mellen jelentősen leszakadt – így 4:44.47 perces idővel hatodikként csapott célba,

összességében pedig a 14. helyen végzett.
Jackl Vivien 15 évesen úszik a párizsi olimpián Forrás: MÚSZ

Jackl áprilisban az országos bajnokságon robbant be, amikor is egyéni csúcsát majdnem hat másodperccel megjavítva, 4:34.96-os junior Európa-csúccsal nyerte a számot.

„Nem ez volt a terv, eredetileg 4:40 körüli időt lőttünk be, ami elég lehet a fináléhoz.

Egyszerűen rosszul jött ki a lépés.

A belgrádi Európa-bajnokságon csúcsformában voltam, hogy 1500 gyorson is meglegyen az A-szint, itt most szerettem volna hasonló időt úszni, mint akkor, de nem sikerült. Nem vagyok izgulós típus, próbáltam nem rágörcsölni a dolgokra, de mégis, valahogy nagy volt a teher” – nyilatkozta.

Aztán este a versenyszám fináléjában a várakozásoknak megfelelően simán nyert a 17 éves világcsúcstartó (4:24.38 perc), Summer McIntosh. Az MTI tájékoztatása szerint a kanadai tini a döntőben rekordjától ugyan elmaradt (4:27.71 perc), de így közel hat másodperces előnnyel győzött. Az ezüstérmet az amerikaiak 18 éves úszója, Katie Grimes érdemelte ki.

Summer McIntosh aranyáért nem sokat kellett izgulni 400 m vegyesen Forrás: World Aquatics

A nap folyamán sportlövészetben, a 10 méteres légpuskás versenyszámban is remekeltek az utánpótláskorúak, bár tulajdonképpen mindkét olimpiai bajnok esélyesként lépett a lőállásba.

A nők fináléja elképesztően izgalmasra sikerült. A 16 éves dél-koreai Ban Hyo-jin és a 17 esztendős Huang Yu-ting egyaránt 251.8 körös döntős olimpiai csúccsal végzett, így az aranyról szétlövés döntött a fiatalabb versenyző javára.

Balról: az ezüstérmes Huang Yu-ting, az olimpiai bajnok Ban Hyo-jin és a bromzérmes svájci Audrey Gogniat Forrás: ISSF

A férfiak között is olimpiai rekord párosult a győzelemhez. A 19 éves kínai Sheng Li-hao 252.2 körrel nyert. Sheng és Huang 10 méteren a vegyes párosok versenyében is olimpiai bajnok lett.

(Kiemelt képünkön: Summer McIntosh Forrás: World Aquatics)