UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-08-11 09:22

Mészöly Géza újra minden figyelmét a focisulira fordítja

Az egykori válogatott labdarúgó, majd edzőként is meghatározó Mészöly Géza a 2023/24-es évad végén távozott az Újpest élvonalbeli csapatának kispadjáról, és újra a Mészöly Focisulira fordítja minden energiáját. A 14 éve működő utánpótlásműhely helyzetéről, küldetéséről és terveiről beszélgettünk a klub elnökével.

Ma már három telephelyen – Csillaghegyen, a Marczibányi téren, valamint Kőbányán –, gyerekek százainak tartanak edzéseket nap mint nap a Mészöly Focisuli trénerei. A 2010 óta működő utánpótlásnevelő-műhelyt a korábbi válogatott labdarúgó, később jeles edző Mészöly Géza alapította. Természetesen nem egyedül, hanem kollégáival vezeti a Mészöly Focisulit: az alelnökkel, Újvári Gáborral, a szakmai igazgatóval, Kozma Istvánnal, valamint a hazai gyermekfutball úttörőjével, az egyesület sportigazgatójával, Zurbó Sándorral.

Mészöly 2024 februárjában harmadik alkalommal is az Újpest élvonalbeli felnőttcsapatának vezetőedzője lett, ám az évad végén távozott a kispadról, és azóta újra a maximálisan a focisulira koncentrál.

„Amikor vezetőedzőként dolgoztam, mindig az élvezett prioritást,

és a kollégáim végezték a Mészöly Focisulival kapcsolatos munka legnagyobb részét, levették rólam a terhet. Azért tavasszal is igyekeztem figyelemmel kísérni a napi folyamatokat, de korántsem azzal az intenzitással, mint most, hogy már nem dolgozom Újpesten” – mondta Mészöly.

Az utánpótlás-nevelés örök dilemmája, hogy a játék minőségét, a játék szeretetét kell megőrizni, vagy – gyakran szülői nyomásra – fontosabb az eredményesség.

„A szülők mindig nyerni szeretnének, legyen szó bármilyen alacsony korosztálynak rendezett tornáról. Sokan azt helyezik előtérbe, hogy a gyerekek mindenképpen győztesként hagyják el a pályát. Rengeteget beszélgetünk erről a szülőkkel, hogy elfogadják: egy-egy jó játékkal elszenvedett vereség is nagyon hasznos tud lenni hosszú távon. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a játékos és az edző is győzni akarjon. A meccsek után gyorsan leszűrjük a tanulságokat, és továbblépünk. Abban hiszünk, hogy az egyéni fejlesztés a legfontosabb, legyenek bátrak a gyerekek, merjék a személyiségüket kitenni a pályára, miközben természetesen a csapatjátékot is meg kell tanulni.

A Mészöly Focisuliban ügyelnek arra is, hogy megfelelő számú mérkőzést játszanak utánpótláskorban a gyerekek.

„A játék a legfontosabb, az, hogy minél több meccs legyen a srácok lábában,

mire felnőttek lesznek. Sok nemzetközi tornára is elmegyünk, hogy különböző stílusú csapatok ellen is kipróbálhassák magukat. Ezen felül pedig azt is lényegesnek tartom, hogy nálunk mindenki játszhat, mindenki számára megtaláljuk a megfelelő csapatot, amelyben sokat focizhat, hiszen az összes gyerek ezért jár hozzánk.”

Az MLSZ struktúrájában a Mészöly Focisuli kiemelt körzetközpontként működik – 93 egyesületből 25 egyesület kapta meg a minősítést –, így a legígéretesebb játékosok jellemzően valamelyik akadémiára szerződnek 14 éves koruk után.

„A leghosszabb ideig, hat-hét évig az MTK Budapesthez tartozó Sándor Károly Labdarúgó Akadémiájával volt partneri együttműködésünk, a preakadémiai korosztályos csapatokat mi vezettük.

A jövőben is tervezünk kooperációt az akadémiákkal,

már csak azért is, mert a szülőknek fontos, hogy lássák, hová tud igazolni a gyerek, ha nálunk végigjárja a ranglétrát. Mi azt szeretnénk, hogy 14 éves korig maradjanak nálunk a játékosok, utána pedig fejlődjenek tovább a kiemelt akadémiák egyikén.”

A Mészöly Focisuli vezetőinek nagy tervei vannak a következő évekre.

„Abban bízom, hogy a jelenlegi Márton úti telephelyünkön hamar megvalósulnak azok a fejlesztések, amiket az MLSZ támogat, és egy-két éven belül létrehozhatjuk a Mészöly Kálmán Utánpótlásközpontot – ami reményeink szerint már tehetségközpontként működhetne. Ha minden jól alakul, a jelenlegi három helyszín helyett csak a csillaghegyi maradna, és ott koncentráltan tudnánk foglalkozni a gyerekekkel.”

(Kiemelt képünk fotósa: Török Attila/Nemzeti Sport)