UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Olimpiai játékok, 2024

2024-08-06 22:33

Jó kezdés a kajak-kenusoktól, Simon-gólok a kézisek drámai negyeddöntőjében

A 20 éves kajakos, Fojt Sára párosban középdöntős, a négyessel pedig bejutott a döntőbe, míg a 19 éves kenus, Kiss Ágnes párosban szintén továbbjutott a középfutamba a párizsi olimpia keddi versenynapján. A Simon Petrával (19) felálló női kézilabda-válogatott hosszabbításos meccsen vereséget szenvedett a svédektől a negyeddöntőben.

Mint arról beszámoltunk, kedd délelőtt a kajak-kenusok is megkezdték a szereplésüket a Párizsban zajló olimpián. A mezőnyben két utánpótláskorú magyar indulót is figyelhettünk: a 19 éves kenus, Kiss Ágnes Nagy Biankával párban C2 500 méteren az előfutamban gyengén rajtoltak, és végül a futamgyőztes kanadaiak és a második spanyolok mögött a harmadik helyen végeztek, így reményfutamba kerültek, amit viszont megnyertek, így szerdán a középdöntőben folytathatják.

A 20 esztendős kajakos, Fojt Sára pedig Pupp Noémivel K2 500-on szintén harmadik lett az előfutamában, a reményfutamból pedig negyedikként jutott a középdöntőbe. Fojt K4 500-on Pupp mellett Csipes Tamarával és Gazsó Alidával egy hajóban a németek mögött

másodikként ért célba az előfutamban, amelyből egyenesen a csütörtöki döntőbe kvalifikálta magát,

összességében a negyedik legjobb idővel.

„Az utóbbi hetekben csak arra vártunk, hogy végre elinduljon az első futamunk. Örülök, hogy így sikerült zárnunk ezt a napot. Holnap azért jó lesz pihenni, de várom a folytatást" – nyilatkozta Fojt Sára az MTI-nek.

Ezt követően délután a 19 éves Simon Petrával felálló női kézilabda-válogatott volt érdekelt a svédek elleni negyeddöntőben. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese az első félidő derekán négygólos hátrányba került, majd a szünetig egy találatra zárkózott (15–16). A kiegyenlített második félidő utolsó percében vezetett is, ám a svédek végül egyenlítettek (29–29), a hosszabbításban pedig jobbnak bizonyultak (32–36).

A magyar együttes legfiatalabbjaként a még utánpótláskorú Simon Petra három gólt lőtt a mérkőzésen.

A vereséggel nem jutott be a legjobb négy közé a magyar válogatott, amely számára ezzel véget ért az olimpia, és a hatodik helyen fejezte be szereplését.

Simon Petra (bal oldalon) és társai a női kézisek fájdalmas negyeddöntős veresége után Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
Nagyon közel voltunk ahhoz, hogy bravúrt hajtsunk végre, de az olimpiai nyolcba jutás sem olyan csúnya eredmény, úgy gondolom

 – mondta az MTI-nek Simon Petra. Úgy vélte, a hosszabbításban a svédek lelkileg előnybe kerültek, mert „mindig annak a csapatnak könnyebb, amelyik felzárkózik a végén".

Kedd délután rendezték meg a gördeszkások park versenyszámának döntőjét, amelyben

a 14 éves Arisa Trew révén ausztrál aranyérem született.

A fináléba került nyolc versenyző három gyakorlatot mutatott be, amelyek közül a legmagasabb pontértékű számított bele a végső sorrendbe. Az első sorozatot követően is a japán Hiraki Kokona állt az élen, s bár második gyakorlata meg sem közelítette az elsőt, a többiek sem tudták tőle átvenni a vezetést.

A Nemzeti Sport beszámolója szerint az utolsó sorozatban azonban a 14 éves ausztrál Arisa Trew több mint egy pontot rá tudott verni, és a brit Sky Brown is megelőzte. Az utolsó gyakorlatot a japán versenyző mutatta be, s bár javítani tudott, ez csak arra volt elég, hogy visszavegye a második helyet Browntól. Érdekes, hogy három éve Tokióban is ők voltak az ezüst- és a bronzérmesek, de még mindig csak 16 évesek.

(Kiemelt képen: Fojt Sára (feketében, hátul) és Pupp Noémi párosa Forrás: kajakkenusport.hu)