UtánpótlásSport
2024. szeptember 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2024-08-26 14:52

Egy érem és öt pontszerző hely a jordániai U17-es vb-n

Egy ezüstéremmel és öt ötödik helyezéssel zártak a magyar korosztályos birkózók a jordániai Ammanban rendezett U17-es világbajnokságon.

„Annak nagyon örülnék, ha sikerülne érmet szereznünk, és nemcsak egy, hanem akár mindhárom szakágban. Óriási fegyvertény lenne, ha az Európa-bajnokság után ezt a világbajnokságon is megismételnénk. (...)

Összességében bizakodó vagyok, a két érem és egy pontszerző helyezés reális elvárás lehet a csapattól

 mondta Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója a jordániai U17-es vb előtt a várakozásokról.

A versenyzőként világ- és Európa-bajnok sportvezető a jóslatával végül nem járt messze a valóságtól. Ami az érmek számát illeti, a mieink a kettő helyett ugyan csak egy medállal tértek haza, ellenben a pontszerzők helyen terén jócskán felülmúlták a célkitűzést: öten is eljutottak a bronzmeccsig, viszont mindannyian alulmaradtak a helyosztón, így az ötödik helyen zártak.  

A korosztályos magyar válogatott tagjai közül

Czakó Zoltán teljesített a legjobban, aki a kötöttfogásúak 110 kilós mezőnyében egészen a döntőig menetelt,

és ezüstérmet szerzett a nehézsúlyban, ezzel pályafutása során először állhatott dobogóra utánpótlás-világversenyen.

Úgy érzem, a sok-sok edzés, amit az elmúlt években elvégeztem, illetve az a magabiztosság és hit, amit az edzőim belém tápláltak, most végre a világbajnokságon meghozta az eredményét.

Hatalmas siker számomra ez az ezüstérem, bár már pár nap eltelt, még mindig nem tudtam igazán felfogni, mit is értem el. Hihetetlen élmény, hogy ott állhattam a világbajnokság dobogóján!" – nyilatkozta Czakó az Utánpótlássportnak. (A kiskunfélegyházi fiatallal a sikere után készített teljes interjúnk ITT olvasható.)

A 14 éves Szentpál Vivien serdülőkorúként ötödik lett az U17-es vb-n Forrás: UWW

A kötöttfogásúaknál maradva, Zsitovoz Petro (55 kg; ESMTK-KIMBA) és Szuromi László (48 kg; ESMTK) is közel járt az éremszerzéshez, de végül be kellett érniük az ötödik helyezéssel. Ugyanígy járt a lányok mezőnyében Báger Barbara (57 kg; Nyársapát-KIMBA) és a még csak 14 esztendős, tehát serdülőkorú Szentpál Vivien (40 kg; Dél-Zselic SE-KIMBA) is. A legvégén a szabadfogású Laposa Márk (71 kg; UTE-KIMBA) újabb ötödik helyével zárult magyar szempontból a világbajnokság.

Az összesített éremtáblázaton a magyar küldöttség a 16. helyen végzett. Ha pedig fogásnemenként vizsgáljuk a nemzetek rangsorát, akkor

a lányok között a 10., a kötöttfogásúaknál a 11., míg a szabadfogásúaknál a 17. helyen zártak a mieink.

Előbbi két szakágban egyaránt a harmadik legeredményesebb európai nemzet lett a magyar.

Figyelembe véve, hogy meglepetésre a tavalyi, isztambuli U17-es vb-n érem és pontszerzős helyezés nélkül végeztek a birkózóink, a mostani szereplés egyértelmű előrelépést jelent, és ami külön örömteli, hogy többen is kifejezetten ígéretes, előremutató teljesítményt mutattak.

(Kiemelt képen: Czakó Zoltán (balon) az elődöntő megnyerése után Forrás: UWW)