UtánpótlásSport
2024. szeptember 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2024-08-03 19:13

„Kivételes lehetőség a sakkolimpián játszani” – Juhász Ágoston

A 19 éves Juhász Ágoston a budapesti sakkolimpia legfiatalabb magyar férfijátékosa lesz.

Szeptember 10. és 23. között Budapest ad otthont a 45. sakkolimpiának, melyen a legfiatalabb hazai férfijátékos, az U25-ös válogatottat erősítő 19 éves Juhász Ágoston lesz.

Az MTK Budapest kiválósága tavaly az előkelő ötödik helyen végzett az olaszországi U18-as világbajnokságon, az idén pedig megnyerte az U20-as magyar bajnokságot. Utóbbi sikerrel kiérdemelte a részvételi jogot az U20-as vb-n, de az érettségi miatt nem utazott el Újdelhibe, elsősorban a világ ötödik legnagyobb sporteseményén, a sakkolimpián szeretne bizonyítani.

„Az U25-ös válogatottal júliusban Ajkán volt egyhetes, hasznosan telt edzőtáborunk, és augusztus végén Budapesten is lesz még összetartásunk, egyébként egyénileg készülünk – mondja Ágoston. –

Mindenki dolgozik a saját repertoárján, igyekszik sokat edzeni és versenyezni.

Én például vasárnap Rigába utazom egy tornára. Fontos, hogy a sakkolimpia rajtjára mentálisan is jó állapotban legyünk, kipihenten érkezzünk, de még az utolsó hetekben, napokban is sok olyan dolgot tudunk csinálni, aminek hasznát vehetjük a mérkőzéseken.”

Juhász Ágoston 19 évesen játszhat a sakkolimpián Forrás: Magyar Sakk Szövetség

Az Gonda László irányította U25-ös nemzeti csapatot Juhász Ágoston mellett Karácsonyi Gellért, Krstulovic Alex, Kántor Gergely és Vanczák Tamás alkotja.

„Mindannyiunk számára kivételes lehetőség a sakkolimpián játszani – folytatja Ágoston. – Nyilván tisztában vagyunk vele, hogy nem sorolnak minket az esélyesek közé, de mindenki nagyon motivált, és

ha jó formában leszünk, akár kellemes meglepetést is szerezhetünk.

Szeretnénk előrébb végezni, mint ahányadik helyen kiemelnek minket. A csapatversenyek mindig kiélezettek és az eredmények sok apró dolgon múlnak. Az sem mindegy, hogy a végén hogyan alakul a párosítás, de az biztos, hogy nagy izgalmak elé nézünk. Mivel Magyarországon szerepelhetünk, mindenki a legjobbját akarja nyújtani.”

(Kiemelt képünkön: Juhász Ágoston Fotó: Przemek Nikiel/FIDE)