UtánpótlásSport
2024. szeptember 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2024-08-06 20:20

Stabilizálta helyét az európai mezőny első felében a hazai utánpótlás

Utánpótláskorú strandröplabdázóink számára lezárultak az idei korosztályos Európa-bajnokságok. A mieink összességében jól teljesítettek, és két hetedik hellyel zárták a kontinenstornákat. A két szövetségi edzőt, Oláh Zsoltot (fiú) és Gubik Jánost (leány) pedig arról kérdeztük: vajon hol tartanak most a magyar fiatalok nemzetközi viszonylatban?

Mint arról beszámoltunk, hetedik lett a Tari Bence, Veress Ákos páros az U20-as strandröplabdázók lengyelországi Európa-bajnokságán, ezzel az idei nyár legjobb Eb-helyezését érték el a fiúszakágban. Korábban az U18-as fiúk között Niemeier Lukas és Pongrácz Vince a 17. helyen zárt, míg az U22-esek Eb-jén Niemeier Lukas és Borbély Boldizsár szintén 17. lett. A fiúk nyári szereplésének értékelésére Oláh Zsolt szövetségi edzőt kértük fel.

Egyértelműen az élre kívánkozik Tari Bence és Veress Ákos teljesítménye, hiszen a tavalyi U18-as Eb-bronzuk után most egy korosztállyal feljebb, elsőévesként bizonyítottak, és szereztek értékes hetedik helyet az U20-as Eb-n.

Azt hiszem, az ő párosuk kihozta magából a legtöbbet. Ha ennél is előrébb végeztek volna, az a csodakategóriába sorolandó. Az U22-esek között nagyon fiatal egységet indítottuk Niemeier Lukas és Borbély Boldizsár személyében. Tizenhetedik helyezést értek el, és ezzel a középmezőnyben végeztek, ami jó szereplésnek könyvelhető el esetükben. Az U18-asoknál a már említett Lukas mellett a nemzetközi szinten viszonylag rutintalan Pongrácz Vince jutott szóhoz. Ez a páros is tizenhetedikként zárt, amit előzetesen aláírtunk volna, de a meccseket látva, maradt bennem hiányérzet, végezhettünk volna előrébb is a legfiatalabb korosztályban. Az összképet nézve az mindenképpen pozitívum, hogy

a párosaink stabilan a középmezőnybe – annak is inkább az elejébe – tartoznak európai színtéren, sőt mint láthatjuk, egyre gyakrabban a legjobbak közé is odaférnek.

Az öt-hat évvel ezelőtti eredményekhez képest ez jelentős javulás" – nyilatkozta Oláh Zsolt az Utánpótlássportnak.

Tari Bence (jobbra) és Veress Ákos párosa a hetedik helyen zárt az U20-as Eb-n Forrás: Beach Volleyball Hungary/Facebook

A lányok mezőnyében ezen a nyáron Breuer Mirtill és Németh Zina szerepelt a legjobban, miután kettősük az U18-asok grúziai kontinensbajnokságán hetedik lett. Az U20-asok között Honti-Majoross Chiara és Kun Stefánia a 13. helyet, míg az U22-es korosztályban Vasvári Zsófi és Gubik Hanna a 17. helyet szerezte meg az Eb-n.

„Felemásan érzések kavarognak bennem a lányok szereplése kapcsán – mondta Gubik János női szövetségi kapitány. – Mert, ha pusztán a helyezéseket nézem, végezhettünk volna kicsit előrébb is, és itt főleg a két idősebb korosztályra gondolok.

Ugyanakkor az U18-asok között Breuer Mirtill és Németh Zina produkciója mindenképpen elismerésre méltó, bravúros teljesítménnyel értek oda a hetedik helyre. Ráadásul ezzel az eddigi legjobb magyar eredményt jegyezték a korosztály Eb-történetében.

Azt mondhatom, hogy minden egyes meccsen tudásuk legjavát nyújtották. Az U22-es Eb-n Vasvári Zsófi és Gubik Hanna párosát én titkon a nyolcba vártam. Jól is kezdtek a lányok a csoportkörben, viszont eközben elég sok hibával is játszottak, ami annak is betudható, hogy ugyan korábban már sokat játszottak egymás oldalán, most közvetlenül az Eb előtt nagyon keveset tudtak együtt készülni. A védekezésben, illetve a kontraakciókban, a visszatámadásokban a statisztikák szerint a legjobbak közé tartoztak a mieink, de a már említett sok hiba végül megbosszulta magát, és elsősorban emiatt nem sikerült bejutnunk a legjobb tizenhat közé.

Az U20-asok mezőnyében induló Honti-Majoross Chiara és Kun Stefánia szereplése szintén vegyes érzéseket kelt bennem, mivel úgy érzem, akár a legjobb nyolc közé is odaférkőzhettek volna,

ha a csoportban sikerül az első helyen végezni a második helyett. Összességében a lányok nagyon szerettek volna jól teljesíteni, és emiatt sajnos szinte végig feszülten, idegesen röplabdáztak – még akkor is, amikor nyertek az adott meccsen. A kieséses szakasz első körében még sikerült 2:1-re megverni az olaszokat, viszont utána az U18-as Európa-bajnok, U20-as Eb-második osztrák páros végül szoros meccsen kifogott rajtunk a nyolcaddöntőben, és aztán a tizenharmadik hellyel kellett beérnünk. Mindent egybevéve, a mutatott játék miatt kevésbé, de az elért helyezések mindenképpen van bennem hiányérzet az Európa-bajnokságokra visszatekintve."

Az U19-es korosztály legjobbjaira augusztus végén Kínában világbajnokság vár. A magyar színeket a Tari Bence, Veress Ákos és a Szabó Anna, Zolnai Flóra páros képviseli majd a vb-n.

(Kiemelt képen: az U18-as Eb-n hetedikként záró Breuer Mirtill (bal oldalon), Németh Zina páros, illetve Gubik János szövetségi kapitány Forrás: Beach Volleyball Hungary/Facebook)