UtánpótlásSport
2024. szeptember 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-08-18 09:09

Hétfőn kezdődik a jordániai U17-es világbajnokság

Tizenkilenc magyar versenyzővel a mezőnyben hétfőn a jordániai Ammanban megkezdődik az U17-es birkózó-világbajnokság. Bácsi Pétert, a hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatóját kérdeztük a várakozásokról.

Az előzetesen remélt két-három éremhez képest végül hat dobogós helyezéssel zártak a magyar birkózók a nyár elején Újvidéken rendezett U17-es birkózó Európa-bajnokságon. Balázs Éda (61 kg) és Németh Szonja (49 kg) révén két ezüst-, míg Szentpál Vivien (40 kg), a kötöttfogású Szuromi László (45 kg) és Kolompár Imre (71) kg, illetve a szabadfogású Laposa Márk (71 kg) révén négy bronzérmet szereztek kadétkorú versenyzőink a szerbiai kontinensviadalon. A hat éremmel a magyar csapat a hetedik helyen zárt az éremtáblázaton.

A júniusi Eb után hétfőtől már a jordániai világbajnokságon lesz jelenése az U17-es korosztály legjobbjainak.

A magyar válogatott összesen 19 birkózóval képviselteti magát Ammanban. A versenyek hétfőn a kötöttfogásúak küzdelmeivel rajtol, majd szerdától a lányok folytatják, péntektől pedig a szabadfogásúak zárják a sort.

Annak nagyon örülnék, ha sikerülne érmet szereznünk, és nemcsak egy, hanem ideális esetben akár mindhárom szakágban. Óriási fegyvertény lenne, ha az Európa-bajnokság után ezt a világbajnokságon megismételnünk

– mondta Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója az Utánpótlássportnak. – Talán szabadfogásban lesz a legkisebb esélyünk az éremszerzésre, ugyanakkor Laposa Márk Eb-n nyújtott teljesítménye, és az ott megszerzett bronzérme mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy hiába rendkívül erős a mezőny, szabadfogásban sem lehetetlen odaérni a dobogós helyek valamelyikére. Persze, Márkon kívül a többiekben is megvan a potenciál, hogy bravúrt tudnak bemutatni. A négyfős szabadfogású küldöttségünk a legkisebb, a kötöttfogásúak között nyolcan, a lányok mezőnyében heten indulnak. Utóbbi két fogásnemben már nagyobb eséllyel pályázhatunk érmekre és pontszerző helyekre. 

Azt hiszem, nem mondok meglepőt azzal, hogy elsősorban az Eb-n érmet szerző versenyzőinktől várhatjuk a jó szereplést majd a vébén is.

Azonban hozzátenném, hogy mindig akadnak pozitív meglepetések is, és olyan fiatalok lépnek elő, akiktől előzetesen nem vártuk volna a nagy eredményt. A napi forma és a sorsolás nagyban befolyásolja, ki meddig juthat végül.

Összességében bizakodó vagyok, a két érem és egy pontszerző helyezés reális elvárás lehet a csapattól.
U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, AMMAN (JORDÁNIA)
A magyar versenyzők programja:
Kötöttfogás:
Hétfő-kedd: 48 kg: nincs magyar induló, 55 kg: Zsitovoz Petro (ESMTK-KIMBA), 65 kg: Torda Regő (Dorogi AC-KIMBA), 80 kg: Jakab Dániel (FTC-KIMBA), 110 kg: Czakó Zoltán (Kiskunfélegyháza-KIMBA).
Kedd-szerda: 45 kg: Szuromi László (ESMTK), 51 kg: nincs magyar induló, 60 kg: Olasz Bende (ESMTK-KIMBA), 71 kg: Kolompár Imre (Monor-KIMBA), 92 kg: Budai András (ESMTK).

Női birkózás:
Szerda-csütörtök: 43 kg:
 nincs magyar induló. 49 kg: Németh Szonja (PBSE-KIMBA), 57 kg: Báger Barbara (Nyársapát-KIMBA), 65 kg: Pupp Viktória (DKSE-KIMBA), 73 kg: Cseh Tamara (Szentes-KIMBA).
Csütörtök-péntek: 40 kg: Szentpál Vivien (Dél-Zselic-KIMBA), 46 kg: nincs magyar induló, 53 kg: Köblő Anna (Csepel TC-KIMBA), 61 kg: Balázs Éda (DVTK-KIMBA), 69 kg: nincs magyar induló.

Szabadfogás:
Péntek-szombat: 48 kg:
 nincs magyar induló. 55 kg: nincs magyar induló, 65 kg: Arszunkaev Ahmad (Vasas), 80 kg: nincs magyar induló, 110 kg: Juhász György (Csepeli BC-KIMBA).
Szombat-vasárnap: 45 kg: nincs magyar induló. 51 kg: nincs magyar induló, 60 kg: nincs magyar induló, 71 kg: Laposa Márk (UTE-KIMBA), 92 kg: Soliman Youssef (PEAC-KIMBA).

(Kiemelt képen: Laposa Márk Forrás: UWW/MBSZ)