UtánpótlásSport
2024. október 23.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó-világbajnokság, Montenegró
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-08-28 14:55

Elérte a célját az U16-os leányválogatott a miskolci Eb-n

Nyolcadik helyen végzett az U16-os leány kosárlabda-válogatott a hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságon, és ezzel a csapat elérte az előzetes célkitűzést. Czirják Szilvia szövetségi edző összességében elégedetten értékelt a kontinenstorna után.

Mint arról beszámoltunk, szoros meccsen alulmaradt a magyar válogatott a németekkel szembeni helyosztón, így a nyolcadik helyen fejezte be szereplését a Miskolcon rendezett U16-os leány kosárlabda Európa-bajnokságon. Czirják Szilvia együttese végül három győzelemmel és négy vereséggel zárta a tornát.

A mieink csoportmásodikként jutottak tovább a nyolcaddöntőbe, amelyben aztán magabiztosan verték a horvátokat, mígnem a későbbi Eb-győztes finnek megállították őket az elődöntőbe jutásért. Az 5-8. helyért zajló helyosztókon előbb a belgákkal, majd a németekkel is ki-ki meccset vívtak a magyar lányok, de végül mindkétszer vereséget szenvedtek, és a nyolcadik helyen végeztek a kontinensviadalon. Előzetesen a válogatott a legjobb nyolc közé kerülést tűzte ki célul, amelyet végül sikerült is elérnie.

„Alapvetően elégedett vagyok a csapat szereplésével, és nem csak az mondatja ezt velem, hogy elértük a célunkat – kezdte az értékelést Czirják Szilvia szövetségi edző az Utánpótlássportnak. –

Sokkal fontosabb, hogy sikerült megvalósítanunk azt a játékstílust, amit előzetesen elképzeltünk, a legvégén pedig már igazából apróságokon dőlt el, hogy a nyolc között hányadik helyet szerezzük meg.

A helyosztókra kicsit elfogytunk, beszűkült a rotációnk, és játékban nem tudtuk fenntartani azt a szintet, azt a hatékonyságot, amit a korábbi meccseken mutattunk. Ráadásul Fárbás Emma sajnálatos sérülése után a négyes poszton igencsak meggyűlt a bajunk, mert a mezőnyposztokon játszó, alacsonyabb játékosainknak kellett besegíteni erőcsatárként. Nyilván ez a beugróknak nehézséget okozott, hiszen idegenül mozogtak a négyes pozícióban, és úgy érzem, felőrlődtek a palánk alatti küzdelemben. A legvégén egy-két kulcsszituációban hiányzott az a plusz energia, amivel megnyerhettük volna a mérkőzést.  Ennek kapcsán van bennem minimális hiányérzet, hogy az utolsó két meccsből talán többet is kihozhattunk volna. "

Czirják Szilvia Forrás: FIBA

Remek egyéni teljesítményekből egyébként nem volt hiány az Eb-n: Ocsenás Móna a meccsenkénti 5,7 gólpasszával a teljes mezőny legjobbja lett a tornán, méghozzá nagy fölénnyel, ugyanis a második helyen záró, montenegrói Mila Kovacsevics megállt 4,4 asszisztnál. A gyűrű környékén pedig Csaplár-Nagy Lara remekelt, és 8,9 lepattanót átlagolva az ötödikként zárt a rangsorban, ráadásul három meccsen is dupla-duplát ért el.

Annak nagyon örülök, hogy kiválóan sikerült a formaidőzítésünk.

Előzetesen a nyolcaddöntő ígérkezett a legfontosabb mérkőzésnek, ennek megfelelően úgy szerettük volna felépíteni a stratégiát, hogy a lányok ezen a meccsen játszanak a legjobban, és végül ez össze is jött, tényleg a topformájukat hozták a horvátok ellen.

A csoportmeccseken az volt a célunk, hogy meccsről meccsre fejlődjünk, építkezzünk, és ennek a folyamatnak eredménye aztán a nyolcaddöntőben érett be. Összeszedett, jó játékkal arattunk magabiztos győzelmet.

Ezután a negyeddöntőben a későbbi Európa-bajnok finnekkel is három negyeden át felvettük a versenyt, a végjátékra viszont visszaestünk, többet hibáztunk a kelleténél, de azt is látni kell, hogy a finnek olyan tempót diktáltak, mint szinte senki más a mezőnyben. Rendkívül kellemetlen ellenfélnek bizonyultak, mert erősek és sok támadólepattanót szereznek. Emellé magas támadásszámmal operáltak, összesen hetven mezőnykísérlettel próbálkoztak ellenünk. Olyan agresszivitást, intenzív játékot képviseltek, amellyel a mi lányaink hazai szinten nem találkoznak. Ennek ellenére a mieink igyekeztek felnőni a feladathoz, felvenni ezt a ritmust, ami sokáig jól is ment, de a negyedik negyedre némiképp elfáradtunk ebben a darálóban. 

Azt hiszem, összességében nem lehet szégyenkezni valónk, helytálltunk az Eb-n. A játékosok rengeteg értékes tapasztalattal gazdagodhattak ezen a nyáron, ami biztos vagyok benne, hogy hosszú távon a javukra fog válni.
A magyar csapat eredményei az Eb-n:
Csoportkör:
Magyarország–Franciaország 40–71
Magyarország–Izrael 73–67 hosszabbítás után
Magyarország–Görögország 69–50

Nyolcaddöntő
Magyarország–Horvátország 83–61
Negyeddöntő:
Magyarország–Finnország 60–71
Helyosztó az 5-8. helyért:
Magyarország–Belgium 71–78
Helyosztó a 7. helyért:
Magyarország–Németország 69–73
A magyar válogatott 12 fős kerete az Eb-n:
Babay-Bognár Kinga (csapata az előző évadban: Óbudai Kaszások)
Babovic Anja (NKA Pécs)
Berzy Petra Sára (DVTK Akadémia)
Biczó Panna (Csata DSE)
Csaplár-Nagy Lara (Darazsak Sportakadémia)
Dinnyés Petra Bianka (BEAC-Újbuda KA)
Fárbás Emma (DVTK Akadémia)
Kecsmárik Olívia Anna (NKA Pécs)
Lép Izabella (UNI Győr NKA)
Ocsenás Móna Petra (DVTK Akadémia)
Rigó Dorina (UNI Győr NKA)
Varga Boglárka (Darazsak Sportakadémia)

(Kiemelt kép forrása: FIBA)