UtánpótlásSport
2024. október 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-08-19 20:46

Kihívásokkal teli Európa-bajnokságon van túl az U16-os fiúválogatott

Négy győzelemmel és három vereséggel az U16-os fiú kosárlabda-válogatott a kilencedik helyen zárta a szkopjei B-divíziós Európa-bajnokságot. Faragó Péter szövetségi edzővel beszélgettünk a torna végeztével.

Mint arról beszámoltunk, a záró napon a házigazda észak-macedónokat legyőzve az U16-os fiú kosárlabda-válogatott a kilencedik helyen végzett a szkopjei B-divíziós korosztályos Európa-bajnokságon. Faragó Péter csapata így pozitív mérleggel, sorozatban négy győzelemmel fejezte be az Eb-t, miután az első három csoportmeccsét elbukta. 

A mieinknek több szempontból sem volt szerencséje Szkopjéban, ugyanis egyrészről a sorsolásnál a legerősebb, A jelű csoportba kaptak besorolást a 22 csapatos mezőnyben. A csoportellenfelek közül végül a svájciak és a belgák is bejutottak a legjobb négy közé – előbbi együttes a feljutást érő harmadik, utóbbi a negyedik helyen zárt, a győztes észtek, illetve a szintén feljutó, második románok mögött. A magyar fiúk a svájciak, a portugálok és a belgák elleni vereség után a bosnyákok elleni sikerrel zárták a csoportkört, így a 9-16. helyért folytathatták szereplésüket.

A helyosztókon aztán válogatottunk mindhárom ellenfelét, a cseh, a brit és a hazai észak-macedón együttest is kétvállra fektette, ezzel a kilencedik helyet megszerezve.

Ugyanakkor mindeközben a pályán kívül is komoly nehézségekkel kellett szembenéznie a gárdának, miután a torna közepétől súlyos betegséghullám sújtotta a csapatot, és a vírusos fertőzésnek a keret valamennyi játékosa áldozatul esett, sőt, jó pár fiatal kórházba is került, így a helyosztókat már csak szűk létszámmal, hat-hét játékossal abszolválták a mieink. 

Az elmúlt években több Európa-bajnokságot is végigcsináltam az U16-os korosztállyal, de ez volt az első olyan torna, amelyiken gyakorlatilag a túlélésért kellett küzdenünk

 – mondta Faragó Péter szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – Elképesztően rosszak voltak a körülmények, így sajnos nem tudtunk csak a kosárlabdával foglalkozni. A rendezés nem volt Európa-bajnoksághoz méltó színvonalú, elsősorban a higiénia, az étkeztetés és a elszállásolás szempontjából.

Hozzátenném, nemcsak mi küzdöttünk ezekkel a problémákkal, hanem a többi csapat is, de a betegséghullám formájában minket sújtott a legjobban.

Csak, hogy érzékeltessem a betegség komolyságát, már két napja hazajöttünk, de én még mindig infúziós kezelésre szorulok. Rátérve a torna szakmai részére, azzal előzetesen is tisztában voltunk, hogy papíron a legerősebb csoportba kerültünk, de mindez csak akkor realizálódott, amikor lejátszottuk az első két-három mérkőzést, és láttuk a többi csoport erőviszonyait is. Az első meccsen a későbbi feljutó Svájccal játszottunk, és bizonyos periódusokban kifejezetten jó játékot mutattunk be ellenük. A harmadik negyedben még tizenkét ponttal is vezettünk, de aztán utolértek minket, és leolvadtunk a végére. A belgák elleni meccs sajnos a papírforma szerint alakult, nem volt esélyünk nyerni. A vereségek közül egyedül a portugálok elleni meccs miatt lehetünk bosszúsak, de igazából az összképen sokat nem változtatott volna, ha megnyerjük azt a találkozót, mert két vereséggel sem tudtunk volna továbbjutni a nyolc közé."

Faragó Péter Forrás: FIBA

Miután a csapat az első három meccsen kikapott, a csoportkör utolsó fordulójában ki-ki meccset kellett vívnia a bosnyákokkal.

Ha az utolsó meccsen is kikapunk, akkor csoportutolsóként végzünk, és a kiesés elkerülésért kellett volna játszanunk az alsóházban, ami pedig elég kínos lett volna.

