UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda U18-as leány kosárlabda Eb

2024-08-12 20:36

Elmaradt a várakozásoktól az U18-as leányválogatott az Eb-n

Három győzelemmel és négy vereséggel zárva, az U18-as leány kosárlabda-válogatott a hatodik helyen fejezte be a portugáliai korosztályos Európa-bajnokságot, így nem sikerült kivívnia a jövő évi világbajnoki részvételt. Laczka Miklós szövetségi edző összességében csalódottan értékelt a torna végeztével.

Mint arról beszámoltunk, hat ponttal kikapott az U18-as leány kosárlabda-válogatott a házigazda portugáloktól a vasárnapi helyosztón, így a hatodik helyen zárta a matosinhosi korosztályos Európa-bajnokságot. A kontinenstorna előtt az első ötbe kerülés, vagyis a jövő évi U19-es világbajnoki részvétel kiharcolása volt a mieink fő célja, amit a záró napi vereséggel végül nem sikerült elérnie a csapatnak.

„Ha pusztán azt nézzük, hogy Európa hatodik legerősebb csapata a miénk, akkor nem lehet szégyenkezni valónk – kezdte értékelését Laczka Miklós szövetségi edző az Utánpótlássportnak. –

Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy alapvetően csalódottak vagyunk, és nem is csak amiatt, mert nem sikerült elérni a célkitűzést.

Elsősorban azt bánhatjuk, hogy ha csak néhány dolgot kicsit jobban csinálunk, már a csoportmeccsekből is többet kihozhattunk volna, illetve a legvégén a portugálok ellen is megvolt a sanszunk, megnyerhettünk volna azt a mérkőzést is. Összességében azt érzem, hogy csak bizonyos periódusokban jött ki a csapatból az a teljesítmény, ami valójában benne rejlett, és amit akár a felkészülés során is mutattunk.

Ebből is látszik, hogy Európa-bajnokságon pályára lépni, nyomás alatt játszani teljesen más helyzetet jelent, mint bármilyen edzőmérkőzésen jól szerepelni.

A csoportkörből egy győzelemmel és két vereséggel, a harmadik helyen jutott tovább a válogatott, amely ezután a nyolcaddöntőben drámai csatában verte az olaszokat, méghozzá Toman Dóra utolsó másodperces triplájával. A legjobb négy közé kerülésért a mieink nem bírtak a későbbi ezüstérmes spanyolokkal, így az 5-8. helyért folytatták. A helyosztókon előbb magabiztos siker következett a finnek ellen, mígnem zárásként – a már említett módon – kikaptak a lányok a hazai pályán szereplő portugáloktól.

Laczka Miklós Forrás: FIBA
Nem voltunk képesek minden meccsen azt a fókuszáltságot, azt az agresszivitást hozni, amire szükség lett volna ahhoz, hogy jobb eredményt érjünk el.

Ahogyan a koncentrációs szintünk ingadozott a torna során, úgy a mutatott teljesítményünk is hullámzóan alakult. Nem tudtak kialakulni azok az automatizmusok, amelyek meghozhatták volna a stabilitást, sajnos hiányzott a kiegyensúlyozottság a játékunkból. És vajon ennek mégis mi az oka? Ez már jóval bonyolultabb kérdéskör, és nem hiszem, hogy erre egy nappal az Eb végeztével egzakt választ lehetne adni. Azt hiszem, ez a probléma egy mélyebb elemzés tárgyát kell, hogy képezze majd."

Az Európa-bajnokságot végül a franciák nyerték meg, a döntőben a spanyolokat legyőzve. A tornát végig nézve ez a két válogatott egyértelműen kiemelkedett a mezőnyből, viszont utánuk a harmadik helytől egészen az utolsó, 16. helyezettig bezárólag, csupán kis különbségek döntöttek az együttesek között.

„Számítottunk rá, hogy rendkívül szoros lesz a mezőny, és nüanszokon fognak múlni a meccsek, de most még talán a szokásosnál is közelebb voltak egymáshoz a csapatok tudásszintben. Ami pedig csak még nehezebbé tette az egészet, hogy az egyes csapatok más-más erőségekkel operáltak, különböző stílusokat képviseltek, amelyekhez aztán alkalmazkodnunk is kellett. Ebből a szempontból rendkívül tanulságos Európa-bajnokságon vagyunk túl. Újabb értékes nemzetközi tapasztalatokkal térhetnek haza a lányok, akik bízom benne, hogy épülni is tudnak majd ezekből.

Úgy gondolom, bár maradhatott mindenkiben hiányérzet, örömteli, katartikus pillanatokat is megélhettünk ezen az Európa-bajnokságon. Ha csak visszagondolunk az olaszok elleni fordításunkra, és Toman Dóri utolsó másodperces meccsgyőztes dobására, amellyel végül bejutottunk a nyolc közé.

De említhetném azt is, hogy a portugálok ellen kiváló hangulatban, mintegy kétezerötszáz néző előtt játszhattunk az ötödik helyért. Ezért érdemes dolgozni, hogy az ember minél több ilyen atmoszférájú meccsen játsszon. Remélem, még sok ilyenben lesz része a lányoknak."

A magyar válogatott 12 fős kerete az Eb-n:
Drahos Leila (E.ON ELTE BEAC)
Fárbás Eliza (DVTK HUN-Therm)
Gábor Lili (TFSE-MTK)
Gréts Dalma (NKA Universitas Pécs)
Janzsó Alíz (Sopron Basket)
Josepovits Kinga (NKA Pécs)
Kókai Patrícia (TFSE-MTK)
Poczkodi Zsófia (DVTK Akadémia)
Rátkai Eszter (NKA Universitas Pécs)
Szücs Gréta (TARR KSC Szekszárd)
Toman Dóra (Sopron Basket)
Toman Réka (Sopron Basket)

(Kiemelt kép forrása: FIBA)