UtánpótlásSport
2024. szeptember 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2024-08-16 09:00

Korényi Balázs medencén kívül is összetartó csapatot épít

Az U18-as fiú vízilabda-válogatottal világbajnoki címet kiérdemlő edző, Korényi Balázs szakmailag és emberileg is igyekszik nevelni a fiatalokat.

Mint arról beszámoltunk, Korényi Balázs vízilabdatréner érdemelte ki A hónap utánpótlásedzője júliusi díját.

A 33 éves szakember azután részesült elismerésben, hogy

az általata irányított U18-as fiú vízilabda-válogatott világbajnoki címet szerzett Buenos Aires-ben.

„Nagyon örülök a díjnak, jólesik az elismerés – kezdte a játékosként 320 élvonalbeli meccsen szereplő edző. – A munkámban sokat segített a családom, a szövetség, Hangay Róbert és Jászberényi Gábor kollégáim a válogatottnál, valamint az a huszonkét ember, akivel elkezdtük a felkészülést. Ezt a díjat most én kaptam, de sok ember kellett ahhoz, hogy ezek a fiúk U18-as világbajnoki címet szerezzenek. Például az édesapám, Korényi István is évtizedek óta egészen kicsikkel foglalkozik, és rengeteg, később olimpián szereplő játékos megfordult a keze alatt.

Nekem az elsődleges célom az, hogy szakmailag és emberileg is neveljem a fiatalokat, akik élvezik, hogy az uszodában lehetnek, és azzal foglalkozhatnak, amit szeretnek.

Ha ezt jól csinálom, akkor annak meglesz az eredménye. Arra tanítom őket, hogy mindig mindenből következik valami. Ha megbecsülik az emberi értékeket és alázattal, megfelelő hozzáállással végzik a dolgukat, akkor sok mindent vissza fognak kapni a civil életben meg a vízilabdában is.”

Korényi Balázs Fotó: Mura László

Korényi az elmúlt évadban az FTC serdülőgárdájával is bajnoki aranyat érdemelt ki, a zöld-fehérek férficsapatával pedig Nyéki Balázs másodedzőjeként nyert Bajnokok Ligáját. A 2006-os születésűekre épülő korosztályos válogatottat tavaly irányította először szövetségi edzőként, és akkor a fiúk a máltai U17-es Eb-n a negyedik helyen zártak.

„Ez a csapat nyert U15-ös Eb-t és U16-os vébét is korábban, ami jelzi a fiatalok sokra hivatottságát. Varga Dénes most az olimpiai szereplés kapcsán fogalmazta meg azt, hogy győzelmek, sikerélmények mindig nagyon jók, de igazán tanulni a vereségekből, kudarcokból lehet. Utólag azt mondhatom, hogy szükségünk volt a tavalyi negyedik helyhez ahhoz, hogy az idén világbajnokságot nyerjünk.”

A trénernek is az a célja, hogy játékosaiból idővel élvonalbeli és felnőttválogatott vízilabdázók váljanak. Munkájának sikerességét azonban nem csak a sportban elért eredményekben méri.

„Azt tartom az egyik legfontosabbnak, hogy a játékos és edző között bensőséges viszony alakuljon ki. Aki fiatalokkal foglalkozik, annak nemcsak a tanítvány sportbéli képességeivel kell foglalkoznia, hanem adott esetben muszáj tisztában lennie a családi hátterével, az iskolai előmenetelével, a magánéleti körülményeivel. Mindez az összetartozás érzetét erősíti, ami egy csapatjátékban különösen elengedhetetlen.

Jól csináltunk valamit, ha a négyes-hatos villamoson találkozom egy volt játékosommal, és megörül, amikor meglát, messziről rámköszön, majd jó hangulatban beszélgetünk hosszú perceken keresztül.

(Kiemelt képünkön: Korényi Balázs a játékosait látja el tanácsokkal Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)