UtánpótlásSport
2024. szeptember 14.
  • instagram
U17-es öttusa-világbajnokság, Caldas da Rainha
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2024-08-29 13:39

„Álmodni sem mertem ilyen debütálásról a nagyválogatottban" – Szongoth Domán

A 16 éves jégkorongozó, Szongoth Domán góllal debütált a felnőttválogatottban az ukránok elleni felkészülési meccsen, és a kiváló bemutatkozás után a pozsonyi olimpiai selejtezőtornán is bizonyíthat.

Mint arról beszámoltunk, első mérkőzésén rögtön góllal mutatkozott be a 16 esztendős Szongoth Domán a felnőtt jégkorong-válogatott színeiben az ukránok elleni felkészülési meccsen. A Vasas Jégcentrumban rendezett találkozón 6–3-ra nyertek az ukránok, és a mieink első gólját jegyezte a 2008-as születésű csatár. A finn KooKoo csapatában légióskodó ígéret utólag kapott meghívót Majoross Gergely szövetségi kapitánytól, és fiatal kora ellenére élni is tudott a lehetőséggel.

„Először nagyon meglepődtem a meghívón, de aztán sok időm nem volt agyalni rajta, mert másfél nap múlva már repültem is haza az összetartásra – mondta Szongoth az Utánpótlássportnak. –

Annyira hirtelen jött minden, csak sodródtam az eseményekkel, mire észbe kaptam, már ott voltam a srácokkal a jégen.

Nyilván ez a meghívó egy hatalmas pozitív visszaigazolás, hogy jól végzem a dolgom. Az elején még izgultam kicsit, hogy vajon miként fogadnak majd a társak, milyen lesz tizenhatévesen belecsöppeni a felnőttválogatott életébe, de azt mondhatom, viszonylag zökkenőmentesen ment a beilleszkedés, jól fogadtak az idősebb, rutinosabb játékosok is.

Azt hiszem, ez a jó fogadtatás is nagyban hozzájárult, hogy ilyen remekül sikerült végül a debütálásom.
A 16 éves Szongoth Domán góllal debütált a felnőttválogatottban, majd az olimpiai selejtezőn is szerepelhet Forrás: MJSZ 

„Nem volt rajtam teher, igazából az edzéseken, illetve magán a meccsen is csak próbáltam élvezni a játékot, és ez most jól sült el. A meccs elején az első egy-két cserénél még kicsit megilletődöttnek éreztem magam, kerestem a helyem a pályán, de utána ez hamar eltűnt. Ráeszméltem, hogy ezen a szinten is képes vagyok megállni a helyem. Fantasztikus érzés volt mindjárt góllal bemutatkozni, ráadásul ilyen sok néző előtt, az egész családom szeme láttára. Mivel Finnországban játszom, így ritkán találkozok velük, szóval ez a hazalátogatás minden szempontból emlékezetes alkalomra sikerült.

Álmodni sem mertem volna ilyen debütálásról a nagyválogatottban!

Az ukránok ellen mutatott teljesítményével Domán kiérdemelte helyét a keretben a pozsonyi olimpiai selejtezőtornára is, amely csütörtök délután veszi kezdetét. Szongoth mellett utánpótláskorúként az egyaránt 18 éves Nemes Márton és Horváth Alex is ott lesz a nemzeti csapatban. A magyar válogatott a kazahokkal játssza az első meccsét. A torna győztese kijut a 2026-os téli olimpiára.

Az olimpiai selejtező programja:

Augusztus 29., 14.00
 Magyarország–Kazahsztán
Augusztus 29., 18.00 Szlovákia–Ausztria

Augusztus 30., 14.00 Kazahsztán–Ausztria
Augusztus 30., 18.00 Magyarország–Szlovákia

Szeptember 1., 14.00 Ausztria–Magyarország
Szeptember 1., 18.00 Szlovákia–Kazahsztán

Cikkünk megjelenése után

Szongoth a kazahok elleni olimpiai selejtezőn is betalált

a második harmad 3. percében. A mérkőzést 5–2-re az ázsiaiak nyerték, azt azonban mindenképpen rögzíthetjük, hogy a 16 éves ígéret eddig a felnőttválogatottban minden meccsén gólt szerzett.

(Kiemelt kép forrása: MJSZ)