UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2024-07-30 19:50

Nemcsek Gréta a címeres mezben is bizonyítana

A 15 éves Nemcsek Gréta jól debütált a profik között: a mogyoródi felnőtt ITF-tornán aratott bravúros első körös győzelme után nemrég a Római-parton első WTA-mérkőzését is lejátszhatta. A Vasas SC fiatalja szerdától az U16-os csapat Eb-selejtezőn bizonyíthat, illetve elmondta, a szeptemberi egyéni Európa-bajnokságon is szeretne majd nagyot alkotni.

Sűrű heteken van túl Nemcsek Gréta (15), aki június végén a temesvári második kategóriás junior ITF-tornán egészen a döntőig menetelt. Ezután következett a felnőttek közötti bemutatkozás Mogyoródon, ahol meglepetésgyőzelemmel debütált a 15 ezres, hazai rendezésű ITF-viadalon.

A Vasas ígérete szabadkártyásként karrierje első profi meccsén 6:3, 4:6, 6:3-ra verte a második kiemelt, szlovén Pia Lovricot (22),

majd a második fordulóban szintén szoros meccset vívott a cseh Katerina Mandelikovával (21), végül három szettben alulmaradt vele szemben, ám ezzel együtt is

megszerezte első pontjait a felnőtt-világranglistán.

Nemcsek ezután a budapesti 250-es WTA-tornán szintén szabadkártyát kapott, amely újabb lehetőséget jelentett számára a „nagyok" között, méghozzá a legmagasabb szinten. A selejtezőben kétjátszmás vereséget szenvedett a nála jóval rutinosabb, a világranglista 195. helyén álló, román Miriam Bulgarutól (25). Ugyanakkor Gréta elmondta, sokat tudott tanulni, profitálni a felnőttek mezőnyében szerzett tapasztalatokból.

„Időrendi sorrendben haladva, kezdeném a temesvári tornával, amelyre alapvetően úgy utaztam ki, hogy mindenképpen szeretném megnyerni azt – tekintett vissza Nemcsek Gréta az Utánpótlásssportnak. – Igazából közel is jártam hozzá, szettelőnyben voltam a döntőben, de végül sajnos nem sikerült győznöm. Azonban nagyon szomorú nem lehetek a vereség miatt, mert tényleg jó játékostól, egy nálam három évvel idősebb román lánytól kaptam ki a fináléban. Az viszont örömteli volt, hogy értékes pontokat gyűjtöttem a juniorvilágranglistán. A romániai tornát egyfajta előversenyként fogtam fel a mogyoródi felnőtt ITF-torna előtt. A szövetségnek köszönhetően szabadkártyát kaptam arra a versenyre, és

rögtön sikerült is meccset nyernem a felnőttek között, ami hatalmas fegyvertény, egyértelműen az eddigi legnagyobb győzelmem idén. Fel tudtam állni nehéz helyzetekből, nem ijedtem meg a lehetőségtől, illetve az esélyesebb ellenféltől sem.

Csak saját magamra és a játékomra fókuszáltam. Nagyon örülök, hogy ez a mentalitás meghozta gyümölcsét." 

Nemcsek Gréta Fotó: Kiss György/Hungarian Grand Prix

Bocskay József tanítványa 15 esztendősen jelenleg a 331. helyen áll az U18-asok világranglistáján. Elmondta, szeretne mihamarabb beférkőznie a legjobb 250 közé, hogy a következő évet már még előkelőbb pozícióból várhassa a juniorok között. 

„A mogyoródi verseny után még a Szuperligában is tudtam sikerélményeket, értékes győzelmeket bezsebelni, ugyanis az idősebbek közül Nagy Adriennt és Bartha Pannát is felülmúltam, így tényleg jó passzban vághattam neki a Római-parton rendezett WTA-tornának. Próbáltam ott is kihozni magamból a maximumot, hiszen óriási lehetőség volt számomra, hogy a felnőttek között a topszinten játszhatok. Nyilván, ez még az ITF-torna színvonalához képest is más kategóriát képviselt, jóval magasabb szintet.

Hirtelen belecsöppentem a profik közé, igyekeztem helytállni.

Összességében eddig viszonylag eredményes fél éven vagyok túl. Mostantól az év második felében már magasabb kategóriájú versenyeken fogok játszani a juniorkorosztályban, szeretnék folyamatosan lépdelni előre a világranglistán. Ugyanezt a szintet kell majd hozni a jobb játékosok ellen is, ehhez azt hiszem, meg is van a játékom.

Addig elsőként szerdától az U16-os csapat Eb-selejtezőn szeretnék minél jobban játszani, és kiharcolni a továbbjutást a lányokkal közösen. Majd pedig szeptemberben jön az egyéni korosztályos Európa-bajnokság, amely az év egyik, hanem legfontosabb versenye lesz számomra.

(Kiemelt képen: Nemcsek Gréta Fotó: Csengeri Zsanna/MTSZ)