UtánpótlásSport
2024. szeptember 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-08-03 10:38

A spanyol utánpótlás-nevelés ontja magából a tehetségeket

A felnőtt labdarúgó Európa-bajnokság után az U19-es kontinensviadalt is Spanyolország nyerte. Az Eb-n berobbant Lamine Yamal nem egyszeri csoda, hanem a spanyol utánpótlás-nevelés kimagasló munkájának eredménye, ugyanis a korosztályos nemzeti csapatokban és a La Liga együtteseiben is számos ígéretes fiatalt találunk.

Nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a spanyol labdarúgó-utánpótlás a világ egyik legkiválóbbja, az elmúlt időszakban viszont az élmezőnyből is kitűnik. A németországi Európa-bajnokságon parádés játékot nyújtó, aranyérmes felnőttválogatott, a torna kezdetekor még csupán 16 éves tagja, Lamine Yamal érdemelte ki a legjobb fiatal játékosnak járó díjat,

a győztes csapat pedig tele volt olyan futballistákkal, akik végigjárták a „selección” ranglétráját.

Akárcsak a szövetségi kapitány, Luis de la Fuente aki, korosztályról korosztályra lépdelve, szép sikereket elérve jutott el az A-válogatott élére. A spanyol tréner karrierjéről az Eb alatt hosszú cikket írtunk, amelyből kiderült, miért tud ilyen összhangban dolgozni a játékosaival, mennyit segíthet az, hogy a labdarúgók zömét azok tinédzserkora óta jól ismeri.

Yamal története ugyancsak érdekes: a marokkói édesapja és az Egyenlítői Guineában született édesanyja nehéz körülmények között nevelte a világ legnagyobb tehetségének tartott szélsőt, aki a La Masia akadémiára igyekezve a vonaton is folyamatosan a labdával játszott.

Rendre magasabb korosztályokban szerepeltették, a nála idősebbek közül is kitűnt,

majd Xavi, a Barcelona vezetőedzője meghívta első csapatba, amelyben a 2023/24-es évadban harmincöt mérkőzésen kapott lehetőséget a La Ligában, továbbá tíz találkozón lépett pályára a Bajnokok Ligájában.

A katalán sztárcsapatban nem ő az egyetlen fiatal: a 19 éves Gavi alapembere volt a Barcelonának egészen addig, amíg 2023 novemberében meg nem sérült úgy, hogy a mai napig nem tudott visszatérni. Képességei kivételesek, a legnagyobb középpályások sorába érhet, ha újra egészséges lesz, és visszanyeri korábbi formáját. Nagy ígéret a 17 éves Pau Cubarsí is, aki már tizenkilencszer vehette fel a gránátvörös-kékek legendás mezét a La Ligában, jelenleg pedig az olimpiai játékokon szerepel a spanyol válogatottban, amellyel az elődöntőbe jutott. Az ötkarikás csapat tagja a szintén barcelonai, 21 éves Fermín Lopez, aki harmincegy meccsen nyolc góllal segítette klubját a bajnokságban.

Az olimpiai csapatnál jóval közelebbről ismerhetjük a spanyol U21-es válogatottat, ugyanis egy csoportba kerül a magyar együttessel az Európa-bajnoki selejtezőn. Az első meccsen, Huelvában magabiztosan 2–0-ra legyőzte Spanyolország az akkor még Gera Zoltán – ma már Szélesi Zoltán a szövetségi edző – vezette csapatot, a visszavágót pedig szeptember 10-én rendezik. A novemberi találkozón

a Valenciából három, az Atlético Madridból, a Barcelonából és a Gironából kettő-kettő, a Real Sociedadból és a Betisből pedig egy-egy játékos volt a spanyol keretben,

ami némileg más közeg, mint ahonnan a magyar fiúk zöme érkezett: Puskás Akadémia, Budapest Honvéd, MTK Budapest.

Két korosztállyal lejjebb az elmúlt héten ért véget az Európa-bajnokság. A felnőttekhez hasonlóan, az U19-es spanyolok megnyerték a tornát, Franciaországot verve a döntőben. Az Eb legjobb játékosának a Barcelonában nevelkedett, 19 éves Iker Bravót 2021-ben szerződtette a Bayer Leverkusen, majd kissé pikáns helyre, a katalánok ősi ellenfeléhez, a Real Madridhoz adta kölcsönbe. Bravo 2024 nyarától az olasz első osztályban szereplő Udinese csatára lesz.

A La Masia és a La Fábrica – a Real Madrid akadémiája – rivalizálásában nem most fogunk igazságot tenni, ezért meg kell jegyezni, hogy az U19-es spanyol válogatottban meghatározó szerepet kapott a 19 éves, madridi Chema Andres, valamint a kispadon ott volt Jacobo Ramón, illetve cserekapusként Fran is. És arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy nem csak a Barcelonának van 16 éves csillaga, ugyanis Joan Martínez csütörtökön bemutatkozott a Real felnőttcsapatában az AC Milan elleni felkészülési meccsen. A „királyiak” nem kizárólag a spanyolokra támaszkodnak, ha a fiatal játékosokról van szó, hiszen nemrégiben mutatták be a brazil csodagyereknek kikiáltott 18 éves Endricket, valamint jó eséllyel a korábbinál több játékpercet kap majd a következő évadban az Európa-bajnokságon remekül játszó 19 éves török Arda Güler.

A fentiek alapján mind a spanyol válogatott, mind a La Liga nagyon jól áll utánpótlásfronton,

más topligákban korántsem találunk ennyi fiatal játékost.

A spanyol élvonalban magyar korosztályos labdarúgó is játszik: a 20 éves Yaakobishvili Antalra ugyan egyelőre csak tartalékként, időnként csereként számítanak a Gironánál, de ha továbbra is töretlenül fejlődik, hamarosan a felnőttcsapat védelmében találhatja magát. Antal öccse, a 18 esztendős Áron szintén „nincs rossz helyen”: a Barcelona U19-es együttesében az UEFA Ifjúsági Ligában öt mérkőzésen védte a katalánok kapuját.

Nehéz megmondani, mitől ennyire erős a spanyol és a spanyolországi utánpótlás, mindenesetre az európai országok szakemberei, tehát a magyar trénerek előtt is példaként állhat az a képzési metodika, amivel évről évre, felfoghatatlanul fiatal és lenyűgözően technikás játékosokat nevelnek fel, és adnak a felnőttfutballnak.

(Kiemelt képünkön: Az U19-es Európa-bajnok spanyol válogatott Forrás: UEFA)