UtánpótlásSport
2024. szeptember 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-08-29 11:31

Remek hangulatú Barca-tornával zárta a nyarat az utánpótlás

A Csepelen rendezett IV. Barca Academy Hungary Cup a forróság ellenére is jó színvonalú mérkőzéseket hozott, a hangulatra pedig a pályán kívül sem lehetett panasz. Helyszíni tudósításunk az FC Barcelona részvételével zajlott nemzetközi labdarúgótornáról.

Rettentő hőség várta a szerdai, második játéknapon a csepeli THSE pályán megrendezett IV. Barca Academy Hungary Cup nemzetközi futballtornára kilátogatókat. A rengeteg szülő és szurkoló felkészülten érkezett: az árnyékban pokrócokon ülve, hűtőtáskákból előkerülő ételekkel, italokkal frissítették magukat a megjelentek. A piknikhangulatot persze egy-egy társaság számára, a 18 perces mérkőzések idejére felváltotta a meccsláz. A gyerekek buzdítása a felnőttrangadókat idézte, a játékosokat pedig olykor önjelölt edzőként instruálták az anyukák és apukák. Mégis elfért egymás mellett a „Csak a Kispest!”, a „Hajrá, MTK”, sőt még az eperjesi drukkerek öröméneke is – ez a barátságos miliő hatotta át az egész sporttelepet.

Négy korosztályban, a 2013-astól a 2016-os évjáratig versenyeztek a csapatok a két megfelezett pályán. A szervezők minél több játéklehetőséget szerettek volna biztosítani minden gyereknek, ezért vigaszágat is rendeztek, amelyen természetesen ugyanolyan küzdelem zajlott, mint a középdöntőben, az elődöntőben vagy akár a fináléban.

A tornán találkoztunk Balogh Barnával, a Barca Academy Hungary vezérigazgatójával, aki elégedetten nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

„Boldog vagyok, hogy az idén is több mint hatvan csapat vett részt a tornán, összesen nyolc országból – újdonság, hogy norvég együttes is szerepelt a mezőnyben.

Számunkra a legjobb visszajelzés a tornával kapcsolatban az, hogy a csapatok évről évre visszatérnek hozzánk.

Természetesen mindig lehet fejlődni, úgyhogy azon fogunk dolgozni, hogy a 2025-ös torna még jobban sikerüljön.”

A pihenőben elengedhetetlen volt a folyadékpótlás Forrás: Barca Academy Hungary

A nemzetközi tornák hasznosságáról is beszélt a klub vezetője.

„Elsősorban arra jók, hogy sok meccset játszanak a gyerekek, illetve megismerkednek más futballkultúrákkal. Esetünkben a legnagyobb húzónév természetesen a FC Barcelona csapata, amely minden évben a legidősebb, az U12-es korosztályban vesz részt, de a többi külföldi együttes jelenléte is remek lehetőséget nyújt a magyar gyerekek számára, hogy találkozzanak különböző stílusokkal.”

Ha már a spanyolországi FC Barcelona szóba került, interjút készítettünk a katalánok U12-es csapatának vezetőedzőjével, Albert Pujol Gomezzel, aki már harmadik alkalommal vett részt a budapesti tornán.

„Örülök, hogy itt lehetünk, és olyan országok csapataival játszhatunk, amelyekkel a többi tornán nincs lehetőségünk. Évente minimum három, legfeljebb hat tornán veszünk részt ezzel a korosztállyal. Az nem volt kérdés, hogy a Barca Academy Hungary Cupra ellátogatunk, mert mindig magas a színvonal, mind a pályán, mind a szervezésben.

Kíváncsiak voltunk arra is, átfogóan mit gondol az utánpótlás-nevelésről a Barcelona trénere.

„Azt gondolom, hogy ebben az életkorban az a lényeg, hogy miközben versenyeznek – hiszen élsportolók – folyamatosan élvezzék a játékot.

Ezt aztán nem szabad elveszíteni később sem, mert csak akkor tudnak sokáig, akár évtizedekig focizni majd, ha közben jól is érzik magukat. Nyilvánvalóan nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt a kemény munka és a játék élvezete között, de azt kell elérni, hogy minden edzés élmény legyen a gyerekeknek, akármilyen komolyan is vesszük a feladatokat.”

