UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2024-08-10 10:36

Torma Luca eddig két Eb-n és egy vb-n volt a legjobb kapus

A 17 éves vízilabdázó, Torma Luca eddig a korosztálya mindhárom világversenyén elnyerte a legjobb kapusnak járó kitüntetést.

Szeptember közepétől Kínában szerepel világbajnokságon az U18-as leány vízilabda-válogatott.

Ez a csapat azért különleges, mert eddig három világversenyen járt, és még egyszer sem talált legyőzőre, sőt, még döntetlent sem játszott az elmúlt három esztendőben.

A kezdetektől fogva dr. Sike József által irányított, 2006-ban született játékosokra épülő korosztály sikersorozata 2021-ben Szentesen kezdődött, amikor a lányok megnyerték az U15-ös Európa-bajnokságot, majd egy évvel később Görögországban U16-os világbajnok lett az együttes, tavaly pedig Törökországban érdemelt ki U17-es Eb-aranyat.

A sikerekben elévülhetetlen érdemei vannak a korosztályos válogatott első számú kapusának, Torma Lucának. A 17 éves kitűnőség azt a bravúrt hajtotta végre az elmúlt három évben, hogy

az említett világeseményeken mindannyiszor a torna legjobb kapusának választották.
Torma Luca az Eger kapujában Fotó: Lénárt Márton

„Ezúttal is bizakodóak lehetünk, mert az alappozíciókban remek játékosaink vannak, de egyébként sincs lyuk a szerkezetünkben.

Torma Luca személyében kiváló kapusunk van, aki a posztján eddig mindhárom világversenyünkön a legjobbnak bizonyult

 – mondta dr. Sike József, aki az Egerben is edzője Tormának.

Torma Luca a női válogatottban 2023 júniusában az olaszok elleni felkészülési meccsen Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Az egri női csapat jelentősen átalakult a két évaddal ezelőtti bajnoki címét követően, több fiatal érkezett a klubba, de a gárda így is az előkelő harmadik helyen zárt a legutóbbi bajnoki idényben. A vezetőedző szerint Torma stabil támaszt nyújtott hátul a pontvadászat során.

A sokra hivatott kapus egyébként Győrben született, és egészen tavaly nyárig ott is pólózott. Onnan került az Egerbe. Kvalitásaira már korábban felfigyeltek a szakemberek, és 2023 elején a női válogatottba is meghívta az akkori szövetségi kapitány, Bíró Attila.

(Kiemelt képünkön: Torma Luca Forrás: LEN)