UtánpótlásSport
2024. szeptember 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda Ifjúsági fiú kézilabda Európa-bajnokság

2024-08-18 19:21

Eb-bronzérmes az U18-as fiúválogatott!

Kiharcolta a hosszabbítást az Izland elleni bronzmeccsen, amit aztán megnyert a magyar válogatott, így harmadikként zárta Montenegróban az ifjúsági fiú kézilabda Európa-bajnokságot.

A magyar ifjúsági (U18-as) fiú kézilabda-válogatott péntek este nem bírt a svéd együttessel a korosztályos Európa-bajnokság elődöntőjében, a vereségével pedig eldőlt, hogy vasárnap a bronzmérkőzésen harcolhatja ki magának az érmet Izland korosztályos legjobbjai ellen.

Július végén, a közvetlen felkészülés során a két együttes már találkozott a Balatonbogláron megrendezett Héraklész-tornán: akkor az északiak örülhettek, 31–25-re legyőzték a Gulyás István szövetségi edző által irányított magyarokat, ebből persze nagy hiba lett volna messzemenő következtetéseket levonni a találkozó előtt.

Az első félidő nagyobbik részében az izlandiak játszottak előnyből, igaz, a magyar fiatalok legfeljebb három gólra szakadtak le, még az első tíz percben, a játékrész hajrájában ráadásul még a fordítás is összejött, végül azonban 16–15-ös északi vezetésnél fordultak a felek. A folytatásban is a magyarok futottak az eredmény után, a félidő derekán ráadásul öttel is ellépett Izland, sőt a hajrára fordulva is néggyel ment, fiataljaink viszont nem adták fel, fokozatosan faragták a hátrányukat, az utolsó másodpercekben pedig Eklemovic Márkó vállalkozott lövésre mínusz egynél, a labdája pedig, bár beleértek, kikötött a hálóban. Döntelennel (32–32) zárult így a 60 perc, jöhetett a túlóra.

Bár a momentum a magyaroké volt, mégis balszerencsésen indult a kétszer öt perc ráadás: az izlandiak szerezték meg újra a vezetést, miközben a csapatunk három ziccert is kihagyott az első bő három percben. Viszont az ellenfél sem villogott támadásban, így pár másodperccel a hosszabbítás első félidejének vége előtt egyenlített Mészáros Máté. A gyors fordulást követően pedig a vezetés is összejött, Sikler Kristóf volt eredményes – a 28. perc után mutatott újra magyar előnyt az eredményjelző (34–33). Erre Mészáros és Fazekas Máté (utóbbi üres kapura) is rádobott egyet, ez pedig döntőnek bizonyult, végül

36–34-es győzelemmel szerezte meg a bronzérmet a magyar válogatott a montenegrói U18-as Európa-bajnokságon.

„Rengeteg egyszerű hibát követtünk el a meccsen, ennek ellenére nagyon boldogok és büszkék vagyunk, hogy ki tudtuk harcolni a bronzérmet. A meccs előtt azt mondtam a srácoknak, hogy ezt a mérkőzését az nyeri, aki az elődöntőbéli keserűségét hátra tudja hagyni; úgy tűnik, ez sikerült” – összegzett Gulyás István szövetségi edző.

IFJÚSÁGI FIÚ KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (Montenegró)
Bronzmérkőzés:
Magyarország–Izland 36–34, h.u. (15–16, 32–32)

(Kiemelt képünkön: Eklemovic Márkó öröme Fotó: Stefan Ivanovic/HFMNE)