Ráadásul nemcsak verni kellett a bosnyákokat, hanem több mint hét ponttal kellett legyőzni őket. A svájci meccshez hasonlóan ismét remek játékkal rukkoltak elő a fiúk, de ezúttal a második félidőben megtartottuk az előnyünket. A győzelem ellenére azonban már ezen a mérkőzésen látszott a baj, a betegség miatt kezdtek egyre többen kidőlni. Mindezek után következtek a helyosztók, amelyeket persze lehetne értékelni szakmai szempontból is, de most inkább nem tenném. Elsősorban úgy tudnám leírni, hogy a srácok valami hihetetlen és felejthetetlen dolgot vittek véghez, és számomra ezt rendkívül megható volt átélni.

Tulajdonképpen öt-hat vagy éppen jobb esetben hét játékossal felállva végül nem mi, hanem az ellenfeleink fogytak el, és mindenkit megvertünk, méghozzá nem egy pontokkal, hanem magabiztosan. Olyan erőtartalékokat mozgosítottunk, amelyekről nem is hittem, hogy egyáltalán ott rejlik bennünk.

Nem csak a játékosok, hanem az edzői stáb tagjai is. Azt hiszem, mindenki megértette, hogy mit is jelent a csapategység és a küldetéstudat. Hihetetlen volt látni ezt az áldozatkészséget és céltudatosságot ilyen fiatal korosztályban."

A torna végeztével elmondható, hogy a játékereje alapján – kicsit kedvezőbb sorsolással – az U16-os válogatott akár a legjobb hat csapat közé is odaférhetett volna.

„Ha megnézzük a korosztályos fiúválogatottjaink idei szereplését, egyértelműen látszik az előrelépés. Az U20-asaink hatodikok, míg az U18-asok – hozzánk hasonlóan – kilencedikek lettek.

Hosszú évek óta nem volt ilyen, hogy mindhárom csapatunk az első tízben végzett volna. Azt hiszem, a férfiszakág tényleg kezd magára találni a B-divízióban.

Azonban azt nem várhatjuk, hogy egyik évről a másikra mi fogjuk dominálni a mezőnyt, és hirtelen majd feljutunk az A-csoportba. Ami viszont fontos, hogy

a néhány évvel ezelőtt megkezdett munkánk, még ha lassan is, de láthatóan kezdi meghozni az eredményét.

Végezetül szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját, azoknak a játékosoknak is hálás vagyok az erőfeszítéseiért, akik végül nem fértek be a tizenkétfős szűkített keretbe, vagy éppen a betegség miatt az Eb során korábban el kellett hagyniuk a csapatot. Továbbá kiemelném a támogató szülőket, akik a helyszínen a nagy nehézségek közepette segítettek minket. Emellett köszönöttel tartozom a stábomnak, illetve Mészáros Zalánnak, aki csapatvezetőként ismét igyekezett mindent megtenni értünk, valamint meg kell említenem Patonay Imrét is, aki pedig az egész év során, de különösen a nyáron a mindennapi mentorálásával rengeteget hozzátett a csapat sikeréhez."

A magyar válogatott eredményei:
Csoportkör
Magyarország–Svájc 69–77
Magyarország–Portugália 76–85
Magyarország–Belgium 57–84
Magyarország–Bosznia-Hercegovina 82–68

Helyosztók
Magyarország–Csehország 79–57
Magyarország–Nagy-Britannia 69–51
Magyarország–Észak-Macedónia 80–71
Az U16-os fiúválogatott kerete:
Asztalos Miklós (előző évadbeli csapata: Kecskeméti KA)
Bartik Zalán (AKMÉ Körmendi Törpördögök)
Burony Bálint (NKA Pécs)
Gáspár Vince (NKA Pécs)
Inalegwu Noel (NKA Pécs)
Halasy Örs (Vasas Akadémia)
Körtvélyessy András Pál (Szedeák)
Kurfis Zétény Mihály (Valencia)
Pavlík Benjamín (NKA Pécs)
Puskás Kadosa Kán (Budapesti Honvéd SE)
Szafkó Márk (DEAC KA)
Zöldi Péter András (Vasas Akadémia)
Szövetségi edző: Faragó Péter

(Kiemelt kép forrása: FIBA)