UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2024-08-16 19:30

Boldizsár Péter Andor már a nagyválogatottban is bontogatja szárnyait

A 18 éves Boldizsár Péter Andor a nyáron előbb csapatkapitányként Európa-bajnoki hatodik helyhez segítette az U22-es röplabda-válogatottat, majd a nagycsapatban is megkapta a lehetőséget, és jelenleg a felnőttekkel készülhet a dánok elleni, szombati Eb-selejtezőre.

Hosszú évek után idén nyáron újra szerepelhetett magyar fiú utánpótlás röplabda-válogatott világversenyen, miután az U22-esek kijutottak a korosztály hollandiai Európa-bajnokságára, és az előzetes várakozásokat felülmúlva végül a hatodik helyet szerezték meg. A jó szereplésből csapatkapitányként a 18 éves Boldizsár Péter Andor kulcsszerepet vállalt.

Óriási lehetőségként éltük meg az Eb-szereplést, hiszen ezt megelőzően magyar válogatott már régóta nem jutott ki Európa-bajnokságra

 – mondta Boldizsár az Utánpótlássportnak. – Bár nem volt rajtunk különösebb nyomás, de azért éreztük a súlyát annak, hogy hosszú idő után nekünk sikerült elsőként kijutni. Számomra különösen nagy megtiszteltetés volt, mert csapatkapitányként vezethettem a válogatottat. Visszatekintve, azt mondhatom, hogy összességében jól szerepeltünk. Az első csoportmeccsen – amely végül a sorsdöntő találkozónak is bizonyult – mindössze két ponttal maradtunk alul a házigazda hollandokkal szemben. Utána kikaptunk a lengyelektől, majd legyőztük a spanyolokat. Ha az a kritikus két pont a mi javunkra dől el, bejutunk a legjobb négy közé, és éremért játszhattunk volna.

Nyilván, bosszantott minket, hogy ilyen kicsin múlt a továbbjutás, de ennek ellenére a torna így is pozitív élmény maradt számunkra. Jó visszajelzésként szolgált, hogy nem hiába dolgozunk, képesek vagyunk felvenni a versenyt a kontinens legjobbjaival is.

A 2005-ös születésű center nem is maradt adós a jó teljesítménnyel, hiszen a már említett hollandok elleni mérkőzésen a mieink egyik legjobbjaként 17 pontig jutott. Nem meglepő módon a korosztályos Eb-n nyújtott produkciója után Boldizsár a felnőttválogatottba is meghívót kapott ifj. Nagy Péter szövetségi kapitánytól. (Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a kecskeméti nevelésű, idén nyáron Kaposvárra igazoló reménység már nem először szerepel a „nagyok" között, ugyanis még 2023 májusában a grúzok ellen debütált a felnőtt nemzeti együttesben.)

Boldizsár Péter Andor (jobbra, fehérben) csapatkapitányként jól játszott az U22-es Eb-n Forrás: CEV

„Az U22-es Eb-n elért jó eredményünknek és a pozitív élményeknek köszönhetően extra motiváltan csatlakoztam a felnőttválogatott keretéhez.

Azt tudni kell, hogy a nagyválogatott a fiatalítási folyamat kellős közepén jár, ami nekem, illetve a kortársaimnak hatalmas lehetőség, hiszen azzal, hogy megkapjuk a bizalmat, rengeteget tudunk fejlődni a felnőttek között.

A csapat minden tagja maximálisan odateszi magát az edzéseken, rendkívül motiváló közeg vesz minket körül. Nyilván, én még a felnőttkarrierem elején járok, szóval a rutinosabb, külföldi bajnokságokat is megjárt társaktól csak tanulhatok a mindennapokban. A posztomból adódóan számomra felnőttszinten a feladó olvasása jelenti a legnagyobb kihívást. Ebben érzem a legnagyobb különbséget az utánpótlás- és a felnőttröplabda között."

A válogatott szombat délután Érden a dánokat fogadja Európa-bajnoki selejtezőn. Ezt megelőzte hat felkészülési meccs, kettő-kettő a svájciak, a montenegróiak és az osztrákok ellen is, Boldizsár Péter Andor pedig valamennyin szóhoz is juthatott, így várhatóan a dánok is megkapja majd a lehetőséget a bizonyításra.

„Meccsről meccsre jobban ment a játék, és tudtam egyre többet hozzátenni játékban. Ami viszont legalább ilyen örömteli, hogy az edzőmeccseken csapatként is nagyot léptünk előre, kezdünk összecsiszolódni, és megtalálni az összhangot egymás között.

Szombaton mindenképpen nyerni szeretnénk, hiszen az lenne az ideális, ha jó játékot bemutatva, hazai pályán győzelemmel tudnánk megkezdeni a sorozatot, ami megadná az alaphangot a későbbiekre.

Alig várjuk már a mérkőzést, az elmúlt napokban már mindenki nagyon feltüzelt állapotban dolgozott, szeretnénk megmutatni, hogy sokra hivatott csapatunk van."

(Kiemelt képen: Boldizsár Péter Andor (jobbra) Forrás: CEV)