UtánpótlásSport
2024. szeptember 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-08-25 09:05

Czakó Zoltán U17-es vb-ezüsttel kárpótolta magát az Eb-kudarc után

Amíg az újvidéki U17-es Eb-n Czakó Zoltán az első fordulóban búcsúzott, addig a korosztály jordániai vb-jén a kiskunfélegyházaiak kötöttfogású reménysége meg sem állt a döntőig, és végül ezüstérmet szerzett nehézsúlyban.

Bár az utolsó versenynap éremmeccsei még hátra vannak, az már biztossá vált, hogy a magyar birkózók közül Czakó Zoltán érte el a legjobb eredményt a jordániai U17-es világbajnokságon.

A kötöttfogásúak 110 kilós súlycsoportjában a Kiskunfélegyházi BSE-KIMBA versenyzője egészen a döntőig menetelt,

és végül a dobogó második fokára állhatott fel. A nehézsúlyú fiatal a fináléig vezető úton sorban gyűjtötte a nagyobbnál nagyobb skalpokat: a grúz Luka Savadzét (3–1), a török Emrullah Capkant (7–4) és a tavalyi U17-es vb-ezüstérmes, indiai Ronak Ronakot (mindössze 18 másodperc alatt tus 2–0-nál) is legyőzte, mígnem az aranycsatában a regnáló korosztályos Európa-bajnok, az ukrán Ivan Jankovszkij (4–13) kifogott rajta. Ugyanakkor Czakó az ezüsttel is fantasztikus eredményt ért el, ráadásul ezzel pályafutása első érmét nyerte utánpótlás-világeseményen.

„A nyár eleji Európa-bajnokság sajnos nem úgy sikerült ahogyan szerettem volna, nagy reményekkel mentem oda, ám sajnos kisebb térdsérülés is hátráltatott, és kikaptam már az első meccsemen a nyolcaddöntőben, amit csalódásként éltem meg – emlékezett vissza Czakó az Utánpótlássportnak. – Majd az Eb-t követően megműtötték a térdem, így ez a probléma megoldódott, nem kellett már aggódnom a lábam miatt. Nyilván a műtét miatt nem volt ideális a világbajnoki felkészülésem, hiszen a beavatkozás aztán kihagyással is járt, és a teljes értékű küzdelmi edzéseket csupán két héttel a vébé előtt kezdhettem újra, viszont ez végül nem jelentett különösebb gondot.

Az elején rögtön azzal a grúz sráccal kezdtem, aki az Eb-n legyőzött, így volt törlesztenivalóm felé.

A meccs előtt kicsit izgultam, de aztán a szőnyegen már kevésbé, csak az edzőkkel előzetesen átbeszélt taktikára fókuszáltam, és igyekeztem azt minél jobban megvalósítani. A terv végül működött is, és viszonylag simán nyertem."

Czakó Zoltán (bal szélen) ezüstérmesként az U17-es vb dobogóján Forrás: UWW/MBSZ

Elmondta, ez a győzelem olyan lendületet adott neki, hogy végérvényesen elhitte magáról, képes lehet bárkit megverni.

„A következő ellenfelemet, a török fiút jól ismertem, mert tavasszal már kétszer is találkoztam vele, és mindkétszer legyőztem. Szoros meccsen, de ismét én voltam a jobb. Majd jött az elődöntőben az indiaiak vb-ezüstérmese, aki ellen rendkívül nehéz meccsre számítottam, viszont szerencsére nem lett az, sikerült az elején lecsapnom az adódó lehetőségre, és betusoltam őt.

Ekkor már biztossá vált az éremszerzésem, így a másnapi fináléra már alapvetően nyugodtan tudtam odaállni.

A döntőben az Európa-bajnokságot is megnyerő ukrán várt rám, aki brutálisan erős, még a korábbi ellenfeleimnél is masszívabb volt. Az Eb-n és most a vb-n is mindenkit simán vert technikai tussal, még pontot sem tudtak rajta csinálni. Nekem ugyan egy négypontos válldobás összejött ellene, de ennél többre ezúttal nem futotta. Nem lehetek csalódott, mindent megpróbáltam, és a verseny előtt nyilván aláírtam volna, hogy ezüstérmes leszek.

Úgy érzem, a sok-sok edzés, amit az elmúlt években elvégeztem, illetve az a magabiztosság és hit, amit az edzőim belém tápláltak, most végre a világbajnokságon meghozta az eredményét.

Hatalmas siker számomra ez az ezüstérem, bár már pár nap eltelt, még mindig nem tudtam igazán felfogni, mit is értem el.

Hihetetlen élmény, hogy ott állhattam a világbajnokság dobogóján!

(Kiemelt képen: a két szövetségi edző, Korpási Bálint (balon) és Szabó Martin, illetve köztük az U17-es vb-ezüstérmes Czakó Zoltán Forrás: MBSZ)