UtánpótlásSport
2024. szeptember 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Olimpiai játékok, 2024

2024-08-01 23:24

Pádárral és Ábrahámmal hatodik a női 4x200-as gyorsváltó

Az egyaránt 18 éves Pádár Nikolett és Ábrahám Minna olimpiai hatodik lett a női 4x200-as gyorsváltóval.

A párizsi olimpia csütörtöki versenynapján megszületett az első magyar aranyérem, Kós Hubert 200 méteres hátúszásban érdemelt ki olimpiai bajnoki címet.

Kós mellett este a két utánpótláskorú úszóval felálló 4x200 méteres női gyorsváltónak is fináléban szoríthattunk.

Az egyaránt 18 éves Pádár Nikolett és Ábrahám Minna, valamint Késely Ajna és Ugrai Panna összeállítású négyes a délelőtti előfutamban a favorit ausztrálok mögött a második idővel került a nyolc közé, az éremszerzés előzetesen azonban földöntúli bravúr lett volna, hiszen a riválisoknál szinte kivétel nélkül érkeztek olyan úszók, akik 1:55-1:56 perc közötti 200 métereket tudnak, például a nyolcszoros olimpiai bajnok amerikai Katie Ledecky – írja az MTI.

A belgrádi Európa-bajnoksághoz képest változást jelentett, hogy már délelőtt Pádár volt az első ember, aki megpróbálta a lehető legjobb helyen átadni a képzeletbeli stafétát. A szegediek 18 éves kiválósága – akit egyéniben a rajt előtti bemozdulása miatt kizártak – saját junior Európa-csúcsát (1:56.17) megjavítva, 1:56.14-gyel váltott. Ábrahám több mint fél másodpercet faragott délelőtti idejéből, Késely azonban rontott. A befejező ember, Ugrai a hatodik helyen vágott neki az utolsó 200 méternek, ő is felül tudta múlni önmagát, aminek köszönhetően a csapat megtartotta pozícióját,

és 7:50.52 perccel a hatodik helyen zárt.

A számot az ausztrálok nyerték 7:38.08 perces olimpiai csúccsal.

„Nagyon meglepődtem az időn és nagyon jól esett ez az úszás, főleg abból a szempontból, hogy mi történt velem a héten. Nagyon örülök, hogy le tudtunk még dobni két másodpercet és olimpiai hatodikak lettünk” – nyilatkozta az MTI-nek Pádár, míg Ábrahám így fogalmazott: „A döntő előtt elképesztően izgultam, de ez már egy összeszokott csapat és ugyanazt a kétszáz métert kell végül leúszni. Amennyire csak lehetett, nyomtam az ausztrálok és az amerikaiak mellett, végig bíztam a lányokban, és ez nagyon szép eredmény, főként mert hármunknak ez az első olimpiája."

Olimpiai hatodik a női 4x200-as gyorsváltó Fotó: Kovács Tamás/MTI

Szintén 18 esztendős Molnár Dóra, aki a 200 méteres hátúszás középdöntőjében 2:09.83-mal csapott célba, és összesítésben a 12. lett.

„Nagyon büszke vagyok erre a helyezésre, már a középdöntőbe jutásra is, kiúsztam magamból mindent. Nagyon élveztem, hihetetlen élmény volt ennyi ember elé kisétálni, de valamennyire ki kellett azért zárni, hogy ne vigyen el magával az élmény. Szavakkal szinte leírhatatlan az érzés” – mondta.

A korosztályos versenyzők közül a nap legkiemelkedőbb sikerét ismét Summer McIntosh érte el a medencében.

A 17 éves kitűnőség azt követően, hogy női 400 méter vegyesen győzött, csütörtökön 200 méter pillangón sem talált legyőzőre (2:03.03),

így Donovan Bailey 1996-os atlantai duplázása (100 méteres síkfutás és 4x100 méteres váltó) óta ő az első kanadai sportoló, aki egy olimpián kétszer is a dobogó tetejére állhatott.

Csütörtökön továbbá több utánpótláskorú is remekül teljesített. Például szlalomkajakban a franciák 19 éves kiválósága, Titouan Castryck csupán 2 tizeddel maradt le az olimpiai aranyról az olasz Giovanni de Gennaro mögött. Asztaliteniszben pedig elődöntőbe jutott a 17 éves, szintén francia Felix Lebrun, aki a tajvani Lin Yun-jut verte 4:3-ra a negyeddöntőben. A fináléba jutáshoz a második kiemelt, olimpiai ezüstérmes, kínai Fan Zhen-dongot kell legyőznie.

(Kiemelt képünkön: a 4x200-as gyorsváltó Fotó: Kovács Tamás/MTI)