UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás Olimpiai játékok, 2024

2024-08-01 21:44

Kós Hubert 14 évesen már olimpiai aranyról álmodott

A magyar olimpiai küldöttség első párizsi aranyát nyerő Kós Hubert nevére rákeresve az Utanpotlassport.hu 63 találatot jelez: az első interjúját 2017. november 19-én adta honlapunknak. A 200 m-es hátúszás ötkarikás bajnokának elhivatottságáról sokat elárulnak az akkor még csak 14 esztendős versenyző szavai. Ezeket idézzük most fel.

A hét éve már kivételes ígéretnek tartott – addigra 31-szeres korosztályos bajnok – úszó így nyilatkozott a terveiről, az álmairól:

Amikor az edzés nem megy, és nagyon fáradt vagyok, arra gondolok, hogy azért is folytatnom kell, hiszen csak így juthatok el az olimpiai dobogó tetejére.

Az edzésen mindent bele kell adni, máskülönben nem lehet a legjobbak közé kerülni. Nekem pedig az a célom.”

A kedvenc úszásneméről pedig ezt mondta:

„Bár a hát a kedvencem, hiszen az mindig nagyon jól ment, úgy gondolom, azon kell sokat dolgozni, amely kevésbé jó. Hogy végül melyik szám lesz az enyém, az csak az utolsó pillanatban fog kiderülni, és mindenképpen ésszel fogom eldönteni. Éppen ezért most inkább a vegyesre készülök, nyitva hagyunk minden ajtót, és amikor választani fogunk, azt nem az érzelmeim alapján tesszük.”

Kós Hubert olimpiai bajnok lett Párizsban Fotó: Kovács Tamás/MTI

Mesterének, Magyarovits Zoltánnak mondatai mára szintén új értelmet nyertek:

„Bár a Komjádi uszoda minden tekintetben jó helyen van, a hagyomány az, ami valójában előre viszi a dolgokat. Olimpiai bajnokok generációi nőttek fel egymás mellett, ami minden fiatalt inspirál. Látják maguk előtt a lehetőséget és az utat, hogy nekik is sikerülhet. Sok munkával és kitartással, és még több hittel. De itt ez benne van a levegőben.”

Az egész cikk ITT olvasható.

Kós Hubert 2019-ben a szerkesztőségünk által készített, M4 Sporton látható Jövünk! című magazinműsorban is beszélt az olimpiai álmairól:


 

(Kiemelt képünkön: Kós Hubert és akkori edzője, Magyarovits Zoltán, amikor még csak álom volt az olimpiai arany Forrás: borsonline.hu)