UtánpótlásSport
2024. október 18.
  • instagram
U23-as és junior triatlon-világbajnokság, Spanyolország
Keresés:

Sportágak

Olimpiai játékok, 2024 Tekvondó

2024-08-10 09:01

Márton Viviana újoncként nyert olimpiai aranyat!

Hatalmas magyar siker született a párizsi ötkarikás játékok női tekvondóversenyének pénteki napján: a 18 esztendős Márton Viviana élete első olimpiáján a csapat legfiatalabbjaként aranyérmet nyert a 67 kilósok kategóriájában.

Az sosem volt kérdés, hogy a Spanyolországban született, ott is élő, és egészen idén februárig a legkiválóbb madridi klubban készülő Márton ikrek, Luana és pár perccel fiatalabb húga, Viviana csakis magyar színekben versenyez. Az év elején haza is igazoltak: az UTE szerződtette őket, s bár Madridban élnek továbbra is, ám ahogyan eddig, ezután is a magyar válogatottat erősítik a nemzetközi viadalokon.

Így természetesen a párizsi olimpián is, amelyre Viviana a márciusi szófiai kvalifikációs tornán harcolta ki az indulási jogot, Luanának ugyanakkor a kvótaszerzés nem sikerült, így a tavaly a magyar tekvondó első női felnőtt-világbajnoki aranyát kiérdemlő nővér kísérőként, edzőpartnerként lehetett jelen a francia fővárosban. Leginkább pedig érdemi segítőként, hiszen az egypetéjű ikreknél megszokott módon a két „tojás” között rendkívül szoros a kapcsolat, és adott esetben nemcsak lelki társként, hanem szakmai tanácsokkal is tudta segíteni Viviana eredményes olimpiai debütálását.

A legfőbb támaszt persze közös finn edzőjük, Suvi Mikkonen, az egykori kiváló versenyző jelentette, aki Madridban is pátyolgatta, egyengette tekvondós útjukat. Röpködtek is spanyolul a vezényszavak, a tanácsok, vagy éppen a buzdító kiáltások pénteken egész nap Párizsban, a Grand Palais küzdőterén, ahol ötkarikás bemutatkozását a 18 éves Viviana rögtön egy rendkívül nehéz riválissal szemben kezdte. A kadét, junior és U23-as korosztályban is kontinenstornákat nyerő tinédzser, akit a 12. helyen emeltek ki az olimpián, a 67 kilósok 16 fős mezőnyében a nyolc közé jutásért az elefántcsontparti Ruth Gbagbival csapott össze, azzal a 30 éves tapasztalt harcossal, aki két olimpiai bronzérem birtokosaként, s kétszeres világbajnokként érkezett Párizsba. A bronzokat Rióban és Tokióban nyerte, de már Londonban is ott volt a játékokon 2012-ben. A fiatalos lendület,  a szinte elapadhatatlan energia, a töretlen fizikai és lelkierő azonban a magyar lány mellett szólt, ahogy az elmúlt évtizedben felhalmozott szakmai tudás is, és ha ádáz csatában is, de három menetben győzött debütáló meccsén nevesebb vetélytársával szemben. 

Háromszor két perc kellett a negyeddöntőben is a sikeres folytatáshoz: ekkor a meglepetésre a franciák háromszoros világbajnoka, Magda Wiet-Hénin felett diadalmaskodó, 18 éves amerikai Kristina Teachouton kerekedett felül, akit jobb hajrájával és látványos akcióival gyűrt maga alá Viviana, s jutott a legjobb négy közé. Ott az első helyen kiemelt, tavaly Grand Prix-győztes, 2022-ben világbajnok belga Sarah Chaarival küzdött meg, és két szoros menetben, a második végén az utolsó másodpercben fordítva nyert. És jöhetett a döntő a világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Eb-harmadik szerb Aleksandra Perisics ellen.

Meglepő módon ez a csata bizonyult a legsimábbnak és teljesen egyértelműnek:

két menetben nyert 21 éves riválisa ellen, és már mehetett is átvenni az olimpiai aranyat,

a magyar sport 188. olimpiai aranyát. Pontosabban az eredményhirdetés előtt még a páston ünnepelt Viviana, aki valóságos indiántáncot lejtett, körbe-körbeszaladt a küzdőtéren, a magyar lobogót és – edzőnője társaságában – a Kanári-szigeteknek, szülőföldjének zászlaját is lobogtatva.

Majd kedvesen tört magyarsággal beszélt friss sikerélményéről, mondván, élvezte az egész napot, egy álma vált valóra az olimpiai győzelemmel.

Végig azt mondogattam magamban, hogy én vagyok a legerősebb, a leggyorsabb, a legjobb...

A végeredmény megerősíthette ebbéli meggyőződésében, hiszen valóban valamennyi ellenfelénél jobb volt. És külön kitért ikertestvérére, Luanára is.

„Nélküle nem lennék itt! Motiváljuk, ösztönözzük egymást, és

biztos vagyok benne, lesz még olyan is, hogy mindketten egyszerre leszünk majd olimpiai bajnokok!

(Kiemelt képen: Márton Viviana és edzője, Suvi Mikkonen Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média)