Az FC Barcelona fiataljai minden évben ellátogatnak Budapestre Forrás: Barca Academy Hungary

A barcelonai képzést pedig a következők teszik kiemelkedővé Pujol Gomez szerint:

„Imádjuk a labdát, imádunk egymással játszani és imádunk támadni.”

Érdekesség, hogy a Barcelona nem jutott tovább a középdöntőből, ami mindképpen az U12-es mezőnyt dicséri.

Ahogy azt Balogh Barna vezérigazgató említette, norvég csapat is játszott a tornán. Ráadásul nem hétköznapi együttesről van szó, hanem amolyan alkalmi gárdáról, amely játékosait három különböző városból, Tromsøből, Altából és Hustadból válogatták össze, és Team Arctic néven nevezték be. A csapat trénere Vegar Einvik Heitmann elmondta, minek köszönhető a meglepő látogatás.

„Sok kapcsolatot építettünk ki az elmúlt években, és meghívást kaptunk a tornára. Élveztük, meg voltunk elégedve a szervezéssel. Szeretünk füvön játszani, hiszen otthon erre soha nincs lehetőségünk.”

A füves pálya mellett a 30 fok fölötti hőmérséklet is szokatlan volt a norvégoknak.

„Nagyon nehéz volt ilyen melegben focizni, a játékosaink borzasztóan elfáradtak. Pláne, hogy csak egyszer lehetett cserélni.”

Heitmann összességében elégedetten térhet haza.

„Boldogok vagyunk a tornán nyújtott teljesítmény miatt. Persze tovább akartunk jutni az elődöntőbe, de a legjobb nyolc is remek eredmény. Kollégáimmal büszkék vagyunk a fiúkra.”

Hűsölnek a norvég Team Arctic játékosai Forrás: Barca Academy Hungary

Több magyar akadémia is indult a Barca-kupán, az MTK Budapest U10-es csapata pedig aranyéremet szerzett. A kék-fehérek vezetőedzője, Mlecsenkov Mátyás is megosztotta gondolatait a tornáról.

„Izgalmas és kiegyenlített meccseket játszottunk, mivel a csapatok tudásban közel vannak egymáshoz.

Kicsit más rendszerben zajlott a Barca Academy Cup, mint a többi nemzetközi torna, itt jóval kevesebb mérkőzést vívtunk a megszokottnál. Egyfelől ez jót tesz a gyerekeknek, mert kevésbé görcsölnek rá a mérkőzésre, másfelől a két meccs közötti pihenőidőn lehetne még faragni picit.”

A Budapest Honvéd U11-es együttese harmadik helyen végzett, ám a gárda edzője, Földi Szabolcs nem az eredményességre, hanem a mutatott játékre koncentrált a tornán.

„Nem gondolkozunk helyezésekben egyik tornán sem. A hosszabb pihenők után nehezebb odaállni a következő mérkőzésre, de ennek is megvan az előnye:

megmutatkozik, hogy ki az, aki újra és újra fel tud pörögni, ki kezeli jól az éles helyzeteket.

Összességében elégedett vagyok a srácokkal, jó meccseket játszottunk, hasznos megméretés volt mindenki számára.”

A torna legjobb klubja az U12-es és az U11-es aranyat is begyűjtő montenegrói FK Drezga lett, míg az U10-es elsőség – ahogy már említették az MTK fiataljaié, az U9-es korosztályban pedig az Újpest győzött.

A IV. BARCA ACADEMY HUNGARY CUP DOBOGÓSAI:

U12:
1. FK Drezga (Montenegró)
2. Újpesti TE
3. TWL Elektra (Németország)

U11:
1. FK Drezga (Montenegró)
2. MTK Budapest
3. Budapest Honvéd

U10:
1. MTK Budapest
2. Barca Academy Hungary
3. Kecskeméti TE

U9:
1. Újpesti TE
2. Gyirmót FC
3. TWL Elektra (Németország)

(Kiemelt képünk forrása: Barca Academy Hungary)

Bruckner Máté és Vámos Henrik